Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας”
egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr
Χθες στην Ελεύθερη Ώρα αναδημοσιεύσαμε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της κ. Μάκη Βραχιολίδη για άγνωστες σε πολλούς πτυχές του μεγαλύτερου μεταπολεμικού σκανδάλου της Ελλάδος, το σκάνδαλο της Siemens. Σ΄ αυτό το ρεπορτάζ, τέσσερα ολόκληρα χρόνια πριν, παρουσιαζόταν ο σφικτός εναγκαλισμός της Siemens με την Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη, που λάμπει διά της απουσίας του από τη δίκη για τα “μαύρα” ταμεία της Siemens, δίκη που συνεχίζεται σήμερα στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων!
Προαναγγείλαμε λοιπόν στο χθεσινό φύλο της Ελεύθερης Ώρας πως, σήμερα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, που επαναρχίζει η δίκη της Siemens, εμείς θα δημοσιεύουμε “νέες” - για πολλούς - αποδείξεις του “βρώμικου” παιχνιδιού μεταξύ της Siemens και της Intracom, καθώς επίσης και τον ρόλο που έπαιξε αλλά και την προστασία που παρείχε στον Σωκράτη Κόκκαλη ο πρώην Υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής (2010-2012), που διερεύνησε το σκάνδαλο της Siemens, κ. Σήφης Βαλυράκης!!
Χέρι – χέρι πορεύονταν Siemens και Intracom
Αναφερόμενοι πως, την ώρα που ο Ευάγγελος Σέκερης πάσχιζε να εξασφαλίσει τα οφειλόμενα της Intracom προς τη Siemens, η διεύθυνση τηλεπικοινωνιών της γερμανικής εταιρείας (Γεωργίου – Καραβέλας) είχε αποφασίσει την προώθηση της Intracom του Κόκκαλη, είτε τρενάροντας την είσπραξη των οφειλομένων από τον Κόκκαλη, είτε διαγράφοντας τα χρέη!
Προφανώς γιατί μέσω αυτής της τακτικής, η Siemens επιτύγχανε ευκολότερα τη διείσδυσή της στα ενδότερα της κρατικής μηχανής.
Αν δει κανείς επίσης τα συσσωρευμένα χρέη της Intracom προς τη Siemens, εξ αιτίας και των τόκων υπερημερίας (το κόστος δανεισμού ήταν υψηλό με επιτόκια άνω του 25%), τότε εύλογα γεννάται το ερώτημα ακόμα και περί έμμεσης “χρηματοδότησης” – σίγουρα πάντως μιας υπερβολικής ανοχής – της Siemens προς την Intracom.
Συνεπώς, καταρρίπτεται και το επιχείρημα Κόκκαλη προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (Πρόεδρος ο Σήφης Βαλυράκης, τυχαίο;;;) ‘ότι, “ο καθένας είχε το δικό του κομμάτι σε αυτό το έργο”!
Έτσι, η Siemens δεν διεκδίκησε ποτέ αυτά τα οφειλόμενα. Ο διάδοχος δε του Γεωργίου, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, θεωρούμενος “κολλητός” του Χριστοφοράκου και υπόδικος, ήταν αυτός που χάρισε στην Intracom όλα τα χρέη της προς τη Siemens!
Υπογράφουν ονόματα, που ανέφερε ο μάρτυρας Ευάγγελος Σέκερης: Σταυριανός, Αβράμπος, Τάτσικας!
Siemens – Intracom έριξαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το ΄93
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο καταδεικνύεται η μεγάλη διαπλοκή της Siemens με την Intracom. Όπως φαίνεται, η Siemens ήθελε και προωθούσε τον Κόκκαλη, ως εγχώριο εταίρο, για να μπορεί να τον ελέγχει, να καθορίζει το παιχνίδι των τιμών στον ΟΤΕ και στη συνέχεια να χρηματοδοτεί τα κόμματα της διαπλοκής. Αποτέλεσμα αυτής της σχέσης Siemens - Intracom ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια και με την παρουσία Μητσοτάκη θίγονταν τα συμφέροντά τους.
Ενισχυτικό αυτής της στενότατης σχέσης Siemens – Intracom, ήταν η απόφαση της κεντρικής διοίκησης της Siemens AG να αποσυρθεί από τον κλάδο επικοινωνιών, λίγο μετά το πέρας των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας και την επιμήκυνση των προγραμματικών συμφωνιών από 4 σε 6 χρόνια.
