Τελευταίες αναρτήσεις

24 Ιουνίου 2019

Οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη εξευτελίζουν τον Μωάμεθ Β’ Πορθητή

Γράφει ο Παντελής Καρύκας 

Το 1480 ο Μωάμεθ Β΄Πορθητής φάνταζε απόλυτος κυρίαρχος στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχε συντρίψει τους Βενετούς και είχε κυριεύσει την Χαλκίδα. Στα Δωδεκάνησα έδρευε, εκείνη την εποχή, το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Το Τάγμα είχε συγκροτηθεί στους Αγίους Τόπους και είχε γράψει τη δική του ιστορία εκεί. Κατόπιν έδρασε στην Κύπρο, αλλά και στη ηπειρωτική Ελλάδα, κατά των Οθωμανών (αρχές 15ου αι.).

Τελικά οι ιππότες είχαν κατακτήσει τα Δωδεκάνησα δημιουργώντας ένα μικρό ναυτικό κράτος που συνέχιζε πάντα τον πόλεμο κατά των μουσουλμάνων. Ο Μωάμεθ είχε επιτεθεί για πρώτη φορά κατά των ιπποτών το 1454. Νέα επίθεση έγινε το 1467 χωρίς αποτέλεσμα. Μετά τη νίκη του κατά των Βενετών όμως ο Μωάμεθ φάνηκε αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την ροδιακή “σφηκοφωλιά” αντλώντας την αφορμή από τη βοήθεια που οι ιππότες πρόσφεραν στους Βενετούς κατά τον αγώνας τους κατά των Τούρκων.

Τον Μωάμεθ επηρέαζαν επίσης και τρεις “Έλληνες”, ο μεγάλος βεζίρης Μεζίχ Παλαιολόγος, ο Δημήτριος Σοφιανός από τη Χαλκίδα και ο Αντώνιος Μελίγαλος από τη Ρόδο. Ήδη από το 1478 ο σουλτάνος είχε πειστεί και άρχισε τις προετοιμασίες.

Οι Τούρκοι φθάνουν

Στις 4 Δεκεμβρίου 1479 τουρκική μοίρα επιτέθηκε στη Ρόδο αλλά αποκρούστηκε. Την ίδια τύχη είχε και τουρκική επίθεση κατά της Τήλου. Κατόπιν αυτού η τουρκική μοίρα αποσύρθηκε αναμένοντας την άφιξη του κύριου όγκου του τουρκικού στόλου. Στα τέλη Απριλίου 1480 60 τουρκικά πλοία απέπλευσαν από την Πόλη και ενώθηκαν με την πλησίον της Ρόδου μοίρας. Ο ενωμένος τουρκικός στόλος εμφανίστηκε στις 23 Μαΐου 1480 έξω από το λιμάνι της Ρόδου.

Επικεφαλής της εκστρατείας ήταν ο Μεζίχ Παλαιολόγος συνοδευόμενος από τους Σοφιανό και Μελίγαλο. Ο Σοφιανός όμως πέθανε κατά το ταξίδι ο δε Μελίγαλος σκοτώθηκε αμέσως μετά την αποβίβασή του στο νησί σε αψιμαχία με απόσπασμα ιπποτών υπό τον υποκόμη Μοντέλ.

Στο μεταξύ ο μεγάλος μάγιστρος Πιέρ ντ’ Ομπουσόν, έχοντας πληροφορίες, είχε προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα, συγκεντρώνοντας όσο πιο πολλούς ιππότες μπορούσε, μαζί με μισθοφόρους στρατιώτες και Ρόδιους πολιτοφύλακες. Συνολικά ο μεγάλος μάγιστρος μπορούσε να παρατάξει περί τους 7.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 5.000 ήταν Έλληνες. Οι πηγές δεν συμφωνούν για την ισχύ της τουρκικής στρατιάς και αναφέρουν ότι αριθμούσε 70 -100.000 άνδρες. Επίσης οι Τούρκοι διέθεταν 100-160 πλοία. Ο ντ’ Ομπουσόν είχε ζητήσει βοήθεια και από τη Δύση αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε.

