3 Νοεμβρίου 2015

Κοίτασμα αλλάζει μοίρα Έθνους

Γράφουν οι Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός

Σήμερα, η Αίγυπτος των 80 εκατομμυρίων κατοίκων και η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν περίπου το ίδιο ύψος ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, δηλαδή γύρω στα 235 Δισεκατομμύρια Ευρώ.

Τη στιγμή που η Ελλάδα αγωνίζεται πελαγοδρομώντας να μην καταρρεύσει οικονομικά, διότι δεν ακολουθεί καμία στρατηγική αφού ασχολείται μόνο με μέτρα, η Αίγυπτος φρόντισε έγκαιρα και προγραμματισμένα να ανακαλύψει, χάρη σε ιταλική εταιρεία ένα τεράστιο θησαυρό, το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Zohr, το οποίο επιλύει τόσο το οικονομικό της πρόβλημα όσο και το ενεργειακό της πρόβλημα. Ενώ με τα σημερινά δεδομένα οι αρμόδιοι στην Ελλάδα θα μας εξηγούσαν ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη κίνηση και συμφωνία συμβιβασμού λόγω ιδεολογικού δογματισμού.

Να σημειώσουμε ότι η Εταιρεία ΕΝΙ που ανακάλυψε το κοίτασμα στα όρια της αιγυπτιακής ΑΟΖ με την Κύπρο δήλωσε ήδη αποδεδειγμένα αποθέματα (Proven Reserves, 90% πιθανότητα) ύψους περίπου 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, ενώ η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία E-GAS ανέφερε πιθανά αποθέματα (Probable Reserves, 50% πιθανότητα) ύψους ~60 Τρις κυβικών ποδών, αριθμός που λάβαμε υπ' όψη στους οικονομικούς υπολογισμούς μας.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η Ελλάδα εισάγει το φυσικό της αέριο από χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά (Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν αλλά και Αλγερία) με τιμές εισαγωγής προ φόρων της τάξης των ~15 Ευρώ/1.000 κυβικά πόδια και το διαθέτει στον καταναλωτή με οικιακές τιμές μετά φόρων της τάξης των ~30 Ευρώ/1.000 κυβικά πόδια. Η Αίγυπτος θα εισάγει το φυσικό αέριο του Zohr από μόλις 150 χιλιόμετρα απόσταση με τιμές εισαγωγής προ φόρων της τάξης των ~6 Ευρώ/1.000 κυβικά πόδια ενώ θα το διαθέτει με οικιακές μετά φόρων τιμές της τάξης των ~10 Ευρώ/1.000 κυβικά πόδια.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο αιγυπτιακός θησαυρός του κοιτάσματος Zohr, με ελληνικά δεδομένα οικιακών τιμών φυσικού αερίου- ξεπερνά σε αξία τα 1,8 τρισεκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή είναι τουλάχιστον 7 φορές μεγαλύτερος από το ετήσιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ελλάδος ή της Αιγύπτου.

Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία, επί της ουσίας, ζει μόνο από εισαγωγές, δεν σχεδιάζει απολύτως τίποτα ανάλογο με την Αίγυπτο την στιγμή που ήδη γνωρίζουμε ότι όλες οι ερευνητικές προτεραιότητες και σχετικά μοντέλα εντοπισμού και ανακαλύψεων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει ριζικά.

Είναι καιρός λοιπόν η νέα κυβέρνηση να αφυπνιστεί και να προσελκύσει επιτέλους επενδυτές σε νέο στρατηγικό πνεύμα, όπως το κάνουν με αποτελεσματικότητα η Κύπρος και η Αίγυπτος, Νότια της Κρήτης όπου ήδη διαφαίνονται σημαντικοί γεωλογικοί στόχοι κοιτασμάτων ανάλογοι με αυτόν του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr και μάλιστα πέντε φορές. 


Μην χρησιμοποιείς 

Μην χρησιμοποιείς
την έκφραση
αλησμόνητες πατρίδες
γιατί στην ουσία
ξέρεις καλά
ότι εννοείς
στην πραγματικότητα
ξεχασμένες πατρίδες
διότι εμείς
δεν ξεχάσαμε
τα Κατεχόμενα
και συνεχίζουμε
να αγωνιζόμαστε
για τα δικαιώματα
των ανθρώπων
που πονούν
γιατί οι βάρβαροι
πλήγωσαν
την ιστορία τους
κι όσο συνεχίζει
η κατοχή
αυτή η πληγή
δεν κλείνει
και ο ραγιαδισμός
δεν αλλάζει τίποτα. 



Η Μεγάλη Ιδέα 

Η Μεγάλη Ιδέα
της Ευρωπαϊκής Ένωσης
είναι τεράστια
σε σχέση
με την ελληνική
κι όμως κανείς
δεν τολμά
να την καυτηριάσει
ακόμα και οι ραγιάδες
οι πιο ακραίοι
γιατί δεν βρίσκουν
κανένα πάτημα
άσε λοιπόν
τα μεγάλα λόγια
και εξέτασε
τα στρατηγικά
νοητικά σχήματα
που είναι χρήσιμα
ακόμη και τώρα
για το μέλλον
δίχως να ακούς
τις κουβέντες
των άσχετων
που δεν βοήθησαν
ποτέ για το τίποτα. 


πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.