17 Οκτωβρίου 2013

Στατιστικά και άλλα στοιχεία για τους αστέγους των Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 2012 η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) βγήκε από το γραφείο στον δρόμο, στις γωνιές και στις γειτονιές της πόλης που γίνονται καταφύγιο των αστέγων αυτής της πόλης. Με αφορμή την παρουσίαση των ευρημάτων της «Ερευνας για τη Φτώχεια στην Αθήνα», οι επιστήμονες βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την εμπειρία τους δίπλα στους αστέγους αυτής της πόλης, τους ανθρώπους στα πόδια των οποίων σκοντάφτουμε όταν περπατάμε στους δρόμους, ακόμη και στις πιο πολυσύχναστες λεωφόρους. «Η θέα των ανθρώπων που βλέπουμε στους δρόμους είναι ίσως η πιο κοινή εμπειρία που συνδέει τους κατοίκους μιας πόλης» είπε η κυρία Δήμητρα Νούση, διευθύντρια του ΚΥΑΔΑ.

Η έρευνα κατέγραψε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων το προφίλ 480 αστέγων που διαβιούν σε 173 σημεία της πόλης και αφορά τη χρονική περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου 2013. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι άστεγοι της πόλης περιορίζονται σε 480, αλλά τόσοι είναι εκείνοι που δέχθηκαν να συνομιλήσουν, ουσιαστικά εμπιστεύθηκαν την επιστημονική ομάδα του ΚΥΑΔΑ. Σύμφωνα με υπολογισμούς δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη, οι άστεγοι ανέρχονται σήμερα σε περισσότερα από 1.000 άτομα. «Στόχος μας δεν ήταν μόνο να μάθουμε ποιοι είναι οι άστεγοι, αλλά και να τους δώσουμε τον ρόλο του πολίτη, να πουν αυτό που νιώθουν σε αυτόν που πρέπει να το ακούσει» επισήμανε η διευθύντρια.

Ποιοι είναι οι άστεγοι των Αθηνών;

Σύμφωνα με τα δεδομένα της τρίμηνης καταγραφής, ποσοστό 77% των αστέγων είναι άνδρες και η πλειονότητά τους - ποσοστό 76% - βρίσκεται σε ηλικία 26-55 ετών. Δεν είναι λίγοι όμως και οι άνω των 55 ετών, που ανέρχονται σε 88 άτομα, δηλαδή 20% όσων δέχθηκαν να απαντήσουν. Οπως είναι λογικό για ανθρώπους που στερούνται τις βασικές συνθήκες υγιεινής, 53% αυτών βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση υγείας και 8% σε κακή.
Σχεδόν 60% των αστέγων δήλωσαν στους επιστήμονες ότι είναι εξαρτημένοι στο αλκοόλ ή/και στα ναρκωτικά, συγκροτώντας μια μεγάλη ειδική ομάδα αστέγων που έχουν ανάγκη ειδική αντιμετώπιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ως την πιο δύσκολη και «αντιπαθή» ερώτηση που υπέβαλαν οι ομάδες του ΚΥΑΔΑ χαρακτήρισε η κυρία Νούση αυτήν που αφορά τους αιτιολογικούς παράγοντες που οδήγησαν τους ανθρώπους στον δρόμο. Γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι 89 από τους 480 αστέγους που συμμετείχαν με τη θέλησή τους στην έρευνα αρνήθηκαν να δώσουν απάντηση. Από τους υπόλοιπους, το 54% δήλωσε ότι οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων και 21% στην έλλειψη οικογένειας, ενώ υπάρχει και ένα 9% που απάντησε «ελεύθερη επιλογή».

Από τον δρόμο στην επανένταξη

Ενας από τους κύριους στόχους των workshops που διενεργεί σε καθημερινή βάση η επιστημονική ομάδα του ΚΥΑΔΑ είναι φυσικά η επανένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό. Η πλειονότητα των αστέγων (258 άτομα) δήλωσε αρνητική στην παροχή στέγης σε κάποια από τις οργανωμένες δομές του Δήμου Αθηναίων. Οπως διευκρίνισε η κυρία Νούση, η ερώτησή μας δεν είναι «θα επιθυμούσες να έχεις σπίτι;» αλλά «θα επιθυμούσες να φιλοξενηθείς κοντά μας;», με αποτέλεσμα οι απαντήσεις να αποτυπώνουν την άρνηση πολλών αστέγων να ενταχθούν σε μια ελεγχόμενη δομή. Αντιθέτως, ποσοστό 59% δήλωσε ότι επιθυμεί παροχή σίτισης.

Με την ενεργή σταθερή προσέγγιση των ανθρώπων που διαβιούν στον δρόμο από τους επιστήμονες του ΚΥΑΔΑ, ήδη 20 άστεγοι εγκατέλειψαν τους δρόμους και «δοκίμασαν» - έστω για ένα διάστημα - το πρόγραμμα προσωρινής διαμονής στο υπνωτήριο του δήμου.


Από αυτούς οι εννέα ζήτησαν και πέρασαν στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας, ενώ οι επτά παραμένουν στο προενταξιακό στάδιο του υπνωτηρίου. «Αυτό για εμάς που γνωρίζουμε το φαινόμενο των αστέγων είναι μεγάλη επιτυχία, γιατί ακόμη κι αν δεν μείνουν όλοι κοντά μας και γυρίσουν στον δρόμο, έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα για την επανένταξή τους» είπε η διευθύντρια του ΚΥΑΔΑ, καταλήγοντας στο στοιχείο ότι 4 από τους 20 οδηγήθηκαν τελικά στην επανένταξη με τη βοήθεια της Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 16 Οκτωβρίου 2013

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη για τον συνολικο αριθμό των αστέγων στην Αθήνα οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο είναι περισσότεροι από 1000...
Ξέρω οτι το ΒΗΜΑ και πιθανότατα το HeliosPlus ανήκουν στον φιλομνημονιακό τύπο και συνεπώς προσπαθούν να παρουσιάζουν τα πράγματα λίγοτερο τραγικά από όσο πραγματικά είναι....



Share

1 σχόλιο:

Ν.Μ. είπε...

Καλησπέρα σας,

Σχετικά με το σχόλιό σας στο τέλος του άρθρου
θα ήθελα να προσθέσω ότι το φιλομνημονιακό mega
έχει ανακοινώσει ότι οι άστεγοι είναι 10.000 !

Διαφωνούν οι μνημονιακοί μεταξύ τους !

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.