Απόβαση και πρώτες μάχες

Οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν δυτικά της πόλης της Ρόδου στον λόφο του Αγίου Στεφάνου, το σημερινό Μόντε Σμιθ. Εκεί υπήρχε φρούριο των ιπποτών που κυριεύτηκε μετά από άγρια μάχη. Οι Τούρκοι επικράτησαν και δύο ημέρες μετά δημιούργησαν πυροβολοστάσιο στην κορυφή όπου έταξαν τρεις βαριές βομβάρδες και άρχισαν να βομβαρδίζουν τον πύργο του Αγίου Νικολάου, σημείο κλειδί που ήλεγχε το λιμάνι της πόλης.

Ακολούθησε πολυήμερος κανονιοβολισμός με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί, σε μεγάλο βαθμό, ο πύργος. Στις 9 Ιουνίου ο Μεζίχ πασάς εξαπέλυσε τους γενίτσαρους κατά του πύργου. Όμως Οι ιππότες τους περίμεναν με τα ξίφη στο χέρι με πρώτο τον γενναίο μάγιστρο. Μια βολίδα έπληξε το κράνος του ντ’ Ουμπουσόν, αλλά αυτός γελώντας αρνήθηκε να υποχωρήσει λέγοντας: “Στον μεγάλο μάγιστρο ανήκει η η θέση της τιμής”.

Βαλλόμενοι πλευρικά από τα τείχη της πόλης και δεχόμενοι την άγρια αντεπίθεση των ιπποτών οι γενίτσαροι τσάκισαν και τράπηκαν σε φυγή, ενώ πολλοί έπεσαν στη θάλασσα και χάθηκαν. Μετά την ήττα αυτή ο Μεζίχ έστρεψε την προσοχή του κατά των τειχών της πόλης και ειδικά στο σημείο της εβραϊκής συνοικίας.

Ο ντ’ Ομπουσόν όμως διέταξε την κατασκευή δεύτερου τείχους, εσωτερικά, ώστε ακόμα και αν δημιουργείτο ρήγμα, οι Τούρκοι θα βρίσκονταν ενώπιον δεύτερης γραμμής άμυνας. Άνδρες γυναίκες, γέροι και ανήλικοι, εργάστηκαν εντατικά και το τείχος υψώθηκε.

Έτσι ο Μεζίχ άλλαξε και πάλι σχέδιο και αποφάσισε να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του μισογκρεμισμένου πύργου του Αγ. Νικολάου από τη θάλασσα, αλλά και από την ξηρά, κατασκευάζοντας πλωτή γέφυρα, ώστε να τα επιτιθέμενα τμήματα να βρίσκονται εκτός βεληνεκούς των βαλλιστρών και των πυροβόλων όπλων της φρουράς της πόλης.

Νέες επιθέσεις και εμπρηστικά όπλα

Η επίθεση εξαπολύθηκε τα μεσάνυκτα της 19ης Ιουνίου και διήρκεσε χωρίς παύση και έλεος έως τις 10.00 το πρωί της επομένης όταν 2.5000 κουφάρια Τούρκων απέδειξαν την υπεροχή και τον φανατισμό των αμυνομένων. Έξαλλος από τη νέα αιματηρή αποτυχία ο Μεζίχ διέταξε το πυροβολικό του να πλήξει τα τείχη της πόλης άγρια. Και πράγματι τα τουρκικά πυροβόλα εξαπέλυσαν πάνω από 3.500 βλήματα προκαλώντας μεγάλα ρήγματα στα τείχη.

Σε απάντηση οι αμυνόμενοι κατασκεύασαν μια τεράστια βλητική μηχανή, πλήττοντας τα τουρκικά πυροβολοστάσια. Στο μεταξύ ο ντ΄Ουμπουσόν αναμένοντας γενική επίθεση του εχθρού διέταξε να συγκεντρωθούν στα τείχη θειάφι, άσφαλτος και άλλες εύφλεκτες ύλες. Παράλληλα οι αμυνόμενοι δημιούργησαν πρωτόγονους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τοποθετώντας σε σακιά πυρίτιδα και τεμάχια μετάλλου, αλλά και πρωτόγονες χειροβομβίδες, από χαρτί, με πυρίτιδα και μεταλλικά θραύσματα.