Με την αποχώρηση της Siemens, κατέρρευσε αμέσως και το μοντέλο πρότυπο της εγχώριας ελληνικής βιομηχανίας της Intracom. Τότε, ο χορός βαλς των δυο εταιρειών είχε λάβει τέλος!
Δεν τελείωσε όμως, το δράμα για τους Έλληνες. Ίσα – ίσα κορυφώνεται αφού εδώ και λίγους μήνες βρίσκεται στον Πρωθυπουργικό θώκο το τελευταίο… “καλό παιδί” της Μέρκελ και της Siemens, ο Αντώνης Σαμαράς, για να βάλει την ταφόπλακα στη χώρα και τον λαό, ελέω Siemens (σ.σ. όπερ και εγένετο με τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό που υπέγραψε με τη Siemens)!
Ο Σήφης Βαλυράκης “προστάτης” του Σωκράτη Κόκκαλη
Στο χθεσινό φύλλο της Ελεύθερης Ώρας σας είχαμε ενημερώσει πως, πρέπει να κρατήσετε στη μνήμη σας το όνομα Σήφης Βαλυράκης!
Θυμηθείτε πως, ορίστηκε Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens!
Ήταν ο πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών που το 1981 πέτυχε το “πάγωμα” της συνεργασίας Siemens – ΑΤ & Τ, εκτοπίζοντας ουσιαστικά την αμερικανική εταιρεία και ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο του Σωκράτη Κόκκαλη στο παιχνίδι και στην παντρειά του με την γερμανική εταιρεία!
Ο Σήφης Βαλυράκης είχε συνεπώς εμπλοκή στην υπόθεση της Siemens – Intracom, θα μπορούσαμε δε να τον χαρακτηρίσουμε ως τον… κουμπάρο στο γάμο Siemens – Intracom!
Επιπλέον, ο Σήφης Βαλυράκης ως Υφυπουργός Συγκοινωνιών ήταν αρμόδιος για τον ΟΤΕ την περίοδο της παντοδυναμίας του Θεοφάνη Τόμπρα ως Προέδρου του ΟΤΕ (γνωστού μεταξύ άλλων και για τις διασυνδέσεις του με το Σωκράτη Κόκκαλη στο εμπόριο πορτοκαλιών στην Ανατολική Γερμανία)!
Σημειωτέον ότι, ο Θεοφάνης Τόμπρας αντικατέστησε το 1981 – μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ – στον ΟΤΕ, τον αμέμπτου ηθικής και αγωνιστή Ναύαρχο Αθανάσιο Σέκερη (σ.σ. πατέρα του μάρτυρα στη δίκη της Siemens, κ. Ευαγγέλου Σέκερη)!
Ήθελαν κλειστό το στόμα του Σέκερη
Ο Σήφης Βαλυράκης λοιπόν, ως Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής διέκοψε τον μάρτυρα Ευάγγελο Σέκερη, όταν εκείνος επέμενε πως το σκάνδαλο των “μαύρων” ταμείων δεν αφορά μόνο τη Siemens αλλά και την Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη, επειδή οι δυο εταιρείες πήγαιναν… πακέτο στις Συμβάσεις Έργων με τον ΟΤΕ!
Αξίζει να θυμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο παρενέβη ωμά ο κ. Βαλυράκης στην κατάθεση του μάρτυρα Σέκερη:
Σέκερης: «…στο 1997 τον Δεκέμβριο, όπου φθάνουμε πλέον στην επίμαχη προγραμματική σύμβαση, την 8002 για τη Siemens και την 8004 για την Intracom των οποίων τα τιμήματα αρχικά…»
Πρόεδρος (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς αυτήν τη στιγμή ψάχνουμε την 8002 (;;;)!
Ανεκδιήγητος ο Ιωσήφ Βαλυράκης! Πρόεδρος να σου πετύχει! Ο μάρτυρας Σέκερης του μιλούσε επίμονα για τις συμβάσεις Siemens και Intracom (Κόκκαλης), αλλά ο κ. Βαλυράκης, του είπε ορθά - κοφτά: «Δεν μας ενδιαφέρει η Intracom του Κόκκαλη, ασχολούμαστε μόνο με την Siemens»!
Έτσι, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, διά στόματος και χειρός Σήφη Βαλυράκη, έβαλε στο συρτάρι της λήθης την περίπτωση Intracom (σ.σ. ή όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου: στο χρονοντούλαπο της ιστορίας)!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου