10 Οκτωβρίου 2026

Καλό ταξίδι, Ατλαντίς…

Γράφει ο π. Δημήτρης Κ.
 
 
Χθες γκρεμίστηκε το ιστορικό «Ατλαντίδα», ένας κινηματογράφος που για περίπου 70 χρόνια δεν ήταν απλώς ένα κτίριο, αλλά ένα κομμάτι της ζωής και της ιστορίας της γειτονιάς μας.
 
Για όσους μεγαλώσαμε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, το «Ατλαντίδα» είναι γεμάτο αναμνήσεις. Είναι τα παιδικά μας χρόνια, οι παρέες, η ανυπομονησία πριν αρχίσει η ταινία, το εισιτήριο στο χέρι, τα φώτα που έσβηναν και η μεγάλη οθόνη που άνοιγε μπροστά στα παιδικά μας μάτια έναν ολόκληρο κόσμο.
 
Κάποτε πηγαίναμε στον κινηματογράφο όχι μόνο για να δούμε μια ταινία, αλλά για να ζήσουμε μια μικρή γιορτή. Και σήμερα, βλέποντας το «Ατλαντίδα» να χάνεται κάτω από τις μπουλντόζες, είναι σαν να γκρεμίζεται μαζί του ένα μικρό κομμάτι από τα παιδικά μας χρόνια.
 
Τα κτίρια μπορεί να γκρεμίζονται, οι εποχές να αλλάζουν και οι κινηματογράφοι να κλείνουν. Όμως οι αναμνήσεις δεν γκρεμίζονται. Παραμένουν μέσα μας, όπως παραμένουν μέσα μας οι άνθρωποι, οι στιγμές και οι τόποι που σημάδεψαν τα χρόνια της αθωότητας.
 
Καλό ταξίδι, λοιπόν, «Ατλαντίδα»…
 
Δεν ήσουν απλώς ένας κινηματογράφος. Ήσουν ένα κομμάτι της νιότης μας. Και όσο θα θυμόμαστε εκείνα τα χρόνια, θα υπάρχεις ακόμη μέσα μας, φωτισμένος από το φως της μεγάλης οθόνης και από το πιο όμορφο φως: το φως των παιδικών μας αναμνήσεων.
 
Η κατεδάφιση του «Ατλαντίς» στη Δάφνη δεν είναι απλώς η κατεδάφιση ενός παλιού κτιρίου. Είναι το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Ο κινηματογράφος άνοιξε το 1956 ως θερινό σινεμά και αργότερα απέκτησε και χειμερινή λειτουργία· για περίπου επτά δεκαετίες υπήρξε σημείο αναφοράς για τη Δάφνη και τις γύρω περιοχές.
 
Σκέψεις για τον «Ατλαντίς»
 
Υπάρχουν κτίρια που γκρεμίζονται και υπάρχουν τόποι που δεν μπορούν πραγματικά να γκρεμιστούν, γιατί έχουν μείνει βαθιά μέσα στη μνήμη των ανθρώπων.
Ο «Ατλαντίς» ήταν ένας τέτοιος τόπος.
 
Για περίπου 70 χρόνια, γενιές ανθρώπων πέρασαν από την πόρτα του. Παιδιά που μεγάλωσαν, έγιναν νέοι, έκαναν οικογένειες και κάποτε έφεραν τα δικά τους παιδιά στον ίδιο χώρο. Ραντεβού, παρέες, πρώτες έξοδοι, καλοκαιρινές βραδιές, ταινίες, γέλια και αναμνήσεις έγιναν ένα με αυτό το όνομα: Ατλαντίς.
 
Και τώρα, εκεί όπου κάποτε άναβε η οθόνη, έμεινε μόνο ένας άδειος χώρος.
 
Η πόλη αλλάζει. Οι ανάγκες αλλάζουν. Τα παλιά κτίρια δίνουν τη θέση τους σε καινούργια και η εμπορική ανάπτυξη προχωρά. Ακούγεται μάλιστα ότι στη θέση του παλιού κινηματογράφου πρόκειται να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πολυκατάστημα ή εμπορικός χώρος. Όμως όσο μεγάλο και σύγχρονο κι αν είναι το καινούργιο κτίριο, δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει αυτό που υπήρχε μέσα στις καρδιές των ανθρώπων.
 
Γιατί ο «Ατλαντίς» δεν ήταν μόνο τούβλα, τσιμέντο, καθίσματα και μια κινηματογραφική οθόνη.
Ήταν αναμνήσεις.
 
Και ίσως αυτό είναι το πιο συγκινητικό όταν βλέπουμε μια παλιά εικόνα του κινηματογράφου σήμερα: αναγνωρίζουμε όχι μόνο ένα κτίριο, αλλά ένα κομμάτι του δικού μας παρελθόντος.
Οι μπουλντόζες μπορούν να γκρεμίσουν το κτίριο.
Δεν μπορούν όμως να γκρεμίσουν τις παιδικές μας αναμνήσεις.
Δεν μπορούν να σβήσουν τις φωνές των ανθρώπων που συναντήθηκαν εκεί.
Δεν μπορούν να σβήσουν τις καλοκαιρινές νύχτες και τα φώτα της παλιάς Δάφνης.
 
Καλό ταξίδι, Ατλαντίς…
 
Έφυγες από τη γειτονιά, αλλά θα μείνεις για πάντα στις αναμνήσεις όσων σε γνώρισαν. Και ίσως, όταν περάσουμε κάποτε μπροστά από το καινούργιο πολυκατάστημα, για μια στιγμή να κοιτάξουμε τον χώρο και να πούμε μέσα μας:
 
«Εδώ κάποτε ήταν ο Ατλαντίς… Εκεί που ζήσαμε ένα μικρό κομμάτι της ζωής μας.»
 
Σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα που είναι διαθέσιμα σήμερα επιβεβαιώνουν την κατεδάφιση, αλλά δεν τεκμηριώνουν ακόμη επίσημα την επόμενη χρήση του οικοπέδου...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γράφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γράψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε, απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.