Τελευταίες αναρτήσεις

28 Ιανουαρίου 2015

Πώς να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία σ' ένα πλανήτη που δεν είναι σταθερός και μεταβάλλεται διαρκώς;


Η Γη μας έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, σ' αυτά τα χρόνια διαρκώς μεταβάλλεται και το ίδιο συμβαίνει και με το κλίμα στις διάφορες περιοχές της. Παρουσιάζουμε σήμερα μια ωραία κινούμενη εικόνα απ' την αλλαγή της μορφής του πλανήτη μόνο στα ...
τελευταία 200 εκατομμύρια χρόνια, για να συνειδητοποιήσουμε όλοι την έκταση των αλλαγών.
 
Πριν λοιπόν 300 εκατομμύρια χρόνια οι σημερινές ήπειροι δεν υπήρχαν, ήταν όλες ενωμένες μεταξύ τους σε μια υπερ-ήπειρο, την ονομαζόμενη Πανγαία, που βρισκόταν στο Νότιο ημισφαίριο και περιβαλλόταν από έναν ωκεανό, την Πανθάλασσα. Πριν 200 εκατομμύρια χρόνια η Πανγαία άρχισε να αποσυντίθεται και, με την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, να σχηματίζονται οι σημερινές ήπειροι και οι σημερινοί ωκεανοί. (Κι αν δείτε πιο προσεκτικά την κίνηση των τεμαχιών στην κινούμενη εικόνα, θα δείτε να εμφανίζονται κάποια στιγμή στη Μεσόγειο η Κύπρος και η Κρήτη, η Σαρδηνία και η Κορσική).
 
Αυτή την κίνηση των ηπείρων, που δεν έχει σταματήσει και δεν πρόκειται να σταματήσει, χρησιμοποιεί σήμερα η πετρελαϊκή βιομηχανία για να προβλέψει πιθανές τοποθεσίες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων: αν βρεθεί κοίτασμα στις δυτικές ακτές της Αφρικής, ερευνούν αντίστοιχα στις "ομόλογες" απέναντι ανατολικές ακτές της Αμερικής.
 
Η ανακάλυψη κοιτασμάτων στο Μαρόκο έδωσε το κίνητρο επανάληψης των ερευνών στην "ομόλογη" Νέα Σκωτία της Βόρειας Αμερικής, απ' όπου η πετρελαϊκή βιομηχανία είχε αποχωρήσει λόγω "εξάντλησης των κοιτασμάτων". Ήδη οι νέες έρευνες, σε μεγαλύτερα βάθη των ακτών της Νέας Σκωτίας, έχουν αποδώσει τετραπλάσιες ποσότητες απ' όσες παρήγαγε ποτέ η περιοχή. Είναι βλέπετε κι αυτή η πρόοδος της τεχνολογίας, που δεν αφήνει με τίποτα να επαληθευθεί η κάποτε κορυφαία θεωρία του peak oil, της κορύφωσης της παραγωγής και της σταδιακής εξάντλησης των κοιτασμάτων.
 
Με τη μεγάλη απάτη της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" λένε πως θέλουν να περιορίσουν τις εκπομπές CO2, προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας σε έως +2οC σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Πώς όμως μπορεί ποτέ να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία σ' ένα πλανήτη που δεν είναι σταθερός και μεταβάλλεται διαρκώς; Πώς να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία σε ηπείρους που αλλάζουν ημισφαίριο; Σε ωκεανούς που αλλάζουν μέγεθος και σχήμα; Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν στη γεωλογική κλίμακα χρόνου, μέσα εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, όχι μόνο στη διάρκεια της παρουσίας του ανθρώπινου είδους πάνω στη γη και σίγουρα όχι στη διάρκεια μιας δυο γενεών ή όσο διαρκούν τα δελτία βραδινής προπαγάνδας της τηλεόρασης.
 
Ίσως γι' αυτό και τα μοντέλα της θεωρίας της "ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης" δεν επαληθεύτηκαν κι από εκεί που το 2007 μας έλεγαν όλο σιγουριά πως το 2013 ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι ελεύθερος από πάγους και κατάλληλος για ναυσιπλοΐα, οι πάγοι επανακάμπτουν κι ο πλανήτης δεν ζεσταίνεται πια τα τελευταία 18 χρόνια και 3 μήνες. Και με τα χιόνια που βλέπουμε πρόσφατα ακόμα και στις πιο θερμές περιοχές ή τις σιβηριανές θερμοκρασίες στα Βαλκάνια, ίσως σε λίγα χρόνια να κάνουμε λιτανείες για να ζεστάνει λίγο το κλίμα, που κατά τα λοιπά θα προσπαθούν να μας πείσουν πως "υπερθερμαίνεται". 
 
Έχουμε πει κι άλλοτε (και θα το λέμε συχνά), πως δεν είναι η αύξηση των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου" που προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί την αύξηση των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου", όπως καταρχήν και κυρίως είναι οι υδρατμοί κι όχι το CO2. Αλλά πως να πεις πως το νερό είναι βλαβερό και να μη σε πάρουν με τις πέτρες; Χωρίς το νερό και χωρίς τον άνθρακα δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας, θα ήταν ένα ακόμα απ' τα δισεκατομμύρια άγονα άστρα που υπάρχουν στο σύμπαν.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.