Τελευταίες αναρτήσεις

7 Απριλίου 2009

Τα προβλήματα των Δημοσίων Σχολείων. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα στον Πειραιά.


Τι παιδεία έχουμε και τι παιδεία θα θέλαμε να έχουμε;
Τα σχολεία της χώρας μας στενάζουν κάτω από τις πολιτικές αποφάσεις την πολιτική σκοπιμότητα και την αδιαφορία των υπευθύνων.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για την κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Ναυτικό Λύκειο του Πειραιά. Ενα εξειδικευμένο Λύκειο που εδώ και δεκαετίες παραδίδει άξια στελέχη στο Εμπορικό και Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας αλλά και σε όλες τις παραγωγικές στρατιωτικές σχολές, στεγάζεται σε ένα τραγικό οίκημα. Οι μαθητές αναγκάζονται να φοιτούν σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί από την Πολεοδομία ως αποθήκη. Οι μαθητές και οι καθηγητές αναρωτιούνται καθημερινά πώς έχει δοθεί σε αυτή την αποθήκη να λειτουργεί σαν σχολείο, όταν απαγορεύεται η λειτουργία κυλικείου επειδή ακριβώς θεωρείται αποθήκη!

Το σχολείο λειτουργεί σε οκτώ διαφορετικά επίπεδα και υπάρχει μόνον ένας ανελκυστήρας, που για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί από τους μαθητές. Δεν υπάρχει προαύλιο, ούτε χώρος για αθλοπαιδιές, παρά ένας μικρός ημιυπαίθριος που έχει διαμορφωθεί υποτυπωδώς για να δέχεται ανθρώπους. Οι μαθητές αναγκάζονται όταν και αν, έχει καλό καιρό, να γυμνάζονται σε παρακείμενη παιδική χαρά !!! η οποία είναι γεμάτη ακαθαρσίες ζώων και σκουπίδια. Επιπλέον βρίσκεται δίπλα σε χαβούζα η οποία σκάφτηκε για την ανέγερση κτιρίου και έκτοτε παραμένει ανοιχτή και γεμάτη όμβρια ύδατα εξελισσόμενη σε βρωμερό έλος. Πολλές φορές οι αίθουσες του σχολείου γεμίζουν με "μεταλλαγμένα" κουνούπια τα οποία οι καθηγητές και οι μαθητές προσπαθούν να τα καταπολεμήσουν με εντομοκτόνα.

Η πυροπροστασία είναι ελλιπής, καθώς οι πυροσβεστικές φωλιές δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο. Το σχολείο δε διαθέτει ούτε βεβαίωση πυροπροστασίας καθώς η πυροσβεστική έχει απορρίψει σχετικό αίτημα, αφού δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ως προσωρινή λύση έχουν τοποθετηθεί φορητοί πυροσβεστήρες.


Επίσης, στο υποτιθέμενο προαύλιο, υπάρχει πηγάδι, το οποίο πολλές φορές λόγω των βροχοπτώσεων πλημμυρίζει και τα νερά φτάνουν μέχρι τα υπόγεια εργαστήρια, δημιουργώντας κίνδυνο ηλεκτροπληξίας! Κάθε φορά που το υπόγειο όπου βρίσκονται τα εργαστήρια της ειδικότητας των μηχανικών, πλημμυρίζει, χτυπάει σειρήνα υποχρεώνοντας τους μαθητές να βγουν αμέσως έξω. Νερά τρέχουν διαρκώς από προβληματικές σωληνώσεις μέσα στο χώρο αλλά το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο το χειμώνα όπου με τις βροχές πλημμυρίζει και το πηγάδι που βρίσκεται στην υποτιθέμενη αυλή του σχολείου.


Οι σκάλες αποτελούν παγίδα κινδύνου ιδιαίτερα σε περίπτωση εκκένωσης του κτιρίου και στη σκάλα για το υπόγειο έχει τοποθετηθεί στο επάνω μέρος αφρολέξ ως προστατευτικό για τα... κεφάλια των μαθητών.


Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί σε εκατοντάδες Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της πατρίδας μας.
Ας ελπίσουμε ότι θα εισακουστεί η έκκληση μαθητών, γονέων και καθηγητών αλλά και όλων μας προς τον νεό Υπουργό Εθνικής Παιδείας (άραγε πόσο Εθνικής;) κ. Σπηλιωτόπουλο, για πιο ανθρώπινα σχολεία.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.