1 Μαΐου 2026

Πώς «αλλοιώθηκαν» οι εκλογές του 2023: Ο ρόλος των «ειδικών» εταιρειών ανάλυσης του εκλογικού σώματος

Δημιουργούνται πολλά ερωτήματα από δημοσιεύματα ακόμα και του ισραηλινού Τύπου για πιθανή παρέμβαση ομάδας ισραηλινών επικοινωνιολόγων στις ελληνικές εκλογές του 2023 υπέρ του κόμματος της ΝΔ.
 Παρέμβαση η οποία αποδείχτηκε κρίσιμης και καίριας σημασίας.
 
Εδώ θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως υπήρξε και στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2000 αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος, με την μαζική εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αλλοδαπών και τις door to door προσεγγίσεις των Ρομά (με αποτέλεσμα να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 65%).
 
Τότε είχε κερδίσει οριακά με διαφορά της τάξης του 0,1%, ο Κώστας Σημίτης ο οποίος και παρέμεινε στην εξουσία για άλλα 4 χρόνια.
 
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz είχε αποκαλύψει μια υπόγεια σύνδεση της Νέας Δημοκρατίας με Ισραηλινούς πρώην συμβούλους ασφαλείας και μάλιστα λίγο καιρό αφότου ξέσπασε στην Ελλάδα το σκάνδαλο των υποκλοπών.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα στο επίκεντρο βρίσκεται στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρόεδρου Χέρτζοκ, ενώ κομβικό πρόσωπο από την ελληνική πλευρά φαίνεται πως είναι ο τωρινός υπουργός Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος εκείνη την περίοδο δεν είχε θέση, αλλά συμμετείχε στον «γαλάζιο σχεδιασμό για τις εκλογές.
 
Η Haaretz αναφέρει πως στα τέλη του 2022 ο πρόεδρος του Ισραήλ προσκάλεσε τον στενό του συνεργάτη Μότι Σάντερ να αποκτήσει επαφές με υψηλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους και ο Παπασταύρου, προκειμένου να υπάρξει ενδεχόμενο συνεργασίας για τις εκλογές.
 
Ο Σάντερ ήταν για αρκετά χρόνια ένας άτυπος σύμβουλος του Χέρτζογκ και στόχος ήταν να εμπλακούν Ισραηλινοί επαγγελματίες της διαδικτυακής επικοινωνίας στην προεκλογική καμπάνα της Νέας Δημοκρατίας.
 
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι επαφές ισραηλινής και ελληνικής πλευράς έγιναν υπό άκρα μυστικότητα, καθώς ήδη στη χώρα μας είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών και η κυβέρνηση βρισκόταν υπό ασφυκτική πίεση.
 
Σχετικά με τον Σταύρο Παπασταύρου φέρεται να ήταν ο ενδιάμεσος που διευκόλυνε τις επαφές και μέσα από αυτόν τον δίαυλο πραγματοποιήθηκαν συνδέσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και στελέχη του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.
 
Σημειώνεται ότι μετά από την εκλογική νίκη και το 41% της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Παπασταύρου βρέθηκε στο Μαξίμου ως υπουργός Επικρατείας και εν συνεχεία βρέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
Ισραηλινοί φέρονται να επισκέφθηκαν αρκετές φορές στην Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο της συνεργασίας ήταν η ψηφιακή στρατηγική, ενώ, όπως αναφέρει η Haaretz ο Χέρτζογκ ενημερωνόταν συχνά για την πορεία της εκστρατείας. Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία επικράτησε στον δεύτερο γύρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίζει εκ νέου αυτοδύναμη κυβέρνηση.
 
Ανάμεσα στα άτομα που συμμετείχαν στις επαφές ήταν και ο Ισραελ «Σρούλικ» Άινχορν, πρώην σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τις υποθέσεις Bibileaks και Qatargate.
 