Ο Μεζίχ πράγματι ετοίμαζε γενική επίθεση. Πρίν όμως την εξαπολύσει ζήτησε την παράδοση της πόλης με συνθήκη. Ο ντ’ Ομπουσόν απέρριψε την πρόταση, ενώ είπε σε μερικούς ιππότες που τάχθηκαν υπέρ ότι ήταν ελεύθεροι να φύγουν. “Αλλά αν μείνετε και ξαναμιλήσετε για συνθηκολόγηση θα σας θανατώσω όλους”, τους είπε.

Γενική επίθεση

Οι Τούρκοι εξαπέλυσαν την μεγάλη τους επίθεση στις 28 Ιουλίου, μετά από πολυήμερο σφοδρό βομβαρδισμό των τειχών και αφού είχαν προετοιμάσει 8.000 παλούκια για να ανασκολοπίσουν τους αμυνόμενους! Ο Μεζίχ είχε υποσχεθεί στις ορδές του ότι θα μπορούσαν να λεηλατήσουν την πόλη. Με την κραυγή “Αλλάχ” οι Τούρκοι εξόρμησαν. Από αυτούς 3.000 επίλεκτοι επιτέθηκαν στο κύριο ρήγμα που είχε δημιουργηθεί στο τείχος. Άλλοι 40.000 Τούρκοι επιτέθηκαν σε άλλα σημεία.

Ενώπιον της τρομακτικής αυτής ανθρώπινης μάζας οι αμυνόμενοι έχασαν έδαφος και η σημαία του Μεζίχ υψώθηκε σε ένα εκ των προμαχώνων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές ο Μεζίχ δήλωσε τους άνδρες του, εκείνη την στιγμή, ότι δεν θα τους επιτρεπόταν η λεηλασία και πως η δήλωση ανέστειλε την ορμή των ανδρών του. Η πληροφορία αυτή όμως ελέγχεται.

Πρώτον ήταν δυνατό μέσα στην άψη της μάχης και τον πανικό να ενημερώσει ο Μεζίχ με τους χιλιάδες άνδρες του; Δεύτερον, ήταν τόσο ανόητος ο Μεζίχ ώστε να κάνει τη δήλωση αυτή την στιγμή που είχε την πόλη στα χέρια του και να στερηθεί τη νίκη; Πιθανότατα όχι.

Σε κάθε περίπτωση ο ντ’ Ομπουσόν εξαπέλυσε εκείνη την στιγμή σφοδρή αντεπίθεση επικεφαλής των γενναιότερων ιπποτών του και σάρωσε τους Τούρκους. Βλέποντας τους άνδρες του να οπισθοχωρούν ο Μεζίχ άρχισε να σφάζει τους υποχωρούντες ενώ διέταξε και 12 επίλεκτους γενίτσαρους να σκοτώσουν τον μεγάλο μάγιστρο. Και οι 12 όμως σφάχτηκαν ανηλεώς. Ο ντ΄Ομπουσόν έχοντας πέντε πληγές στο κορμί του συνέχισε να μάχεται σαν λιοντάρι.

“Ας πεθάνουμε καλλίτερα εδώ αδέρφια παρά να υποχωρήσουμε. Μπορούμε να πεθάνουμε ενδοξότερα παρά υπερασπιζόμενοι την τιμή μας και το τάγμα μας;”, φώναξε στους άνδρες του. Με νέο θάρρος οι ιππότες όρμησαν με τα γυμνά σπαθιά κατά της μιαρής τουρκικής μάζας σφάζοντας όσους προλάβαιναν, καταδιώκοντας τους εχθρούς ως το στρατόπεδό τους.

Η ήττα αυτή συνέτριψε το ηθικό των Τούρκων. Έχοντας άνευ αποτελέσματος υποστεί απώλειες 24.000 ανδρών ο Μεζίχ διέταξε αποχώρηση. Οι Τούρκοι φεύγοντας επιτέθηκαν στο φρούριο των ιπποτών στην Αλικαρνασσό (φρούριο Αγίου Πέτρου), αλλά και πάλι ηττήθηκαν και ταπεινωμένοι απομακρύνθηκαν.

slpress.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.