Ο στρατηγός, ενώ προετοίμαζε την επίθεση ενάντια στο καθεστώς Καντάφι, και ευρισκόμενος στην Μπρέγκα, κλήθηκε από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο (NTC) για ανάκριση πίσω στη Βεγγάζη. Απόσπασμα του NTC τον συνόδευσε μαζί με δύο συνταγματάρχες πιστούς σ' αυτόν. Μετά από λίγα χιλιόμετρα όμως διαδρομής, άγνωστοι σκότωσαν αυτόν και τους δύο συνταγματάρχες του.
Το 'Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο' ανακοίνωσε, αργά την Πέμπτη, ότι ''σκοτώθηκε από επιτεθέντες ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές, που είχε προσχωρήσει στην εξέγερση'' κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
Διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή ότι, ο στρατηγός ''είχε κληθεί να καταθέσει ενώπιον Επιτροπής, που διερευνά για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκεί δέχθηκε τη φονική επίθεση''.
Ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές υπήρξε πρωτεργάτης και ήρωας στην επανάσταση του ΄68 που εγκαθίδρυσε την Λιβυκή Τζαμαχιρία, το νεώτερο Λιβυκό ανεξάρτητο κράτος. Υπήρξε υπουργός Δημόσιας Τάξης στο καθεστώς Καντάφι. Αυτομόλησε στην επανάσταση κατά του Καντάφι και ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός του NTC. Είχε όμως μια καθαρή και ανεξάρτητη ματιά στον τρόπο που έβλεπε την διαμορφωμένη μετά από 5 μήνες μαχών κατάσταση στη Λιβύη. Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ενεργούμενο των καθοδηγητικών Νατοϊκών δυνάμεων. Συχνά κατηγορούσε τον τρόπο που οι Νατοϊκές δυνάμεις δρούσαν ενάντια στόχων διακινδυνεύοντας την απώλεια ανθρώπινων άμαχων ζωών. Πρόσφατα σε δηλώσεις του εκτίμησε πως ο τρόπος που συμπεριφέρεται και ενεργεί το ΝΑΤΟ θα έχει σαν συνέπεια να διαλύσει και να οδηγήσει σε κατάρρευση τόσο το καθεστώς Καντάφι όσο και τους εξεγερμένους, με αποτέλεσμα να γίνουν οι δυτικές δυνάμεις όχι απλά ο ρυθμιστής αλλά ο επικυρίαρχος της Λιβύης.
Αν συνδυάσουμε τις παραπάνω πληροφορίες με την εκτίμηση που έχει γραφεί και σε διάφορα Γαλλικά φύλλα πως στο NTC υπάρχουν τρεις διαφορετικές ομάδες που προσπαθούν να αναγορευθούν οι αυριανοί ηγέτες της όποιας κρατικής οντότητας θα οδηγηθούμε στην πιθανότητα ενός θρίλερ σχετικά με ποιός μπορεί να σκότωσε τον Γιουνές. Κατ' αυτήν την ανάλυση ένα κομμάτι των ανταρτών υπακούει στις Νατοϊκές δυνάμεις, ένα άλλο εκφράζεται μέσα από τους φύλαρχους και ένα τρίτο έχει οργάνωση και καταβολές από την Αλ Κάϊντα.
Εντύπωση προκαλεί στους παρατηρητές πως το πτώμα του Γιουνές δεν παραδόθηκε στους ανθρώπους της φυλής του, που το ζητούσαν κυρίως για να διαπιστώσουν την ταυτότητα των δολοφόνων του. Θάφτηκε την επόμενη μέρα το μεσημέρι μετά από σύντομη διαδικασία, αφήνοντας σκιές για την σκοπιμότητα της ταχύτατης αυτής ενέργειας.
Ένα άλλο σημείο που ενδεχόμενα θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο δολοφονηθείς Γιουνές ανήκε στην πολυπληθέστερη φυλή της ανατολικής Λιβύης, στη φυλή των Ομπέϊντι.
