12 Σεπτεμβρίου 2019

VARεμένοι /Βλαμμένοι /Κολλημένοι

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου 
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

Υπάρχει ένας -και μοναδικός -τρόπος να ευτελίσεις, να εξευτελίσεις, να διασύρεις, να απαξιώσεις το ο, τιδήποτε: Να το φέρεις στην σημερινή νεοελληνική πραγματικότητα. Το VAR δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, αφού είχε την ατυχία να έρθει και να εφαρμοστεί και εδώ (!).

Σάλος ξεσηκώθηκε από την πρώτη κιόλας Κυριακή της εφαρμογής του, για δύο βασικά λόγους:

1ος) Η κακή χρήση των δυνατοτήτων του VAR από τους αναρμόδιους αρμόδιους εμπειροτέχνες (λήψη πλάνων, παράληψη πλάνων, ερμηνεία /αξιολόγηση πλάνων).

2ος) Το αγιάτρευτο (κ)οπαδιλίκι των οπαδών, παραγόντων, καθώς και των -πάντοτε- αδέσμευτων, ανεξάρτητων και ... αντικειμενικών ΜΜΕ.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τις διαφορετικές, αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις/ερμηνείες των διαφόρων φάσεων.

Αυτονόητο το ότι θα ήταν ανόητο από μέρους μου αν έπαιρνα θέση. Τι θα άλλαζε; Άλλοι θα επικρoτούσαν και άλλοι θα διαμαρτύρονταν. 

Ποιός θα ήταν ο τελικός κριτής; Ποιός θα έπρεπε να, ή να μην δικαιωθεί; Άλλωστε το VAR γι' αυτό το φέραμε (νε). Για να αποφεύγονται οι προσωπικές τοποθετήσεις οπαδών, φιλάθλων, ειδημόνων και άσχετων.

Δυστυχώς δεν βοήθησε. Αντίθετα περιέπλεξε τα πράγματα χειρότερα. Επανήλθαμε εκεί που η ίδια η φύση μας έχει τάξει (καταδικάσει ορθότερα): Να διαφωνούμε, να διχαζόμαστε, να αλληλοβριζόμαστε. Έκτακτα! Αναφορικά με την συγκεκριμένη φάση του αγώνα ΟΣΦΠ-Αστέρα, θα περιοριστώ σε μια παρατήρηση /διαπίστωση και θα ρωτήσω: Έγιναν ναι ή όχι τρείς (3) "παραβάσεις": Οφσάιντ - φάουλ του επιθετικού και πέναλτι του παίκτη του ΟΣΦΠ; Καλόπιστα και χωρίς να αξιολογήσω ποιό προηγήθηκε θα παρατηρήσω πως καμία από τις 3 περιπτώσεις δεν τιμωρήθηκε. Εκεί οφείλουμε να εστιάσουμε, τον προβληματισμό μας. Ο αγώνας συνεχίστηκε λες και τίποτα δεν συνέβη. 

Συνεπώς έγινε κακή ή ανεπαρκής χρήση των πλεονεκτημάτων του VAR από αδαείς, ανεκπαίδευτους, ερασιτέχνες ειδικούς (διαιτητές, VARΟχειριστές κ.α). 

Η τεχνολογία δεν είναι άθυρμα για να παίζουν ανώριμα παιδάκια. Δεν είναι ... κουβαδάκια στην παραλία. Αν λοιπόν, όντως, θέλουμε να επωφεληθούμε, θα πρέπει να διορθώσουμε πρώτα την εκπαίδευση και την νοοτροπία των δικών μας.

Σε περίπτωση αδυναμίας, τότε οι χειριστές του VAR αλλά και διαιτητές, καθώς και οι βοηθοί τους ας είναι (για όσο χρειαστεί) ξένοι.

ΥΓ1. Αγαπώ το ποδόσφαιρο ιδιαίτερα. Αλλά -ενσυνείδητα -το θεωρώ ατελές και ανέντιμο άθλημα. Κυρίως όταν χτυπιέται κάποιο φάουλ, εκτός περιοχής, ή -κατ' εξοχήν - όταν δίνεται κόρνερ. 

Το τι - τραβήγματα, κλωτσιές, αγκωνιές, σπρωξίματα, και ό, τι άλλο αθέμιτο μέσο μπορεί κανείς να φανταστεί, επιστρατεύεται (από τους αγνούς, στρατευμένους ποδοσφαιριστές προκειμένου να εξοντώσουν τον ... αντίπαλο) δεν περιγράφεται.

Κατά την εκτίμησή μου, τις δεκαετίες που παρακολουθώ τοπικούς και διεθνείς αγώνες, ελάχιστες φορές δεν σημείωσα παρατράγουδα, βρώμικο παιχνίδι εντός μικρής περιοχής.

Σκεφτόμουνα: Μα δεν θα βρεθεί ένας τρόπος κάθαρσης, εξυγίανσης, τίμιου παιχνιδιού (fair play); 

Καταλαβαίνετε επομένως τη χαρά μου με το VAR, αλλά και την μετέπειτα απογοήτευσή μου. 

ΥΓ2 Εκεί όπου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, είναι στη λήψη πλάνων από τους βοηθούς για ζητήματα offside, γιατί εκεί γίνεται συνήθως το έλα να δεις και να φρίξεις. (Αφετηρία δεινών). 

ΥΓ3 Καλό θα είναι να μην συγχέεται το VAR με το BAR γιατί τότε η προσοχή των χειριστών θα στρέφεται σε μπύρες και σουβλάκια. Συνειδητά και ... ευσυνείδητα!Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.