12 Ιουνίου 2019

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αναφορές σε «Βόρεια Μακεδονία» και «βόρεια Ελλάδα» – οδηγίες προς ναυτιλομένους.

[Το κείμενο αυτό αναρτήθηκε στο facebook, όμως λόγω της μεγάλης του αποδοχής μεταφέρεται και στον ιστοχώρο. Είχε σε 9 ώρες 350 likes και πάνω από 100 κοινοποιήσεις]

Δεν χρησιμοποιούμε πότε τον όρο Βόρεια Μακεδονία, ούτε όταν μιλάμε με ξένους. Το πολύ να το πάμε σε χαλαρό ύφος “Βορείως της Μακεδονίας” (North of Macedonia). Με το χιούμορ περνάει η θέση πολύ ωραία. Ακόμη και γραπτώς. Πώς θα καταλάβει ο άλλος τη θέση μας αλλιώς; Εναλλακτικά: το κράτος των Σκοπίων. (Στη διπλωματική γλώσσα είθισται να αναφέρεται η πρωτεύουσα ως το κέντρο μιας χώρας).

Προσθέτουμε πάντα ότι για μας τους Έλληνες η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντα μέρος της ταυτότητας και της Ιστορίας μας και πότε δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να τους ονομάσουμε “Μακεδόνες”, ακριβώς επειδή Μακεδόνες είμαστε εμείς. Όχι στην εθνικότητα (ethnicity), αλλά ως τμήμα της ελληνικής εθνικότητας. Τμήμα διαχρονικά. Ποτέ δεν έπαψε να είναι. Αν είναι αυτοί Μακεδόνες, εμείς τι είμαστε; 

“Μακεδονική εθνότητα” δεν υπάρχει. Είναι εφεύρημα. Οι παππούδες τους πριν 100 χρόνια ήταν Βούλγαροι κατά κύριο λόγο. Εξ ου και παίρνουν σωρηδόν βουλγαρικό διαβατήριο ένας ένας τώρα. 

==>πολύ σημαντικό για χρήση εντός Ελλάδος<==
Δεν χρησιμοποιούμε τον όρο “βόρεια Ελλάδα”. Δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε “βόρεια περιοχή”, ούτε “πληθυσμός της βόρειας περιοχής”, όπως λέει το άρθρο 7(2) και 7(4). Ονομάζουμε τη Μακεδονία Μακεδονία, την Θράκη Θράκη και την Ήπειρο Ήπειρο. Οπως λέμε και την Κρήτη Κρήτη και όχι νότια Ελλάδα. Όπως λέμε τα νησιά νησιά και όχι Ανατολική Ελλάδα. Είναι ύπουλος ο όρος “βόρεια Ελλάδα” για να αποφεύγεται το Μακεδονία για τη Μακεδονία. 

Αν το ζήτημα αφορά τους αρχαίους (όπως πχ η σελίδα με την διπλή υπηκοότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) λέμε τα προφανή: το όνομα Μακεδόνας είναι ελληνικό, τα ονόματα Αλέξανδρος και Φίλιππος είναι ελληνικά, μιλούσαν ελληνικά, είχαν τα ελληνικά ήθη και έθιμα και τους Έλληνες Θεούς, ο Μ. Αλέξανδρος ονομάστηκε “στρατηγός των Ελλήνων” (πλην Λακεδαιμονίων) πριν την εκστρατεία του. Αντίθετα, αυτοί είναι Σλάβοι, κατέβηκαν στα Βαλκάνια τον 7ο αιώνα μ.Χ. Δηλαδή 1000 χρόνια μετά την ακμή της Μακεδονίας, η οποία ήταν απλώς ένα μέρος του ελληνικού κόσμου όπως η Αθήνα, η Σπάρτη, η Κόρινθος, η Θήβα και τόσα άλλα. 

Επίσης:
το 1910 σε απογραφή των Οθωμανών “Μακεδόνες” δεν βρέθηκαν.
Το 1913 στο Βουκουρέστι δεν βρέθηκαν. (Οι παππούδες τους πολεμούσαν με τους Βούλγαρους).
Το 1918 στο National Geographic και στις φυλές της Ευρώπης δεν βρέθηκαν.
Το 1918 φτιάχτηκε το Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Χωρίς “Μακεδόνες”.
Το 1921 στην απογραφή της (μετέπειτα ονομαζομένης) Γιουγκοσλαβίας, ούτε ένας “Μακεδόνας” δεν βρέθηκε, ούτε μια αναφορά σε “μακεδονική”.

[όλες οι αποδείξεις εδώ

Τα έθνη δεν φτιάχνονται στα εργαστήρια. Ούτε μέσα σε 70 χρόνια. 

Υγ. Συμπληρώνω: το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση στα επίσημα έγγραφά του να αποκαλεί την χώρα “Βόρεια Μακεδονία”. Ως εκεί όμως. Κανένας άλλος. Ούτε ΜΜΕ, ούτε πολίτης, ούτε κανείς. Εκτός των άλλων, προβλέπεται και από το άρθρο 7 (5). Τους αποκαλούμε όπως γουστάρουμε. Τέλος. Όποιος τους αποκαλεί “Βόρεια Μακεδονία”, πχ τα ΜΜΕ, το κάνουν επειδή θέλουν. Μπορεί να θέλουν από αδιαφορία ή από έλλειψη φρονήματος. Πάντως θέλουν. Τόσα χρόνια τους αποκαλούσαν Σκόπια ενώ στον ΟΗΕ ήταν ΠΓΔΜ. Σκόπια και πάλι Σκόπια για μας. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.