30 Ιουλίου 2019

Αρθρα του Ν. Λυγερού για την Μακεδονία, το EuroAsia Interconnector και την ενεργειακή Ελλάδα

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η αντίσταση των Συλλαλητηρίων

Είναι πολλοί που δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι τα Συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας δεν έγιναν μόνο ενάντια σε μια κυβέρνηση, αλλά σε οποιαδήποτε που υποστηρίζει απαράδεκτες θέσεις ενάντια στον Ελληνισμό. Έτσι όσοι πιστεύουν ότι δεν θα ξαναγίνουν Συλλαλητήρια επειδή άλλαξε η κυβέρνηση κάνουν λάθος. Διότι αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις της για το θέμα της Μακεδονίας. Τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει επίσημα μια στάση και ταυτόχρονα μια αναζήτηση για ενημέρωση, πράγμα που σημαίνει ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική. 

Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι τα Συλλαλητήρια θα επιστρέψουν στην επικαιρότητα, επειδή ο ελληνικός λαός είναι δυσαρεστημένος για την καθυστέρηση των αποφάσεων περί του θέματος. Έτσι ακόμα και οι κινήσεις που έγιναν ήδη για να απελευθερωθούμε από τον ζυγό τον ιδεολογικό δεν επαρκούν για τη συνέχεια και θα πρέπει να ενισχυθούν γρήγορα, για να φανεί επιτέλους μια έμπρακτη αντίσταση στο παράλογο. Κι ένας τρόπος είναι η αλλαγή της κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα θέματα της αρχαιολογίας, της εκπαίδευσης και της ιστορίας που ετοιμάζει το νέο βιβλίο ιστορίας όπως το ήθελε το προηγούμενο Υπουργείο Εξωτερικών, λόγω ιδεολογίας και όχι λόγω πιέσεων. Έτσι είμαστε όλοι έτοιμοι για το επόμενο βήμα που θα χρειαστεί για τον νέο Μακεδονικό αγώνα. 

πηγή 

EuroAsia Interconnector ως έργο στρατηγικής σημασίας

Το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector, που μπορεί να μεταφέρει 2GW και να συνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας. Επιτρέπει να ενισχύσουμε την ΑΟΖ μας σε πρακτικό επίπεδο, να δημιουργήσουμε ένα συμμαχικό πλαίσιο τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το έργο είναι κοινού ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή επιτροπή, όσο και για το Ισραήλ που δεν έχει άλλο τρόπο να συνδεθεί με την Ευρώπη. Χάρη σε αυτό η Κύπρος και η Κρήτη δεν θα είναι πια ενεργειακά εξαρτημένες. Είναι λοιπόν απαραίτητο για τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει δυναμικά αυτό το διεθνές έργο που θα ανήκει στα μεγαλύτερα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που το έχει ανάγκη εδώ και χρόνια. Πρέπει να είναι από τα έργα προτεραιότητας, αφού μπορεί ν’ αλλάξει τα δεδομένα με τόσο δυναμικό τρόπο. Το έχει καταλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό είναι το πρώτο στην κατάταξη της σε όλες τις διασυνοριακές διασυνδέσεις που έχει προγραμματίσει για τα επόμενα χρόνια. Έχουμε το κατάλληλο timing για να προωθήσουμε αυτό το έργο και για να αποφύγουμε προβλήματα συγκρούσεων και τριβών που έχουν δημιουργηθεί λόγω πολιτικάντικων κινήσεων που έχουν τοπικό χαρακτήρα και μόνο, για να είμαστε επιτέλους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στον ενεργειακό τομέα.

πηγή 

Η ενεργειακή Ελλάδα

Έχουμε τα θαλάσσια οικόπεδα 2 και 10, τις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο, Δυτικά Κρήτης, ΝοτιοΔυτικά Κρήτης από τους δύο πρώτους γύρους αδειοδότησης. Έχουμε ανοίξει τρίτο γύρο αδειοδότησης που συμπληρώνει τους προηγούμενους. Διαχειριζόμαστε το θέμα της διπλής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Έχουμε το έργο του αγωγού φυσικού αερίου East Med και το έργο του ηλεκτρικού καλωδίου EuroAsia Interconnector. Είμαστε ενισχυμένοι στο πλαίσιο της νατοϊκής συμμαχίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού η ίδια θέλει λόγω του ενεργειακού της έργου 2020-2050 να επενδύσει στο φυσικό αέριο ως πρώτη ενέργεια. 

Προς το παρόν είμαστε ενεργειακά εξαρτημένοι και γι’ αυτό κάνουμε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ενώ με την δική μας παραγωγή θα αποκτήσουμε θέσεις εργασίας για τους δικούς μας ανθρώπους, το φυσικό αέριο θα είναι πιο φθηνό, αφού το κόστος του εξαρτάται από το μήκος των αγωγών, η εξαγωγή θα φέρει πόρους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την ενεργειακή Ελλάδα που αποτελεί το μέλλον μας για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Για αυτό πρέπει να εργαστούμε από τώρα για τη συνέχεια του Ελληνισμού.  

πηγή  

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Ν. Λυγερός: EuroAsia Interconnector ως έργο στρατηγικής σημασίας. Galerie Δημιουργών, 29/07/2019 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός: Η ενεργειακή Ελλάδα, Galerie Δημιουργών, 29/07/2019 ΕΔΩ 

Μέρος Ι - Ν. Λυγερός: Ο άλλος κόσμος. Galerie Δημιουργών, Ελαιών 1α Νέα Κηφισιά (είσοδος από Χελιδονούς 28), Κηφισιά, Αθήνα. Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019 ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.