Το απόγευμα, μετά την προσευχή της Παρασκευής στο προπύργιο των ανταρτών τη Βεγγάζη πλήθος κόσμου θρήνησε τον χαμό του στρατηγού. Και ενώ έκδηλες ήταν οι υποψίες για ενδεχόμενη ανάμειξη ακόμη και μέρους της ηγεσίας στη δολοφονία, το NTC δήλωσε ότι ερευνά τη δολοφονία του Γιουνίς και των δύο συνταγματαρχών, και το καθεστώς Καντάφι καρφώνει ως δράστη την Αλ-Κάιντα.
Και όλα αυτά δύο μέρες πριν την έναρξη του ραμαζανιού που θα σημάνει την διακοπή των εχθροπραξιών και ίσως προετοιμάσει νέες εξελίξεις στο αιματοβαμμένο θέατρο στρατιωτικών και πολιτικών επιχειρήσεων της Λιβύης.
Σήμερα δε με βομβαρδισμούς ακρίβειας οι Νατοϊκές δυνάμεις κατέστρεψαν τους δορυφορικούς σταθμούς του καθεστώτος Καντάφι, στερώντας του το επικοινωνιακό πλεονέκτημα ενημέρωσης σ' αυτή την κρίσιμη φάση.
πηγή Ακτιβιστής
Financial Times: Ποτέ μην ξεκινάς ένα πόλεμο αν δεν ξέρεις να τον λήξεις!
Οι Σαουδάραβες με τους Ιρανούς διαφωνούν σε πολλά, ωστόσο και οι δύο πλευρές αντιπαθούν τον Καντάφι. Αν εξαιρέσουμε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, καμία από τις χώρες της Διεθνής Παγκόσμιας Κοινότητας ουσιαστικά δεν συμπαθεί τον Καντάφι. Το πρόβλημα όμως είναι πως αποδεικνύεται ιδιαίτερα “ανθεκτικός” στις επιθέσεις που δέχεται. Η αντιπολίτευση στη Λιβύη, ή αλλιώς και αντικαθεστωτικοί δεν έχουν σημειώσει κάποια σοβαρή επιτυχία. Απεναντίας δολοφονήθηκε μόλις προχθές και ο στρατιωτικός τους ηγέτης, Abdel Fattah Younis, ο οποίος αποστάτησε από τον Καντάφι το περασμένο Φεβρουάριο.
Άξιος προσοχής και συζήτησης ήταν ο τρόπος με την οποίο η Δύση αποφάσισε να κηρύξει πόλεμο εναντίον του Καντάφι. Η Δύση με χαρακτηριστική ευκολία δεν δίστασε να ξεκινήσει τους εναέριους βομβαρδισμούς ενάντια στο καθεστώς Καντάφι, ενώ αυτοί που κράτησαν αποστάσεις στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν ελάχιστοι. Σήμερα, ο Μπάρακ Ομπάμα όπως και οι λοιποί Δυτικοί ηγέτες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την απόφασή τους σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ο καιρός περνάει και πέρα των χρηματοδοτήσεων ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν πως η Δύση βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Αυτό που μένει στη Δύση να κάνει είναι, ή να συνεχίσει με την ίδια τακτική που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν αποδίδει ή να περάσει πια σε χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που εμπεριέχουν ρίσκο. Για το ηθικό της ιστορίας, οι συμμετέχοντες στην επιλογή απόφασης πολέμου κατά του Καντάφι πρέπει να αντιληφθούν πως όσο υπάρχει έλλειψη διεθνούς αντίστασης, υπάρχει και ο κίνδυνος απόφασης τέτοιων επιπόλαιων αποφάσεων, που εμπεριέχουν το κίνδυνο να ξεκινάς ναι μεν το πόλεμο αλλά να μην γνωρίζεις δε, και το πως μετά θα τον λήξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου