24 Οκτωβρίου 2013

Χαμός στην Ε.Ε. μετά τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την NSA....

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε να ανασταλεί η πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε μια βάση παγκόσμιων χρηματοοικονομικών δεδομένων στο Βέλγιο λόγω των ανησυχιών ότι οι μυστικές υπηρεσίες προβαίνουν σε κατασκοπεία σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προσπαθούν απλώς να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία μέσω αυτής.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης να ανασταλεί η δυνατότητα της Ουάσινγκτον να παρακολουθεί τις διεθνείς πληρωμές λόγω των υποψιών ότι καταχράται τη συμφωνία που της δίνει πρόσβαση στην βάση δεδομένων της SWIFT (Παγκόσμια εταιρία διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών).

Η απόφαση οφείλεται στο ότι ανησυχούν πως οι ΗΠΑ μυστικά αντλούν κι άλλες πληροφορίες από τη βάση αυτή, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε το Globo, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Βραζιλίας, σύμφωνα με τις οποίες η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) προβαίνει σε κατασκοπεία μέσω του συστήματος SWIFT.

"Χρειαζόμαστε πλήρη διαφάνεια, ιδίως με όλες τις αποκαλύψεις για την NSA", επισήμανε ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στα στοιχεία σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA που έδωσε στην δημοσιότητα ο πληροφορικός, πρώην συνεργάτης της Έντουαρντ Σνόουντεν.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί την ιδέα ότι τα δεδομένα των πολιτών της χρησιμοποιούνται χωρίς κανείς να το γνωρίζει", πρόσθεσε ο Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αν και δεν είναι δεσμευτική, η απόφαση αυτή του ΕΚ αντανακλά την οργή των ευρωπαίων μετά τις αποκαλύψεις περί των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών πολιτών της ΕΕ από την NSA. Για να εφαρμοστεί η απόφαση να ανασταλεί η πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι "ακόμη αναμένει επιπρόσθετες γραπτές διαβεβαιώσεις" ότι οι ΗΠΑ τηρούν τη συμφωνία τους με την ΕΕ, αλλά δεν σχεδιάζει να προτείνει άμεσα την αναστολή της πρόσβασης των αμερικανών στη βάση δεδομένων της SWIFT.
Ο Ντέιβιντ Κόεν, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συλλογή οικονομικών πληροφοριών, δήλωσε στην ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ ότι η κυβέρνησή του σέβεται τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με τη συμφωνία του 2010, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της επιτρόπου την 9η Οκτωβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 280 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 30 αποχές υπέρ της πρότασης να ανασταλεί η πρόσβαση των ΗΠΑ στο σύστημα της SWIFT, ωσότου να υπάρξει μια πλήρης έρευνα για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

"Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει σιωπηλή μπροστά σε αυτές τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις: δίνει την εντύπωση ότι δεν είμαστε πολλά περισσότερα από ένα σκυλάκι των Ηνωμένων Πολιτειών", επισήμανε ο Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ, ένας Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά, εν μέσω των πληροφοριών που ανακοίνωσε ότι περιήλθαν σε γνώση της η καγκελαρία και δημοσιευμάτων σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA).
Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε την Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ότι «οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.


Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει πως το Βερολίνο έχει λάβει πληροφορίες σχετικά με το ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιθανόν παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ και ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τον Ομπάμα σήμερα για να ζητήσει άμεσα διευκρινίσεις.

«Αποστείλαμε άμεσα ένα αίτημα στους Αμερικανούς εταίρους μας ζητώντας μια άμεση και ολοκληρωμένη διευκρίνιση», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την καγκελαρία.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε επίσης πως η Μέρκελ είπε στον Ομπάμα ότι εάν αληθεύει πως παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις από την NSA, θεωρεί το γεγονός αυτό «εντελώς απαράδεκτο» και αποτελεί ένα «σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη» ανάμεσα στους δύο εταίρους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», σύμφωνα με το οποίο η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ προέβη σε περισσότερες από 70 εκατομμύρια καταγραφές στοιχεία τηλεφωνικών συνομιλιών γάλλων πολιτών μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της NSA, έχουν απορρίψει τις καταγγελίες της γαλλικής εφημερίδας.

Νωρίτερα, κατά διάρκεια επίσκεψής του στην Ρώμη και μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του θα ερευνήσει εάν και κατά πόσον οι μυστικές της υπηρεσίες ασφάλειας είχαν παρακολουθήσει παράνομα συνδιαλέξεις και άλλα δεδομένα των ιταλικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, επισήμανε πηγή της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Κέρι συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, και στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου βρέθηκε αντιμέτωπος με μια ομοβροντία ερωτήσεων σχετικά με τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) για τις παράνομες παρακολουθήσεις.

«Ετέθη το θέμα να επιβεβαιωθούν πολλές αναφορές για πιθανή παραβίαση των κανόνων για την ιδιωτική ζωή. Συναντήσαμε μία στάση συνεργασίας και μας διαβεβαίωσαν πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει υπό εξέταση το όλο θέμα», τόνισε μετά τη συνάντηση μέλος του γραφείου του Ιταλού πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο από την πλευρά της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Σήμερα πάντως, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε πως «οι Ιταλοί απαιτούν διαφάνεια πάνω στο ζήτημα αυτό». Οι Ιταλοί θα πρέπει να γνωρίζουν και να τους πουν εάν τους κατασκόπευαν «χωρίς να απειλούνται από κανέναν», πρόσθεσε.

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιταλίας είχε ζητήσει γραπτώς από τον Λέτα να θέσει στον Κέρι το ερώτημα εάν και η Ιταλία είχε γίνει στόχος των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, όπως είχε γίνει και με τη Γαλλία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Λε Μοντ.


από το Geopolitics & Daily News



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.