Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο της ύπαρξης αυτού του τόπου, επιτρέψτε μου μια , ας πούμε ρομαντική, αναδίφηση στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος. Ο Σόλων ο Αθηναίος (639 - 559 π. Χ.) ήταν νομοθέτης, φιλόσοφος, ποιητής και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Ανήκε σε πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια, η οποία καταγόταν από τη γενιά του βασιλιά της Αθήνας Κόδρου. Ύστερα από βίαιη εξέγερση των πολιτών ενάντια στους ευγενείς, κλήθηκε κοινή συναινέσει , το 594/3 π.Χ. με έκτακτη διαδικασία να νομοθετήσει. Εξελέγη άρχων από το δήμο της Αθήνας και τού δόθηκαν έκτακτες εξουσίες
Το νομοθετικό έργο του Σόλωνα περιλάμβανε αρχικά τα μέτρα επανόρθωσης της
Και ξεκίνησε με τα λεγόμενα «Μέτρα επανόρθωσης « που βασίζονταν στην επιβολή της «σεισάχθειας» ( λέξη σύνθετη από το σείω που σημαίνει αφαιρώ και το άχθος που σημαίνει βάρος).
Τι έκανε για την «αποτίναξη βαρών»; Κατάργησε τα υφιστάμενα χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες και προς το δημόσιο, απελευθέρωσε όσους Αθηναίους είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών και κατάργησε το δανεισμό με εγγύηση το σώμα (προσωπική ελευθερία) του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του.
Αρκεί το «μάθημα». Η σεισάχθεια ήταν μεταξύ των αποφάσεών του πού του εξασφάλισε την αιωνιότητα.
Σήμερα, η Ελλάδα θάπρεπε να γιορτάζει. Κι αυτό γιατί η πρώτη σύγχρονη δικαστική «σεισάχθεια» είναι γεγονός. Οφειλέτης που έκανε χρήση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά , νίκησε το πανίσχυρο τραπεζικό σύστημα.
Και έτσι, άνοιξε ο δρόμος για διαγραφές οφειλών χιλιάδων πολιτών, που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.
Θα ήταν υπερβολή να ταυτίσουμε την κυρία Λούκα Κατσέλη με το Σόλωνα τον Αθηναίο ή το Ειρηνοδικείο Αθηνών με την Αθηναική Δημοκρατία. Ωστόσο, ήταν ο νόμος της Κατσέλη και η απόφαση-σταθμός του Ειρηνοδικείου που δικαίωσε ηλικιωμένο συνταξιούχο και δέχτηκε ότι βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία να εξοφλήσει τις οφειλές του. Επιπλέον, υποχρέωσε τις τράπεζες να διαγράψουν δάνεια σημερινού ύψους 200.000 ευρώ (από ένα σύνολο οφειλών 222.200 ευρώ) και να ικανοποιηθούν με την αποπληρωμή 52.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους, σε βάθος 14 ετών!
Ο ηλικιωμένος δανειολήπτης, που είχε φτάσει να πληρώνει περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα για να εξυπηρετεί τα δάνειά του σε 9 τράπεζες, θα δίνει πλέον μόλις 310 ευρώ κάθε μήνα για 14 χρόνια, με την καταβολή τους να ξεκινά το 2014. Ο δανειολήπτης έχει σύνταξη 1.560 ευρώ και την ικανοποίηση ότι βρέθηκε η χαμένη δικαιοσύνη και αξιοπιστία του «συστήματος». Παράλληλα οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ικανοποίηση αλλά και η Ελλάδα να έχει πλέον μια ελπίδα για το μέλλον. Δεν ξαναγεννήθηκε ο Σόλων. Ξαναβρέθηκε η χαμένη μας λογική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου