14 Ιανουαρίου 2021

«Υγιής» Δικτατορία ή «Ασθενής» Δημοκρατία;

Σχόλιο ID-on't: Η χώρα στην οποία γεννήθηκαν οι έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, προτείνει οι ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ και οι ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ κάποιων να λειτουργήσουν ως «κίνητρο» για τον εμβολιασμό κάποιων άλλων.
 
Δυστυχώς ίδια επιχειρήματα με αυτά του Πρωθυπουργού μας λέγονται και από άλλες χώρες:
Επιχείρημα Ισραηλινής Κυβέρνησης : "Το πράσινο διαβατήριο είναι επίσης ο τρόπος μας να ενθαρρύνουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να εμβολιάζονται και επίσης να ισχύει στην ουσία του» (The green passport is also our way of encouraging more and more people to get vaccinated and also true in its essence https://id-ont.org/articles/e-government/knesset-law-committee-discusses-details-of-green-passport-plan)
 
Επιχείρημα κου Μητσοτάκη: "Αυτό θα παράσχει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εμβολιασμό" (this will also provide a positive incentive for ensuring that citizens are encouraged to undergo vaccination. https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/politico-brussels-playbook-welcome-to-the-brexit-fashion-police-eppo-plectic/)  
 
Ω της διαστροφής! ΚΙΝΗΤΡΟ είναι κάτι θετικό για κάποιον, χωρίς ταυτόχρονα να είναι αρνητικό για τον διπλανό του!!! Με το κίνητρο κάποιος ωθείται να βελτιώσει τη θέση του σε κάποιον τομέα, χωρίς ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, να χειροτερεύει η θέση του διπλανού του!!!  
 
Για παράδειγμα: κίνητρο μεγαλύτερης προσπάθειας ενός μαθητή στο σχολείο είναι ο καλύτερος βαθμός στο Απολυτήριο. Δεν αποτελεί κίνητρο δικό μου να αυξηθεί ο βαθμός μου και ταυτόχρονα να χειροτερεύσει ο βαθμός του συμμαθητή μου, αλλά να αυξηθεί ΜΟΝΟ ο δικός μου βαθμός!!!  
 
Τι θα γίνει με αυτό που προτείνει ο κος Πρωθυπουργός μας, το Ισραήλ και πιθανώς και άλλοι: Η ελεύθερη διέλευση κάποιου θα συνοδευτεί με την απαγόρευση κάποιου άλλου; Εάν ψάχνουν για κίνητρα, ας ψάξουν σε άλλους τομείς (ας δώσουν κάποιο επίδομα, κάποια φοροελάφρυνση ή κάτι άλλο) και όχι στις ελευθερίες και τον περιορισμό τους!  
 
Εάν ο ολισθηρός δρόμος που προτείνεται ακολουθηθεί, τότε δεν θα φάνταζε παράλογο να ενστερνιστούν όλο και περισσότεροι πολίτες τα λόγια του Γάλλου Φιλοσόφου André Comte-Sponville: «Προτιμώ να μολυνθώ από το Covid-19 σε μια ελεύθερη χώρα παρά να τη γλιτώσω σ’ ένα ολοκληρωτικό κράτος!» (https://www.polismedia.gr/gallos-filosofos-andre-comte-sponville-tha-protimoysa-na-molyntho-me-koronoio-se-mia-dimokratia-para-na-diatiritho-ygiis-se-mia-diktatoria/)  
 
Ποια είναι η ενδεδειγμένη άραγε αντίδραση των εγχώριων και λοιπών «δημοκρατικών» συνειδήσεων σε αυτά τα εφιαλτικά σενάρια;  
______________  
 
Στο αεροπλάνο με «διαβατήριο» το εμβόλιο: Η πρόταση Μητσοτάκη στην Ε.Ε., γράφει το Politico
 
Την θέσπιση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού με σκοπό την «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας όσων έχουν εμβολιαστεί» κατά του κορωναϊού, έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ιστότοπος Politico.  
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Είναι επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δημιουργηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη – μέλη».  
 
Ο Πρωθυπουργός, βάσει του δημοσιεύματος, επισημαίνει στην ίδια επιστολή που έχει περιέλθει σε γνώση του Politico ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας συνιστά, αναγκαστικώς, θεμελιώδη προτεραιότητα για όλους μας».  
 
Και προσθέτει: «Παρότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για τα ταξίδια τον εμβολιασμό, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν». Και προσθέτει ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προσφέρει επίσης ένα κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό».  
 
Το Politico σχολιάζει μάλλον θετικά την εν λόγω πρωτοβουλία, δεδομένης και της πρόσφατης εμπειρίας από τον συντονισμό της Ευρώπης κάτι άλλωστε που με νόημα επισημαίνει και ο πρωθυπουργός στην επιστολή του.  
 
«Αυτό (το πιστοποιητικό εμβολιασμού) μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη ενός κοινού Εντύπου Αφικνούμενων Επιβατών (PLF) καθιστά σαφές ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα».  
 
Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 21 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα.  
 
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα ώστε το ζήτημα να προωθηθεί διεθνώς, γεγονός που θα «συνέβαλε στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που αποτελεί θεμέλιο και για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε προ πανδημίας επίπεδα».  
 
(Πηγή: hellasjournal.com)  
 
Ε.Ε: «Διαβατήριο εμβολιασμού» με το βλέμμα σε τουρισμό και οικονομία  
 
Η πρωτοβουλία, στην οποία δίνει συνέχεια η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν, έχει ξεκινήσει από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες «καίγονται» για ανοιχτά σύνορα και επαναλειτουργία του κλάδου του τουρισμού.  
 
Η συζήτηση για την καθιέρωση ενός «πιστοποιητικού (ή διαβατηρίου) εμβολιασμού», στην οποία έδωσε συνέχεια με την επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει ανοίξει με πρωτοβουλία χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτό δεν είναι τυχαίο, μιας και είναι η οικονομική επιβίωση αυτών ακριβώς των χωρών εξαρτάται σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τον Βορρά από την επαναλειτουργία του τουρισμού – ο οποίος, όπως είναι γνωστό, εξαρτάται απόλυτα από τη δυνατότητα ελεύθερης (ή, έστω, με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια) μετακίνησης των ανθρώπων.  
 
«Η Ευρώπη συζητά την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός <διαβατηρίου εμβολιασμού> για τους ταξιδιώτες», ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας el Pais στις 30 Δεκεμβρίου, το οποίο περιλάμβανε και σχετική δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν: «Η χρήση των πιστοποιητικών που θα αποδεικνύουν τα δεδομένα αναφορικά με τον εμβολιασμό στις τάξεις των πολιτών είναι ένα εργαλείο που μπορεί να εγγυηθεί την υγεία του πληθυσμού κατά τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα».  
 
«Σφαγή» στον Νότο της ΕΕ  
 
Προφανώς, το ρεπορτάζ αποτυπώνει και την αγωνία που υπήρχε από τότε (ενδεχομένως και από πολύ νωρίτερα) στις τάξεις της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο. Η Ισπανία, άλλωστε, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, καθώς η άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της υπολογίζεται κοντά στο 15%, ενώ πέρυσι οι απώλειες εσόδων εξαιτίας του lockdown και των κλειστών ουσιαστικά συνόρων εκτιμάται ότι πλησίασαν τα 80 δισ. ευρώ.  
 
Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ευήκοοον ους στην πρωτοβουλία για την καθιέρωση τείνουν και άλλες χώρες της περιοχής – όπως η Ιταλία (13% του ΑΕΠ της οφείλεται στον τουρισμό), η Γαλλία (8,5%), η Πορτογαλία και, φυσικά, η Ελλάδα.  
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2019 (προ της πανδημίας, δηλαδή) ανήλθε στο 20,8%, ενώ στον κλάδο απασχολούνται σχεδόν 950.000 εργαζόμενοι. Μάλιστα, η μερίδα του λέοντος των τουριστικών εσόδων (17,7 δισ. ευρώ) οφείλονταν στις αφίξεις από το εξωτερικό, οι οποίες για το συγκεκριμένο έτος – χωρίς να συνυπολογίζονται οι κρουαζιέρες – ανήλθαν σε 31,3 εκατομμύρια.  
 
Εύλογα, λοιπόν, κυβερνήσεις και παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι ο συνδυασμός του εμβολιασμού δεκάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων και της έκδοσης ενός εγγράφου («διαβατηρίου») που θα τον πιστοποιεί θα οδηγήσουν σταδιακά – και πάντως σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι – στην έξοδο από το τούνελ και την αποκατάσταση μιας σχετικής «κανονικότητας» στον κλάδο. Κι αυτό, με τη σειρά του, ελπίζουν πως θα δώσει τις αναγκαίες ανάσες στις οικονομίες, πολλές από τις οποίες κινούνται κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής.  
 
Τα τρία εμπόδια  
 
Ωστόσο, όπως σημειώνει και ο Κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος – για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η στάση των κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά, που συχνά-πυκνά έχουν αποδείξει μια μοναδική ικανότητα να… σφυρίζουν αδιάφορα σε ζητήματα που «καίνε» τους εταίρους τους από τον Νότο.  
 
Ένας άλλος αφορά το ζήτημα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, καθώς είναι γνωστό ότι ο εμβολιασμός γίνεται σε εθελοντική βάση. Σημειώνεται δε ότι η πλευρά αυτή τίθεται μετ’ επιτάσεως από τη Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει και έντονο πρόβλημα στο εσωτερικό της με τους «αρνητές» του εμβολιασμού – ή, για την ακρίβεια, με το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που εμφανίζονται καχύποπτοι απέναντι τόσο στην κυβέρνηση όσο και τις φαρμακευτικές εταιρείες.  
 
Τέλος, ουδείς μπορεί και δικαιούται να παραγνωρίσει την μνημειώδη γραφειοκρατία σε επίπεδο ΕΕ, που πολλές φορές αποτελεί ανασχετικό παράγοντα σε κάθε νέα πρωτοβουλία.  
 
Εάν όλα τα παραπάνω ξεπεραστούν, τότε είναι πιθανό να δούμε ένα «διαβατήριο εμβολιασμού» τους επόμενους μήνες (αν και όχι άμεσα). Καταρχήν, όμως, ας αναμένουμε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιανουαρίου, όπου όλα δείχνουν πως στο τραπέζι των «27» θα βρίσκεται και αυτό το θέμα.  
 
(Πηγή: in.gr)
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.