11 Μαΐου 2026

Ιδεώδης συγκυρία

Του 
Κώστα Δημ Χρονόπουλου *
 
Θετική η τελευταία συμφωνία Ελλάδας –Γαλλίας. 
 
Όχι μόνον επειδή θωρακίζει τη χώρα μας σε περίπτωση έξωθεν απειλής , αλλά και για άλλους λόγους όπως:
Ο Γάλλος Πρόεδρος τελευταία φαίνεται πως έχει αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο ως προς την αμυντική, αλλά και την εξωτερική πολιτική / πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε).
Η Γερμανία χάνει την πρωτοκαθεδρία της.
 
Επομένως η σύσφιξη των σχέσεων και η δημιουργία ενός ΕλληνοΓαλλικού άξονα, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία, ιδιαίτερα σε μια ταραγμένη περιοχή, όπως η δική μας.
 
Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος.
 
Είναι γεγονός ότι:
  • Έχουν βελτιωθεί πολύ οι σχέσεις Ελλάδος –ΗΠΑ και μεταξύ των κ.κ Τράμπ και Μητσοτάκη (σ.σ δεν γνωρίζω κατά πόσον συνέβαλε σε αυτό η συνεπής , σταθερή στάση της Κυβέρνησης ή –και – η κα Κίμπερλι).
  • Οι σχέσεις Γαλλίας –ΉΠΑ δεν είναι και οι καλύτερες.
  • Το ίδιο –και χειρότερες – είναι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.
Ανεξάρτητα το ποιο από τα δύο μέρη ευθύνεται περισσότερο, το γεγονός είναι πως είναι αχρείαστη και επιζήμια αυτή η αντιπάθεια (!).
 
Σε παλαιότερο άρθρο μου, είχα αναλύσει το γιατί - (όσο κι αν είναι δυσαρεστημένος ο κος Τράμπ με την Ευρώπη)-, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διαρραγεί η συμμαχία των δύο, επειδή τότε και η Ε.Ε θα ζημιωθεί, αλλά και η Αμερική θα χάσει συμμάχους και θα απομείνει μόνη, έχοντας απέναντι Ρωσία, Κίνα, Ιράν κ. α Χώρες. Τώρα δε που έχει μπει στον πολεμικό χορό, επιβάλλεται η εξομάλυνση των σχέσεων. Ευελπιστώ ότι ίσως πρυτανεύσει τελικά η κοινή λογική, δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις, και επακολουθήσει η αναγκαία αγαστή συμμαχική και φιλική συμπόρευση!.
 
Η Ελλάδα – με εξαιρετικές τώρα σχέσεις με τις ΗΠΑ, με νωπά τα εγκώμια, τόσο για την Πατρίδα μας, όσο και για τον ίδιο τον κο Πρωθυπουργό, εκ μέρους του κου Πλανητάρχη , έχει μια μοναδική ευκαιρία, ιστορικού μεγέθους.
 
Εξηγούμαι:
 
Όντας στενή σύμμαχος και φίλη, τόσο με τη Γαλλία, όσο και με τις ΗΠΑ, είναι σε θέση να επιτύχει δύο τινά εξαιρετικής σημασίας:
Πρώτο: Να εξοπλιστεί στο μέγιστο βαθμό.
Δεύτερο: Να παίξει καταλυτικό ρόλο διαμεσολαβητικό ανάμεσα στον κο Τράμπ και τον κο Μακρόν. Και –κατ’ επέκταση- μεταξύ Αμερικής και Ε.Ε.
 
Αυτό καθ ‘ αυτό θα είναι σπουδαίο επίτευγμα.
 
Υπάρχει όμως και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και αφορά στο ότι η «μικρή» Ελλάδα, δεν ακολουθεί τους άλλους Ευρωπαίους, αλλά βγαίνει μπροστά. Αυτονόητα τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης για την Πατρίδα μας.
 
Εκτιμώ πως αν γίνουν οι κατάλληλοι διπλωματικοί χειρισμοί από ελληνικής πλευράς, αν δηλαδή εκμεταλλευτούμε τον ούριο άνεμο της συγκυρίας, θα εξελιχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πράγματα, τόσο για τις Αμερικανο Ευρωπαϊκές σχέσεις, όσο –κυρίως – για την Ελλάδα μας.
 
Οι αξιόλογες ευκαιρίες δεν έρχονται συχνά.
Συνεπώς, όταν εμφανίζονται, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να τις αδράχνει, διαφορετικά χάνονται.
 
Επιπρόσθετα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και μια άλλη ευνοϊκή για εμάς παράμετρος: Η Τουρκία δείχνει αποδυναμωμένη και κάπως περιθωριοποιημένη τελευταία. Και επειδή, θα παραφρονήσει, αν δεν επεκταθεί, είναι ευκαιρία να απογοητευτεί και να συνειδητοποιήσει πως μόνον προς Ανατολάς μπορεί να το πράξει (Συρία κ.ο.κ).
 
