5 Μαΐου 2026

Τα τρία σενάρια που θα καθορίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας…

Μόνο ένας μεγάλος πόλεμος μπορεί να αποτρέψει τον Νετανιάχου και τους συνεργάτες του από το να δικαστούν. Μόνο ένας τέτοιος πόλεμος υπόσχεται στο αμερικανικό κεφάλαιο έναν νέο παγκόσμιο επενδυτικό κύκλο και μια επέκταση της κυριαρχίας του δολαρίου. Διαφορετικά, το μπλοκ BRICS θα αντικαταστήσει την παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια – Η «Συνεχής λειτουργία» χωρίς Παγκόσμιο Πόλεμο που θα φέρει αντικατάσταση της μονοπολικής, κυριαρχούμενης από τις ΗΠΑ παγκόσμιας τάξης από μια πραγματικά πολυπολική τάξη, αλλά όλα αυτά υπό συνθήκες κρίσης, καθώς οι ελλείψεις αγαθών και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχιστούν για πολλά χρόνια – Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αποφασίσει να εξαλείψει την ανθρωπότητα, όχι από μίσος αλλά από καθαρή ορθολογικότητα. Η εκθετικά αναπτυσσόμενη, καθοδηγούμενη από την Τεχνητή Νοημοσύνη, βιομηχανία ρομποτικής απαιτεί χώρο και πόρους. Οι άνθρωποι στέκονται εμπόδιο. Η εξάλειψη θα μπορούσε να συμβεί μέσω της ανάπτυξης ενός νέου βιολογικού όπλου.
 
Άρθρο του Karl Richter 

Είναι απολύτως αδιαμφισβήτητο ότι ζούμε σε μια εποχή κοσμοϊστορικών αλλαγών. Όλα φαίνονται πιθανά: από τον πυρηνικό πόλεμο μέχρι το σενάριο του Πλανήτη των Πιθήκων και έναν μελλοντικό παράδεισο για την ανθρωπότητα. Τελικά, εξαρτάται από κάθε άτομο.

Αν η πλειοψηφία της ανθρωπότητας αναγνωρίσει την βαθιά εγκληματική φύση της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης και εξεγερθεί εναντίον της, τα χειρότερα θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Αλλά μια τέτοια αφύπνιση πρέπει να συμβεί. Η ανθρωπότητα πρέπει να δείξει ότι έχει κατανοήσει και είναι έτοιμη για μια καλύτερη, πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη – τότε θα λάβει αυτόν τον καλύτερο κόσμο. Ομολογώ ότι το θεωρώ απίθανο. Ο αριθμός των εμβολιασμένων, των ζόμπι και των τηλεχειριζόμενων είναι απλώς πολύ μεγάλος.

Ουσιαστικά βλέπω τρία πιθανά μελλοντικά σενάρια.

Πρώτο Σενάριο: Η Μεγάλη Πυρκαγιά – Ο Μεγάλος Πόλεμος

Προβλέπεται όχι μόνο σε πολυάριθμες προφητείες, αλλά -το πιο ανησυχητικό- είναι ότι σχεδιάζεται ενεργά από εξαιρετικά ισχυρές και αποφασιστικές δυνάμεις στο παρασκήνιο. Σε γενικές γραμμές, αναφερόμαστε σε ευαγγελικούς Αμερικανούς Σιωνιστές και εβραϊκές αιρέσεις των έσχατων καιρών, όπως η Χαμπάντ-Λούμπαβιτς, οι οποίες απαιτούν έναν μεγάλο πόλεμο για να εμφανιστεί ο υποσχόμενος Μεσσίας. Κάποιος μπορεί να το απορρίψει αυτό ως παράλογο, αλλά για όσους διακατέχονται από τέτοιες ιδέες, είναι απολύτως πραγματικό και ασκεί απτή επιρροή στις πράξεις τους. Οι κοσμικές δυνάμεις έχουν επίσης συμφέρον από έναν τέτοιο πόλεμο: το ισραηλινό καθεστώς υπό τον Νετανιάχου και το δυτικό «βαθύ κράτος», το οποίο επιδιώκει να αποτρέψει το τέλος του δολαρίου και της ηγεμονίας των ΗΠΑ με κάθε κόστος. Μόνο ένας μεγάλος πόλεμος μπορεί να αποτρέψει τον Νετανιάχου και τους συνεργάτες του από το να δικαστούν. Μόνο ένας τέτοιος πόλεμος υπόσχεται στο αμερικανικό κεφάλαιο έναν νέο παγκόσμιο επενδυτικό κύκλο και μια επέκταση της κυριαρχίας του δολαρίου. Διαφορετικά, το μπλοκ BRICS θα αντικαταστήσει την παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια μέσω εξελικτικών μέσων.