Η Haaretz αναφέρει ότι ο Άινχορν συμμετείχε σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις, κατά τις οποίες παρουσίασε εργαλεία και διαδικτυακές μεθόδους πολιτικής επιρροής, όμως δεν είχε επίσημο ρόλο στην καμπάνια.
 
Σε απάντησή του το γραφείο του Ισραηλινού προέδρου έσπευσε να αρνηθεί κατηγορηματικά την κάθε εμπλοκή αλλά η σχετική έρευνα της εφημερίδας, ωστόσο, καταγράφει ότι η αρχική επαφή έγινε με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου του Ισραήλ.
 
Πώς λοιπόν οι Ισραηλινοί επικοινωνιολόγοι έκαναν την δουλειά τους; Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της Palantir.
 
 
Η Palantir έχει γίνει η πιο επικίνδυνη εταιρεία στον κόσμο.
 
Η Palantir Technologies Inc. είναι μια αμερικανική εισηγμένη εταιρεία που αναπτύσσει πλατφόρμες ενσωμάτωσης δεδομένων και ανάλυσης που επιτρέπουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες, στρατιωτικούς και εταιρείες να συνδυάζουν και να αξιολογούν δεδομένα από πολλαπλές πηγές.
 
Ο ιδρυτής της Palantir, Peter Thiel, θεωρείται ίσως ο στενότερος συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ σε ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία.
 
Η Palantir το 2020 εφάρμοσε πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής και αποθήκευσης των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών!
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Palantir δεν ήταν η μόνη εταιρεία του Peter Thiel που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα.
 
Η Clearview AI, επίσης συνδεδεμένη με τον Thiel, τιμωρήθηκε το 2022 από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) με πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ για παράνομη συλλογή και επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων εκατομμυρίων Ελλήνων.
 
Η εταιρεία είχε εξαγάγει φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα πολιτών από τα social media και άλλες πηγές.
 
Είναι μέτοχος του Facebook.
Είναι δηλαδή εταιρία που διερευνά τις διαθέσεις, τις τάσεις, τις προτιμήσεις, τις αγορές, των κοινωνιών πλανητικά, μέσω των στοιχείων των social media (Μεγάλα Δεδομένα).
 
Μπορούν τεχνολογικά να συνδυάσουν δισεκατομμύρια στοιχεία (data) σε μικρό χρόνο.
 
Άρα μπορούν και να επηρεάσουν την συμπεριφορά εκατομμυρίων ανθρώπων.
Αυτό λοιπόν που αξίζει να μάθουμε αν έχει συνεργαστεί η ΝΔ προεκλογικά με την Palantir.
Πρόκειται για διαμορφωτές των απόψεων της κοινής γνώμης.
Πώς γίνεται αυτό;
 
Είναι από τις εταιρείες που ξέρουν όχι μόνο που πήγατε διακοπές το καλοκαίρι αλλά και πόσες φορές ζητήσατε να σας φέρουν φαγητό στο δωμάτιο όπως επίσης και όλα τα ιατρικά σας δεδομένα.
 
Είναι ο big brother επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και διαθέτει ανεξάντλητες πηγές και δεν τους ξεφεύγει τίποτα.
 
Για το πέρασμα της από την Ελλάδα ακούγεται ότι η ΝΔ οφείλει πολλά για την προηγούμενη επικράτηση της διπλές εθνικές εκλογές.
 
Η εταιρεία επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα και στοχεύει πληθυσμιακές ομάδες.
 
Για να καταλάβουν κάποιοι, ότι δεν επιλέγουν αυτοί τι θα ψηφίσουν, αλλά τους επιλέγει το σύστημα τι θα ψηφίσουν.
 
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel το 2021 είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις για την Palantir, η οποία,είχε λάβει απ’ευθείας ανάθεση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ανάλυση προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών:
 
Συγκεκριμένα όπως είχε αναφέρει το pronews.gr (που ήταν από τα ελάχιστα ΜΜΕ που κάλυψαν την υπόθεση από την αρχή μέχρι τέλος της), η Palantir με αντάλλαγμα τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων είχε δημιουργήσει το πρόγραμμα «Πανοπτικόν» ειδικά για το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με περιεχόμενο που αφορούσε την πανδημία και τις πιθανές αντιδράσεις των πολιτών στα μέτρα απαγόρευσης.
 
Οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2021, όταν μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί, η κυβέρνηση, τουλάχιστον επίσημα, ακύρωσε τη σύμβαση με την Palantir.
 
Nα θυμίσουμε επίσης και το δημοσίευμα του Guardian του 2023 σύμφωνα με το οποίο «ομάδα Ισραηλινών «συμβούλων» κατηγορείται ότι έχει αλλοιώσει περισσότερες από 30 εκλογές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας hacking, σαμποτάζ και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρεται να έχει εγκατεστημένο δικό της παράρτημα και στην Ελλάδα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές!
 
Σύμφωνα με τον Guardian, δημοσιογράφοι δικοί του, της Le Monde, του Spiegel και της El País μετά από μια ενδελεχή έρευνα ανακάλυψαν τρόπους χειραγώγησης των εκλογικών διαδικασιών σε διάφορες χώρες.
 
Κατά το δημοσίευμα η λεγόμενη «Team Jorge» φτάνει μέχρι και την Ελλάδα και τα Αραβικά Εμιράτα, καθώς όπως αναφέρει η ίδια, διαθέτει ομάδα κρούσης σε διάφορες χώρες.
 
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η ομάδα διευθύνεται από τον Tal Hanan, έναν 50χρονο πρώην πράκτορα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, που εργάζεται πλέον ιδιωτικά!
 
Έχει το ψευδώνυμο «Jorge», ενώ εργάζεται για να αλλοιώσει εκλογές σε διάφορες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
 
Η παραπληροφόρηση αποτελεί όπλο της Team Jorge, η οποία λειτουργεί μια ιδιωτική υπηρεσία που προσφέρεται για να παρεμβαίνει κρυφά στις εκλογές χωρίς να αφήνει ίχνη. Μάλιστα η ομάδα δουλεύει για εταιρικούς πελάτες.
 
Ο Hanan φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους που υποκρίνονταν τους πιθανούς πελάτες, ότι οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως «μαύρες επιχειρήσεις», ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες με στόχο να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη.
 
Ισχυρίστηκε πως έχουν παρέμβει σε όλη την Αφρική, την Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
 
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, μία από τις βασικές υπηρεσίες της Team Jorge είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, το Advanced Impact Media Solutions ή Aims.
 
Έχει υπό έλεγχο ένα τεράστιο στρατό χιλιάδων ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube.
 
Μάλιστα, ορισμένα άβαταρ διαθέτουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb.
 
Ο Hanan σκιαγράφησε την ομάδα του ως «απόφοιτους κυβερνητικών υπηρεσιών», με τεχνογνωσία στα οικονομικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις καμπάνιες, καθώς και στον «ψυχολογικό πόλεμο», που λειτουργεί από έξι γραφεία σε όλο τον κόσμο.
 
«Τώρα συμμετέχουμε σε μία εκλογική αναμέτρηση στην Αφρική … Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα Εμιράτα… Ακολουθείτε τα στοιχεία. Έχουμε ολοκληρώσει 33 εκστρατείες προεδρικού επιπέδου, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχείς».
 
Τέλος, η Team Jorge είπε στους δημοσιογράφους ότι θα δεχόταν πληρωμές σε διάφορα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin, ή μετρητά. Τόνισε πως θα χρεώσει μεταξύ 6 και 15 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στις εκλογές.
 
Το ερώτημα είναι αν αυτά έγιναν το 2023 και είχαν ως αποτέλεσμα να κερδίσει η ΝΔ με 41%, ποιος εξασφαλίζει πως δεν θα συμβούν και πάλι σε νέες εκλογές ενδεχομένως το 2027;
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.