19 Ιανουαρίου 2026

Διεθνής αταξία

Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου
 
Τα συμβαίνοντα στη διεθνή σκηνή κάθε άλλο παρά ειρηνικό μέλλον προοιωνίζουν για τον πλανήτη μας. Οι αντιπαραθέσεις των ισχυρών οξύνονται χωρίς βέβαια αυτές να λάβουν ακόμη τη μορφή ανοικτής σύγκρουσης. Όμως οι ωμές επεμβάσεις σε χώρες αδύναμες να αντισταθούν στους ισχυρούς προκαλούν εύλογες ανησυχίες στους ευαισθητοποιημένους πολίτες. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι, ίσως περισσότεροι, οι οποίοι επαναπαύονται με την ψευδαίσθηση ότι τα τραγικά συμβαίνοντα διαδραματίζονται σε περιοχές που απέχουν πολύ από τον τόπο τους. 
 
Η επανεκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ χαιρετίστηκε από κάποιους ως νίκη των δυνάμεων, οι οποίες αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση. Κάποιοι, διακρινόμενοι από μεγάλη δόση αφέλειας κατάντησαν να τον θεωρήσουν σωτήρα της ανθρωπότητας. Ιδιαίτερα στους λεγόμενους συντηρητικούς κύκλους πολιτών φάνταζε ως ο ανατροπέας της λεγόμενης «γουόκ ατζέντας», δηλαδή της πολιτικής του προηγουμένου προέδρου, ο οποίος είχε θέσει ως βάση της πολιτικής του τον ηθικό εκφυλισμό των κοινωνιών μέσω αδρής χρηματοδότησης πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων για την ψήφιση νόμων και τον εγκωμιασμό αυτών ως προοδευτικών ενεργειών. Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου των ΗΠΑ, όταν αυτός αποκατέστησε τη διασαλευμένη βιολογική τάξη. Μάλιστα έδωσε τότε στη δημοσιότητα ονόματα ιδρυμάτων και άλλων φορέων, οι οποίοι λάμβαναν βοήθεια, που υποτίθετο ότι αποστελλόταν για την ανακούφιση λαών, οι οποίοι δοκιμάζονται κυρίως λόγω της άγριας εκμετάλλευσης, που υφίστανται από τους απλήστους και αλαζόνες ισχυρούς της εποχής μας. Η εξαγγελία της πρόθεσης να γνωστοποιήσει και ονόματα φυσικών προσώπων, που είχαν λάβει «βοήθεια» για να προωθήσουν την «γουόκ ατζέντα» είχε ασφαλώς θορυβήσει κάποιους. Τώρα φαίνεται να έχουν ησυχάσει καθώς μάλλον δεν διατρέχουν τον κίνδυνο αποκάλυψης. 
 
Εκείνο που δεν ανησύχησε πολλούς απ’ εκείνους που έθρεψαν ελπίδες με την επανεκλογή του Τραμπ ήταν ή ιταμή απαίτηση να αυξήσουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ τις δαπάνες για εξοπλισμούς, αποκαλούμενους αμυντικούς, στο 5% του ΑΕΠ. Λίγοι γνωρίζουν και λιγότεροι αξιολογούν ότι το κόμμα των ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ έχει ως σταθερή εκλογική βάση τους ευαγγελικούς, οι οποίοι είναι ενθουσιώδεις υπέρμαχοι του διεθνούς σιωνισμού. Αυτοί επικροτούν τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, η οποία επιχειρήθηκε σε πρώτη φάση, μετά την πρώτης τάξεως αφορμή, που έδωσε η επίθεση και το φονικό των φανατικών της Χαμάς. Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί και τα μέτρα για την παρεμπόδιση να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους έχοντες απόλυτη ανάγκη για την επιβίωση άφησαν τους πολλούς αδιάφορους. Η επιχείρηση εθνοκάθαρση δεν ολοκληρώθηκε, η πρώτη φάση όμως του σχεδίου εστέφθη από επιτυχία. Θα έπρεπε να είχε ξεσηκώσει τη γενική κατακραυγή η ωμή δήλωση του Τραμπ ότι υπάρχουν σχέδια για μετατροπή της Γάζας σε πολυτελή ριβιέρα για ισχυρά βαλάντια. 
 