Αυτό ενδέχεται (αμφιβάλλω προσωπικά) να την πείσει ότι η προς δυσμάς /Ελλάδα επέκτασή της, δεν πρόκειται να επισυμβεί. Έτσι , ίσως ησυχάσουμε επιτέλους (σ.σ πολύ ρομαντικός έγινα;). Στο σημείο αυτό θυμίζω τις πρόσφατες επαναλήψεις τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στον Ελλαδικό χώρο.
 
Σε περίπτωση πάντως που συνεχιστούν ή –και – ενταθούν η κατ ‘εμέ ακολουθητέα τακτική είναι: Έκδοση προειδοποίησης από μέρους μας: «Σε περίπτωση παραβιάσεων, το αεροπλάνο θα καταρριφθεί, χωρίς προειδοποίηση».
 
Και, φυσικά, αυτό να γίνει. Αν λοιπόν θέλουμε να σταματήσει να απειλεί και να εκβιάζει /εκφοβίζει η Τουρκία, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα το τολμήσουν οι αρμόδιοι ή θα περιοριστούν σε εκδόσεις διαμαρτυριών, όπως συνηθίζεται;.
Εξυπακούεται ότι η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για εμάς.
 
Η Κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει το momentum και να πείσει εκείνες τις χώρες της Ε.Ε που στηρίζουν την συμμετοχή της Τουρκίας, στο πρόγραμμα SAFE, να το αποφύγουν.
 
Καλό θα είναι η Κυβέρνηση μας να μην επαναλάβει το επικίνδυνο: ότι αν η Τουρκία άρει το casus belli, θα συζητήσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα SAFE. Ασύγγνωστο λάθος !.
Ουδεμία σχέση έχουν τα δύο.
Είναι άραγε τόσο δύσκολο να κατανοήσουν τα απλά – μη συνδεόμενα μεταξύ τους –πράγματα οι Κρατούντες;.
Το έχω ξαναεξηγήσει (αλλά φαίνεται πως πρέπει να το επαναλάβω):
 
Τι δουλειά έχει το casus belli με το SAFE;.
Σε τι θα εμποδίσει αύριο την Τουρκία, αφού θα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή άμυνα, να επανέλθει στις απειλές της;. Απολύτως τίποτα.
Ξεχάσαμε τη … «φιλική και συμμαχική συμπεριφορά της, απέναντί μας, παρά το ότι είμαστε και οι δύο χώρες μέλη της ίδιας συμμαχίας : ΝΑΤΟ;.
Θα μου πείτε: θα το έχει υποσχεθεί και υπογράψει.
 
Μα, αφελείς Εξουσιαστές μας, δεν βλέπετε την ανυπαρξία αξιοπιστίας της;.
Δεν παρατηρείτε πόσο σέβεται τις Συνθήκες (πχ Λωζάνης) που υπέγραψε;.
Μπρε για μεμέτια μιλάμε;. Δεν έχετε ακουστά για τη … γύφτισα που όταν μουτζουρώνεται … ασπρίζει;. Συνέλθετε επιτέλους!.
 
Το μεγαλύτερο εγκληματικό λάθος που θα διαπράξει η Ε.Ε και η Ελλάδα θα είναι η συνεργασία στον εξοπλιστικό /πολεμικό τομέα, με την Τουρκία, το πρόγραμμα SAFE. Μόνον άτομα μειωμένης διανοητικής αντίληψης, άγευστα και άγνωρα Ιστορίας και πραγματικότητας καθώς και νοσηρής νοοτροπίας αδυνατούν να εκτιμήσουν και να δουν τα προφανή /οφθαλμοφανή.
 
Η Τουρκία δεν θα πρέπει ποτέ –και για κανένα λόγο ή υπόσχεσή της –να γίνει μέλος της Ε.Ε, να συμμετάσχει /συνεργαστεί στο SAFE ή ο,τιδήποτε άλλο.
 
Εξαιρείται η περίπτωση που η Ε.Ε θέλει να διευκολύνει την αποσύνθεσή της και να επισπεύσει τον αυτοχειριασμό της (σ.σ αφού προηγηθεί ο εξισλαμισμός της!...).
 
Απάτρηδες, άθεοι, αδίσταχτοι, συμφεροντολόγοι, εταίροι και εταίρες της Ε.Ε, με αχαλιναγώγητο μαζοχισμό, αδιαφορούν, αν ξαναδούν οι χώρες της Ευρώπης, τον «Αττίλα» κατακτητή, προ των Βρυξελλών (όπως κάποτε προ των πυλών της Βιέννης). Αυτό οραματίζονται ορισμένοι θλιβεροί ηγετίσκοι της Ε.Ε; . Αίσχος!!!
 
*Ιατρού



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.