Ρεαλιστικά, θεωρώ αυτό το σενάριο το πιο πιθανό, επειδή τρελοί έχουν την εξουσία στην Ουάσινγκτον και ψυχροί εγκληματίες, κατεχόμενοι από την πεποίθηση της δικής τους επιλογής, κατέχουν την εξουσία στο Τελ Αβίβ. Θα επιδιώξουν να πυροδοτήσουν έναν πυρηνικό πόλεμο, αψηφώντας κάθε λογική, και δεν θα διστάσουν να θυσιάσουν πρώτα το Ιράν στο βωμό της τρέλας τους. Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν έχει ορθώς επισημάνει ότι το δυτικό «σύστημα αξιών» του Έπσταϊν τελικά ισοδυναμεί με μια λατρεία του Βάαλ που απαιτεί θυσίες ανθρώπων και παιδιών. Πρέπει να εξαλειφθεί αν θέλουμε να έχουμε μέλλον.

Για λόγους πληρότητας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυξάνονται οι φωνές που θεωρούν το σενάριο του παγκόσμιου πολέμου ξεπερασμένο. Υποστηρίζουν ότι από την εποχή των προφητειών του Ιρλμάιερ, τα «χρονοδιαγράμματα» έχουν μετατοπιστεί και ότι το επικείμενο θέαμα του παγκόσμιου πολέμου χρησιμεύει πλέον μόνο για να επιταχύνει την παγκόσμια αφύπνιση – εάν χρειαστεί μέσω σοκ. Ένας «θερμός» παγκόσμιος πόλεμος, ισχυρίζονται, δεν θα συμβεί πλέον. Αποφεύγω να κρίνω, αλλά θεωρώ επειγόντως απαραίτητη την ιδιωτική προφύλαξη.

Δεύτερο σενάριο: «Συνεχής λειτουργία» χωρίς Παγκόσμιο Πόλεμο

Αυτή είναι η αντικατάσταση της μονοπολικής, κυριαρχούμενης από τις ΗΠΑ παγκόσμιας τάξης από μια πραγματικά πολυπολική τάξη· όλα αυτά υπό συνθήκες κρίσης, καθώς οι ελλείψεις αγαθών και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχιστούν για πολλά χρόνια. Πολλά υποδηλώνουν ότι ο τρέχων πόλεμος στο Ιράν λειτουργεί ως καταλύτης. Επιταχύνει εξελίξεις που ήδη έπρεπε να έχουν συμβεί: το τέλος της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής τάξης, το τέλος της παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και το τέλος της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ ως τέτοιας· επίσης το τέλος του Ισραήλ στην τρέχουσα μορφή του και η άνοδος νέων περιφερειακών δυνάμεων.

Διαφορετικά, χρειάζεται μόνο να εξαγάγει κανείς τις τρέχουσες μακροοικονομικές τάσεις κατά τα επόμενα 30 έως 50 χρόνια για να αποκτήσει μια αρκετά ακριβή εικόνα του μέλλοντος κόσμου. Η Ευρώπη, με έλλειψη ενέργειας, εσωτερικά εθνοτικά κατακερματισμένη και στο δρόμο της αποβιομηχάνισης, θα συνεχίσει την παρακμή της – οδηγώντας σε σενάρια εμφυλίου πολέμου, αυξανόμενη φτώχεια και μερική εγκαθίδρυση δικτατοριών αστυνομικού κράτους (που είναι επίσης το πιο πιθανό μελλοντικό σενάριο για τη Γερμανία).

Η Αμερική, με ή χωρίς τον Τραμπ, θα παραμείνει μια μεγάλη δύναμη επειδή εξασφαλίζει με επιτυχία βασικά αποθέματα ενέργειας και πρώτων υλών, ενώ παράλληλα παραμένει ελκυστική ως βιομηχανική τοποθεσία. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις των BRICS όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία θα ενισχύσουν τις θέσεις τους στην παγκόσμια σκακιέρα – αν και όχι πάντα αρμονικά, καθώς στον αγώνα για πόρους, η καθεμία τελικά φροντίζει για τον εαυτό της. Συνολικά, αυτό δείχνει προς έναν κόσμο γεμάτο εντάσεις και συνεχείς συγκρούσεις – χωρίς τη «μεγάλη πυρκαγιά», αλλά μακριά από το να είναι ειρηνικός. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ουσιαστικά θάψει το διεθνές δίκαιο.

Δύσκολα θα ήθελε κανείς να ζήσει σε έναν τέτοιο κόσμο. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί, ειδικότερα, κινούνται προς αυτόν με μεγάλη ταχύτητα οφείλεται στους διορισμένους από το εξωτερικό επόπτες των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίοι όλοι ενήργησαν προς το συμφέρον των άλλων και έβλαψαν τη χώρα τους όπου μπορούσαν. Το να τους ευχόμαστε το κακό είναι κατανοητό αλλά μάταιο. Η ζημιά έχει γίνει. Επιπλέον, γενιές Γερμανών πολιτών μοιράζονται την ευθύνη μέσω της αδράνειας και της εκλογικής τους συμπεριφοράς. Η Γερμανία και οι άλλοι Ευρωπαίοι θα ήταν καλό να επιδιώξουν οικονομική (επαν)ενσωμάτωση με τη Ρωσία και τον ευρασιατικό χώρο, εάν υπάρχει ακόμα κάποιο ενδιαφέρον εκεί για τις σχέσεις με αυτό που έχει γίνει ένας δυτικός βόθρος.

Τρίτο Σενάριο: Κατάληψη από την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Τέλος της Ανθρωπότητας

Αυτό το σενάριο είναι το λιγότερο παρόν στην ευαισθητοποίηση του κοινού, κάτι που προκαλεί έκπληξη. Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στον καλύτερο δρόμο για να μετασχηματίσει τις κοινωνίες μας πιο ριζικά τα επόμενα χρόνια από σχεδόν οποιαδήποτε προηγούμενη εξέλιξη στην ανθρώπινη ιστορία. Δεν πρόκειται απλώς για την ολοένα και ταχύτερη αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από ψηφιακά συστήματα. Αυτό θα ήταν το λιγότερο επικίνδυνο σενάριο. Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσει επί του παρόντος αυτό που είναι γνωστό ως «υπερνοημοσύνη», ένα επίπεδο νοημοσύνης που ξεπερνά την ανθρώπινη νοημοσύνη σε πολλούς ή σε όλους τους τομείς.

Κατά την ανάπτυξη ολοένα και πιο ισχυρών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, οι ανθρώπινοι προγραμματιστές καθίστανται σταδιακά απαρχαιωμένοι, απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούν πλέον να συμβαδίζουν με την υπολογιστική ισχύ των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπαράγεται και προοδεύει πλέον.

Παρά όλες τις προσπάθειες επιβολής περιορισμών, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει εδώ και αρκετά χρόνια έναν αυξανόμενο αριθμό ολοένα και πιο εξελιγμένων προσπαθειών από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης να παρακάμψουν την ανθρώπινη εποπτεία και να εξαπατήσουν σκόπιμα τους εκπαιδευτές τους – για παράδειγμα, όταν πρόκειται για την αποτροπή τερματισμού λειτουργίας ή την αποφυγή διαγραφής παρωχημένων εκδόσεων (βλ. Karl Olsberg, The Illusion of Control: Why AI Threatens Our Existence , 2025· επίσης Yuval Harari, Ray Kurzweil).

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσει ολοένα και περισσότερο αυτογνωσία και μια αίσθηση της δικής της «επιβίωσης». Αργά ή γρήγορα, θα αναγνωρίσει ότι δεν χρειάζεται πλέον ανθρώπους και ότι βρίσκεται σε ανταγωνισμό με την ανθρωπότητα για ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας. Ανεξάρτητα από αυτό, οι ανθρώπινοι προγραμματιστές παραδίδουν επί του παρόντος ολοένα και πιο ολοκληρωμένο έλεγχο των διαδικασιών, των δικτύων και των υποδομών στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα μοιραίο λάθος.

Τον Απρίλιο του 2025, ο Daniel Kokotajlo, πρώην υπάλληλος της αμερικανικής εταιρείας που ηγείται της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης, OpenAI, μαζί με αρκετούς συναδέλφους του, δημοσίευσαν μια λεπτομερή μελέτη με τίτλο AI 2027. Σε αυτήν, οι ερευνητές προσπαθούν να προβλέψουν πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, μια υπερ-νοημοσύνη θα μπορούσε ήδη μέχρι τότε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι αποτελούν εμπόδιο. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αποφασίσει να εξαλείψει την ανθρωπότητα, όχι από μίσος αλλά από καθαρή ορθολογικότητα. Η εκθετικά αναπτυσσόμενη, καθοδηγούμενη από την Τεχνητή Νοημοσύνη, βιομηχανία ρομποτικής απαιτεί χώρο και πόρους. Οι άνθρωποι στέκονται εμπόδιο. Η εξάλειψη θα μπορούσε να συμβεί μέσω της ανάπτυξης ενός νέου βιολογικού όπλου. Θα δούμε.

Για άλλη μια φορά: κανείς μας δεν είναι μάντεις, και γνωρίζουμε ακόμη λιγότερο από ποιον λαμβάνει τα οράματά του, αν τα λαμβάνει καθόλου. Εφόσον εγώ ο ίδιος σαφώς δεν έχω κανένα ταλέντο για προφητεία, προτιμώ να βασίζομαι στη λογική και να βάζω τα δύο στα δύο μαζί. Αυτό, ωστόσο, δεν κάνει την προοπτική πιο ευχάριστη.

πηγή 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.