25 Ιουνίου 2019

Τελικά είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;

Ενώ η έρευνα μέχρι τώρα δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο για την ύπαρξη προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών στα βάθη του διαστήματος, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα αποτελέσματα.

Μια εκτεταμένη έρευνα σε περίπου 1.327 κοντινά αστέρια, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Breakthrough Listen”, αποκάλυψε ότι αυτά τα συστήματα είναι απίθανο να χρησιμεύουν ως σπίτι για όντα με νοημοσύνη.

Σύμφωνα με το Live Science, η δεκαετής επιχείρηση αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ξεκίνησε το 2015 και χρηματοδοτείται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ, “σαρώνει” τον ουρανό των ξένων πλανητών για εκπομπές και άλλες υπογραφές που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη εξωγήινης τεχνολογίας.

“Δεν υπάρχει σίγουρα τίποτα εκεί έξω ξεκάθαρα προφανές”, δήλωσε ο Danny Price, ένας αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley. “Δεν υπάρχουν εκπληκτικά προηγμένοι πολιτισμοί που να προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας με απίστευτα ισχυρούς πομπούς”.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτού που περιγράφεται ως το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναζήτησης για εξωγήινη νοημοσύνη (SETI), ο Price σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την απουσία εξωγήινων σημάτων, όπως οι ραδιοφωνικές παρεμβολές της Γης που μπλοκάρουν αυτές μεταδόσεις, ή το ότι η αναζήτηση γίνεται σε λανθασμένες συχνότητες.

“Με πολλούς τρόπους, το SETI είναι ένα κομμάτι κάποιου καθρέφτη του εαυτού μας και της δικής μας τεχνολογίας και κατανόησης της φυσικής μας”, σχολίασε.

Στην τελευταία έκδοσή τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν περίπου 1 εκατομμύριο gigabytes δεδομένων σε οπτικά και ραδιοφωνικά μήκη κύματος. Ο κατάλογος πληροφοριών που συνέταξε η ερευνητική ομάδα αναμένεται να είναι διαθέσιμος στο κοινό μέσω του Αρχείου Ανοιχτών Δεδομένων της πρωτοβουλίας.

Πηγή: sputniknews.com
Μετάφραση-απόδοση: olympia.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.