Έχοντας απαλλαγεί προηγουμένως το σιωνιστικό Ισραήλ από την επικίνδυνη φιλοϊρανική Χεσμπολάχ του Λιβάνου και το εχθρικό καθεστώς του Άσαντ στη Συρία, μάλιστα με την καταστροφή των πλέον σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας μετά τη μεταβολή, επιχείρησε να πλήξει και το Ιράν, τον κυριότερο αντίπαλό του. Βέβαια ως εχθρός φαντάζει και η Τουρκία του Ερντογάν, όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα το Ισραήλ. Ίσως να ισχύει το ρητό «σκύλος που γαυγίζει δεν δαγκώνει». Γιατί άραγε η επιχείρηση κατά του Ιράν τερματίστηκε εντός ημερών με δηλώσεις ότι επλήγησαν εξαιρετικά σημαντικοί στόχοι του εχθρού; Μήπως και οι επιτιθέμενοι υπέστησαν σοβαρά πλήγματα;
 
Μήπως το Ιράν δεν είναι εύκολος στόχος; Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις πολιτών του Ιράν, τις οποίες επιχείρησε να καταστείλει με αγριότητα το καθεστώς μικρή αμφιβολία αφήνουν ότι υποκινήθηκαν με ενέργειες εκτός της χώρας. Και ναι μεν είναι αναμφίβολο ότι σημαντική μερίδα των πολιτών αντιτίθεται στο καθεστώς, όμως είναι επίσης αναμφίβολο ότι η προβολή των αντιτιθεμένων ως οπαδών της δυναστείας των Παχλεβί είναι προπαγάνδα των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Τα πετρέλαια είναι ο κύριος στόχος. Η εθνικοποίηση των πηγών στο Ιράν από τον πρόεδρο Μοσαντέκ οδήγησε στην ανατροπή του (1953) και την εκ νέου εκμετάλλευση αυτών από τους Άγγλους και λοιπούς «ευγενείς». Η πρόσφατη απαγωγή του Μαδούρο είχε τον ίδιο στόχο. Κοκαΐνη δεν πρόκειται να πάψει να εξάγεται στις ΗΠΑ εφόσον εκεί η ζήτηση όχι μόνο παραμένει σταθερή αλλά εντείνεται. Έγινε πρόσφατα γνωστό ότι τεράστια ποσά από το εμπόριο ναρκωτικών είναι σωρευμένα σε τράπεζες των ΗΠΑ. 
 
Αν αποτύχει η εκ των ένδον ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος, ασφαλώς θα υπάρξει στο εγγύς μέλλον νέα στρατιωτική επιχείρηση. Απορία γεννά η χλιαρή στάση των δύο υποτιθεμένων συμμάχων του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας. Η πρώτη έχει υπογράψει στρατιωτική συμφωνία με το Ιράν, ενώ η δεύτερη είναι σημαντικός πελάτης της χώρας. Το Ιράν πλήττεται σοβαρά από τις απαγορεύσεις, στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας, αν και αυτό προσφέρεται να μας εφοδιάζει με πολύ ευνοϊκούς όρους. Εμείς δεν παρασπονδούμε, αλλά εκτελούμε με άκρα συνέπεια τις εντολές των «συμμάχων» και «ετέρων» μας, ευρισκόμενοι μαζί τους στη σωστή πλευρά της ιστορίας! Πολύ χλιαρά αντέδρασαν Ρωσία και Κίνα και στην γκαγκστερική απαγωγή του προέδρου της Βενεζουέλας. Και όμως ο Τραμπ στην προσπάθεια να διασώσει την οικονομία της χώρας του από την οικονομική και τεχνολογική επέλαση της Κίνας λαμβάνει διαρκώς μέτρα και προβλέπεται να λάβει και άλλα με σκοπό να την πλήξει και αποδυναμώσει. Οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν θα επιτύχει. Μήπως η Κίνα ετοιμάζεται για την αντεπίθεση όχι στο οικονομικό αλλά στο στρατιωτικό πεδίο; Οι κατά καιρούς δηλώσεις των ηγετών της ότι η Ταϊβάν αποτελεί κινεζικό έδαφος ασφαλώς προκαλεί ανησυχία. Εισβολή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ και το ερώτημα είναι αν αυτές θα αντιδράσουν.
 
