13 Ιουλίου 2019

Νίκος Ρέππος ο ναυπηγός της Αργούς που σώζει παραδοσιακά καϊκια (που η κατοχική Ευρωπ. Ενωση διέταξε να καταστραφούν έναντι αμοιβής!!!)

ELLOPIA PRESS MAGAZINE-OLYMPIA GR 

Νίκος Pέππος: Ναυπηγός από τα γενοφάσκια του! Ξεκίνησε δίπλα στον πατέρα του καραβομαραγκό, Γιάννη Ρέππο από την ηλικία των έξι χρονών να μαθαίνει την τέχνη. Ίσως ήταν από τα λίγα παιδιά που δεν προβληματίστηκε για το τι θα γίνει όταν μεγαλώσει! Ηξερε! Σε ηλικία 11 χρονών κατασκεύασε το πρώτο του μοντέλο! Ενα ιστιοφόρο Το ‘ταξίδι’ του στις ελληνικές θάλασσες είχε ξεκινήσει. Εκεί στο Βόλο έμαθε να αγαπάει το ξύλο και να το βλέπει μέσα από τα χέρια του πατέρα του αλλά και του ίδιου νασ μεταμορφώνεται σε ένα πανέμορφο σκαρί. Τον γνωρίσαμε το 2006 όταν με την καθοδήγηση του ναύαρχού Αποστόλη Κούρτη ο Νίκος Ρέππος μαζί με τον πατέρα του Γιάννη Ρέππο, ξεκίνησαν να δημιουργούν την ΑΡΓΩ. Ένα στοίχημα που βάλανε με το χρόνο την ιστορία την αρχαια ναυπηγική πειθαρχεία νοοτροπία και τεχνογνωσία να καταφέρουν να δημιουργήσουν χωρίς σχέδια το πιο φημισμένο και πιο γνωστό εξερευνητικό καράβι της αρχαιότητας. Είναι ο Νίκος Ρέππος που μελετώντας την έρευνα του Ναυάρχου Αποστόλη Κούρτη σχεδίασε την Αργώ έβαλε μελάνι, έδωσε σάρκα και οστά, πνοή στην Αργώ, που είχαν φανταστεί και κατασκευάσει οι αρχαίοι Ελληνες.

Σήμερα το 2019 τον βρίσκουμε στο λιμάνι του Βόλου μαζί με τους συνεργάτες του ανασκουμπωμένους να προσπαθούν να σώσουν ένα 21μετρο γριγρί αλιευτικό σκάφος 30 ετών.

“Προσπαθούμε να σώσουμε κάθε τι που έχει φτιαχτεί από ελληνικά χέρια! Έχει πολλά ακόμα να δώσει αυτό το σκαρί και θα τα δώσει. Θεωρώ ότι αυτή την εποχή που όλα είναι λίγο περίεργα σε σχέση με τον πολιτισμό μας και με την παράδοσή μας οφείλουμε κάποιοι άνθρωποι σε αυτή την χώρα να σώσουμε τον πολιτισμό και την παράδοση. Έχουν σπάσει ήδη 15 χιλιάδες παραδοσιακά αλιευτικά που τα χουν φτιάξει χέρια ελληνικά και δυστυχώς δεν ξαναφτιάχνονται αυτά τα σκάφη” 
Νίκος Ρέππος

Μια φωνη ενάντια στην καταστροφή των παραδοσιακών σκαριών που αποτελούν από μόνα τους μια ιστορία! Παρακαταθήκη της ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, που χάνεται με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που χρηματοδοτεί τους ιδιοκτήτες να τα σβήσουν από τον χάρτη!

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του και μαζί με τους συνεργάτες του παρέδωσε την ΑΡΓΩ στον πνευματικό της πατέρα οραματιστή Ναύαρχο Απόστολο Κούρτη και τους χρηματοδότες, τον Δήμο Βόλου. 

Σημερα ο Νίκος Ρέππος ετομάζεται για μια περιοδεία στην Αμερική καλεσμένος από αμερικανικά πανεπιστήμια να μιλήσει για την Αργώ, την ιδιαιτερότητά και μοναδικότητά της. Μια τέτ α τέτ συνέντευξη από καρδιάς για το σκαρί που τον σημάδεψε σαν άνθρωπο.

Πως τον επηρέασε αυτή η δημιουργία; Τον άλλαξε;

ΝΡ – Η Αργώ με έκανε να σκέφτομαι με απλοτητα, μου έμαθε να συνεργάζομαι με ανθρώπους και τεχνολογίες τόσο σημερινές όσο και περασμένων εποχών! Με έμαθε να αφουγκράζομαι ακόμα και τις πιο ασήμαντες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 

Τι σε εντυπωσίασε στο ταξίδι της ναυπήγησής της;

Με εντυπωσίασε η γνώση που είχαν οι τεχνίτες της αρχαιότητας, νομίζω πως ήταν πιο μπροστά ακόμα και απο την δική μας. Η τεχνική κατασκευής αλλά και η μορφή του πλοίου μαρτυρούν πόσο καλά γνώριζαν την υδροδυναμική και την υδροστατική της ναυπηγικής επιστήμης, τόσο καλά που εμείς στην εποχή μας δεν την έχουμε αγγίξει ακόμα. Πέτυχαν την βέλτιστη απόδοση σε ταχύτητα με την μικρότερη ισχύ. 

Τί είναι για σένα ένα σκαρί;

Είναι πρώτα από όλα δημιούργημα της γνώσης που υπάρχει μέσα μας και που δεν μαθαίνεται στα θρανία παρά μόνο όταν παρακολουθείς και μελετάς την φύση και ότι εκείνη δημιουργεί από μόνη της μέσα από τους νόμους της φυσικής και των συμπαντικών κανόνων. Ολα υπάρχουν γύρω μας και δεν τα βλέπουμε εξαιτίας των προβλημάτων που ο ‘πολιτισμος μας’ δημιουργεί και ‘φορτώνει’ τον εγκέφαλό μας με ανούσιες και άχρηστες γνώσεις. Ενα σκαρί είναι η υλοποιηση ενός οράματος που ξεκινά μια στιγμή και αποτυπώνεται σαν ζωγραφιά ή σαν φωτογραφία στον εγκέφαλό μας μόνο που στην δική μας περίπτωση ζωντανεύει και δίνει μοναδικες και όμορφες στιγμές σε κάποιους που μπορουν να ξεχωρίζουν την ομορφιά του κόσμου που ζούμε.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.