24 Απριλίου 2009

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για την οικονομική κρίση.

Όταν φας το μεσημέρι μελιτζάνες παπουτσάκια, δύο δαμάσκηνα , καπνίσεις ένα τσιγάρο και πιεις ένα φραπέ η κατάληξη είναι αναπόφευκτη και κανείς δεν εκπλήσσεται. Όταν όμως κάτι τέτοιο συμβαίνει στην οικονομία όλοι σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις, να ψηφίσουν νομοσχέδια και να καταπολεμήσουν μια κρίση που κανείς δεν περίμενε . Ο δάσκαλος του Ταοϊσμού Λάο Τσε είπε. Όσοι ξέρουν δεν μιλάνε και όσοι μιλάνε δεν ξέρουν (Ταο Τε Κινγκ παράγραφος 56). Στην Ελλάδα οι ειδικοί αποδεικνύουν καθημερινά την αλήθεια των λόγων του σοφού δασκάλου. Εδώ και πολύ καιρό φάγαμε τόσες μελιτζάνες τόσα δαμάσκηνα, ήπιαμε τόσους καφέδες και τόσα τσιγάρα που ακόμα και αν δεν μας πιέζανε από έξω, το έντερο της οικονομίας μας θα έσκαγε από μόνο του.
Κάθε πρωτοετής φοιτητής οικονομίας γνωρίζει αυτά που έπρεπε να γνωρίζει το υπουργείο οικονομικών και αυτό δεν είναι προς τιμή της δημόσιας και δωρεάν παιδείας μας αλλά προς ντροπή της πολιτείας.
Το βασικό συστατικό για να δουλεύει η μηχανή που λέγεται σύστημα είναι το χρήμα. Όσο υπάρχει χρήμα στην αγορά, υπάρχει και κατανάλωση, αγοράζονται παπούτσια, αυτοκίνητα, ντομάτες, πετρέλαιο, κινητά και ακίνητα. Για να έχει όμως χρήμα η αγορά, πρέπει να έχουν χρήμα οι πολλοί άνθρωποι που αποτελούν την αγορά δηλαδή οι καταναλωτές, οι απλοί φορολογούμενοι. Αυτό γίνεται με τρεις τρόπους. Δύο καθαρούς και έναν βρώμικο.

1.Οι πολλοί αμείβονται επαρκώς, ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες τους και τους μένουν χρήματα να ρίξουν στην αγορά.
2.Το κράτος φορολογεί λιγότερο τους πολλούς και περισσότερο τους λίγους, οι πολλοί εξοικονομούν χρήματα και ένα μέρος τους το ρίχνουν στην αγορά.
3.Οι τράπεζες δανείζουν τους πολλούς, οι πολλοί ικανοποιούν τις ανάγκες τους με τα χρήματα των τραπεζών και ρίχνουν χρήμα στην αγορά.

Στην ισχυρή Ελλάδα, που οι μισθοί είναι οι χαμηλότεροι της Ευρώπης και η φορολογία πιο άνιση από κακοραμμένο παντελόνι, το μόνο που χρειαζότανε για να ξεσπάσει η κρίση ήταν να κλείσουν οι τράπεζες τη βρύση.
Σε όσους είχαν πάρει ήδη δάνειο, αύξησαν αυθαίρετα τα επιτόκια, όταν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο μειώνονται και έτσι αυξήθηκαν οι δόσεις των δανείων. Περισσότερα χρήματα για τις ήδη κερδοφόρες τράπεζες και λιγότερα χρήματα για την αγορά.
Όσοι δεν είχαν πάρει δάνειο αλλά είχαν ανάγκη από λεφτά η τράπεζα τους έκλεισε την πόρτα για να μειώσει τον κίνδυνο να τα χάσει ένεκεν της οικονομικής κρίσης. Μικρότερο ρίσκο για τις τράπεζες και λιγότερα χρήματα για την αγορά.
Τα χρήματα στην αγορά μειώνονται αλλά η πρωτοτυπία του κράτους βρίσκεται μόνο στον επικοινωνιακό χειρισμό της κρίσης. Ζήτησε από τις τράπεζες να επιδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο.
Η τράπεζα είναι μια επιχείρηση σαν όλες τις άλλες, έχει σκοπό το κέρδος και όχι την φιλανθρωπία. Οποιαδήποτε κίνηση κοινωνικής ωφέλειας έχει στόχο της βελτίωση της δημόσιας εικόνας της επιχείρησης και μόνο.
Όταν οι μισθοί είναι χαμηλοί και η φορολογία άδικη δεν είναι υπεύθυνες οι τράπεζες να κάνουν την δουλειά του κράτους. Για να έρθει χρήμα στην αγορά πρέπει το κράτος να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, αν διαθέτει τέτοιο. Κι αν τελικά διαθέτει κοινωνικό πρόσωπο γιατί το δείχνει αφού ξεσπάνε οι κρίσεις και δεν προβλέπει ώστε οι κρίσεις να μην ξεσπάσουν καθόλου; Μάλλον γιατί στην Ελλάδα αυτοί που ξέρουν έχουν συμφέρον να μην μιλάνε και αυτοί που μιλάνε έχουν άγνοια και δεν ξέρουν.

από τα Καλά ΝέαShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.