23 Μαΐου 2025

Επιστροφή στα μετρητά: Η Σουηδία δοκίμασε τις ψηφιακές συναλλαγές και μετανιώνει

Το 2018 ένας πρώην αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, προέβλεψε πως μέχρι το 2025 η χώρα δε θα έχει μετρητά και όλα θα γίνονται ψηφιακά. Τώρα, 7 χρόνια αργότερα, μόνο μία στις δέκα συναλλαγές γίνονται με μετρητά στη Σουηδία. Οι πληρωμές με κάρτα και με το σύστημα Swish που έχει για smartphones, η Σουηδία φαίνεται πως έχει σχεδόν καταργήσει το μετρητό. 
 
Στην τελευταία έκθεση πληρωμών της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, που δημοσιεύθηκα πριν λίγες ημέρες, η Σουηδία και η Νορβηγία έχουν το χαμηλότερο ποσοστό μετρητών σε κυκλοφορία στον κόσμο, ως ποσοστό του ΑΕΠ. 
 
Όμως, έχει ο καιρός γυρίσματα. Σε μια εποχή με πόλεμο στην Ευρώπη και με την απρόβλεπτη κατάσταση με τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τον φόβο για ρωσικές ψηφιακές επιθέσεις, η ζωή χωρίς μετρητά αποδεικνύεται μια ουτοπία, που δεν είναι εφαρμόσιμη στην πραγματική ζωή. 
 
Τώρα, λόγω της σοβαρότητας της παγκόσμιας κατάστασης, το κράτος ενθαρρύνει τους πολίτες να κρατούν μετρητά και να τα χρησιμοποιούν, στο όνομα της πολιτικής άμυνας. Μάλιστα, ήδη από τον Νοέμβριο, το Υπουργείο Αμύνης της Σουηδίας έστειλε σε κάθε νοικοκυριό ένα φυλλάδιο με τίτλο “Εάν Έρθει Κρίση ή Πόλεμος”. Σε αυτό συμβούλευε τους πολίτες να κάνουν χρήση μετρητών, ενώ θα πρέπει να διατηρούν μετρητά μιας εβδομάδας, σε διάφορες ονομαστικές αξίες, ώστε να “ενισχύσουν την ετοιμότητα”. 
 
Στην έκθεση της σουηδικής κεντρικής τράπεζας διαβάζουμε: 
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ετοιμότητας και τη μείωση του αποκλεισμού, ώστε όλοι να μπορούν να πληρώσουν, ακόμη και σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου». Για χρόνια, αναφέρει, η αποτελεσματικότητα αποτελούσε προτεραιότητα για τις πληρωμές, αλλά τώρα η ασφάλεια και η προσβασιμότητα «είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικές». 
 
Παράλληλα, από τον Δεκέμβριο, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της χώρας, υποχρεούνται να δέχονται μετρητά, αλλά και να έχουν ένα απόθεμα σε μετρητά. 
 
Η Σουηδία δεν είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα που οπισθοχωρεί στα σχέδια για μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Πέρυσι, η Νορβηγία, η οποία διαθέτει ένα δημοφιλές αντίστοιχο της Swish που ονομάζεται Vipps MobilePay, θέσπισε νομοθεσία που σημαίνει ότι οι λιανοπωλητές μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμα ή κυρώσεις εάν δεν δέχονται μετρητά. Παράλληλα η Νορβηγική κυβέρνηση συστήνει στους πολίτες «να κρατούν κάποια μετρητά διαθέσιμα λόγω των ευπαθειών των ψηφιακών λύσεων πληρωμών σε κυβερνοεπιθέσεις». 
 
Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας, Emilie Mehl, το έκανε ιδιαίτερα σαφές: 
«Εάν κανείς δεν πληρώνει με μετρητά και κανείς δεν δέχεται μετρητά, τα μετρητά δεν θα αποτελούν πλέον πραγματική λύση έκτακτης ανάγκης μόλις η κρίση φτάσει στο απροχώρητο». 
 
Εμείς το έχουμε γράψει ξανά αρκετές φορές. Τα μετρητά έχουν πάντα αξία, που ιδιαίτερα σε ισχυρά νομίσματα όπως το ευρώ, δε χάνεται. Την ίδια στιγμή δεν κινδυνεύουν από τραπεζική κατάρρευση, από Capital Controls ή από επιθέσεις στο τραπεζικό σύστημα. Ταυτόχρονα, οι συναλλαγές με μετρητά δεν φέρνουν έσοδα στο τραπεζικό σύστημα, με το έτσι θέλω. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, κάπου έχει ξεφύγει η κατάσταση. Δίνουμε τα χρήματά μας στην τράπεζα η οποία τα επενδύει για να βγάλει κέρδος και την ίδια στιγμή πληρώνουμε για αυτό, απλά επειδή μας τα κρατάει ασφαλή. Βέβαια, είδαμε πόσο ασφαλή ήταν στα capital controls, που δεν είχαμε πρόσβαση στην περιουσία μας, απλά και μόνο για ένα παιχνίδι δύναμης. 
 
Τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής τα ακούμε κάπως βερεσέ. Για χιλιάδες χρόνια οικονομίες άνθησαν και αναπτύχθηκαν, χωρίς τις τράπεζες να ελέγχουν κάθε συναλλαγή που έκαναν οι πολίτες. Ξαφνικά, τα τελευταία χρόνια, για όλα τα δεινά φταίνε οι πολίτες και η φοροδιαφυγή και όχι οι πολιτικές που ακολουθούνται παγκοσμίως, αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.