Ο Τραμπ είχε τονίσει ότι θα επιτύχει σύντομα τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλη καταστροφή και εξασθένισε σε μεγάλο βαθμό τις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ρωσίας. Παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πούτιν, ο Τραμπ τον υποδέχθηκε στην Αλάσκα με τιμές. Βέβαια δεν φάνηκε να κατέληξαν σε συμφωνία και το δράμα συνεχίζεται. Αποκλείεται όμως να έχουν συμφωνήσει σε κάποια σημεία και απομένει η εξαγγελία της τελικής συμφωνίας; Πάντως οι ιθύνοντες των Βρυξελλών στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν την πτωτική πορεία της οικονομίας στις χώρες μέλη επέλεξαν ως λύση την ένταση των εξοπλισμών με τη δικαιολογία ότι η ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο να δεχθεί επίθεση από μέρους της Ρωσίας. Ίσως αυτή η επιθετική χώρα να επιχειρήσει πάλι αυτό που έπραξε και κατά το παρελθόν με τον Ναπολέοντα (1812) και τον Χίτλερ (1941)! Έτσι η κυρία, που διατηρεί ακόμη στο ονοματεπώνυμό της τον τίτλο ευγενείας (φον) εξήγγειλε εξοπλισμούς ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρονικό διάστημα δεκαετίας και διαμοίρασε το ποσόν στις χώρες μέλη, ελπίζοντας ότι τη μερίδα του λέοντος στις παραγγελίες θα λάβει η χώρα της. Αλλά η μερίδα αυτή ανήκει τον επικυρίαρχο, τις ΗΠΑ. Αν δεν ήταν αυτός ο επικυρίαρχος, δεν θα υπέκυπτε η Γερμανία στις αξιώσεις της να πάψει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με συνέπεια να πληγεί καίρια η βιομηχανία της. Ελπίδες τρέφει η Γερμανία και από την εφαρμογή της συμφωνίας Μερκοσούρ. Όσο για μας έχουμε λησμονήσει τι είναι προοπτική, τι είναι ελπίδα, τι είναι ανάκαμψη. Ωθούμαστε από το ρεύμα των εξελίξεων άβουλοι και μοιραίοι. Τουλάχιστον να είχαμε συνειδητοποιήσει ότι είμαστε ένα προτεκτοράτο. 
 
Και ενώ τα ορυκτά καύσιμα αξιοποιούνται ακόμη στις ισχυρές χώρες εκτός ΕΕ, ο ανταγωνισμός εντείνεται διεθνώς για τις σπάνιες γαίες, πολύτιμες πρώτες ύλες για την τεχνολογία αιχμής. Ήδη σε κάποιες χώρες, όπως το Κογκό, χύνεται πολύ αίμα για την απόκτησή τους, αίμα όχι βέβαια των κυριάρχων. Και στο πεδίο του ανταγωνισμού έχουν εισέλθει στην Αφρική και η Ρωσία και η Κίνα όχι βέβαια για το καλό των φτωχών λαών. Η Ευρώπη χάνει εκεί διαρκώς έδαφος. Το χειρότερο είναι ότι ο επικυρίαρχος φαίνεται να απολαμβάνει τον εξευτελισμό από μέρους του των Ευρωπαίων ηγετών. Τώρα απαιτεί τηλεσιγραφικά την παραχώρηση της Γροιλανδίας! Μήπως είναι χολωμένος για τη μη απονομή σ’ αυτόν του βραβείου Nobel ειρήνης; Δεν του αρκεί ότι του το προσέφερε η «μαχήτρια» για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. 
 
«Μακρυγιάννης»



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.