5 Νοεμβρίου 2024

Επικήδειος λόγος εις την νεκρώσιμον ακολουθία του εκλιπόντος καθηγ. Πανεπ. Αιγαίου Κώστα Φωτίου

Επικήδειος λόγος εις την νεκρώσιμον ακολουθία του εκλιπόντος καθηγ. Πανεπ. Αιγαίου κ. Κώστα Φωτίου, (94 ετών) εις τον ναό του Κοιμητηρίου Καλυθιών/Ρόδου, την μεσημβρίαν της Δευτέρας 4 Νοεμβ.2024, από τον λογοτέχνη κ.Σπύρο Κατσούρη
 
Στ' άγγελμα του θανάτου σου, βούρκωσεν η ματιά μου
και ένας κόμπος έσφιξε βαθειά τα σωθικά μου.
Λυπήθηκα αφάνταστα που σ' έχασ' από φίλο
κι έσβησε το κεράκι σου απ' της ζωής τον μύλο.
Ακούραστος μελετητής, ταξιδευτής συνάμα
και ορειβάτης σύ δεινός, μαζί με μέν' αντάμα.
Καθηγητής διετέλεσες και Πανεπιστημίου
και πλήρης ετελεύτησες των ημερών του βίου.
Βιβλία σύ συνέγραψες κι επιστημονικές μελέτες
και γνώμη διετύπωνες για όλους τους ηγέτες.
Ήσουν πολύ κοινωνικός κι έτρεχες σ' εκδηλώσεις...
Σε διεθνή Συνέδρια κατέθετες δηλώσεις.
Σ' άρεσ' η φύση, η ζωή και η καλή παρέα
Μα την φιλία την παλιά δεν άλλαζες με νέα.
Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ οφείλω να εκφράσω,
για την μεγάλη δωρεά, που δεν θα την ξεχάσω:
Όλον της Γνώσης θησαυρό πού 'χες και τα βιβλία,
μ' Αγάπη μου τα πρόσφερες κι ειλικρινή φιλία.
Καλό ταξίδι φίλε μου, στο Φώς του Παραδείσου,
τώρα που η Γή κατήντησε Κόλαση της Αβύσσου!!
Θα μένεις πάντα στην καρδιά, στη σκέψη και στο νού μας,
ώσπου να έρθη και γιά μάς "μήνυμα" του φευγιού μας.
 
 
Κυρίες και κύριοι
 
Όσο πλήρης ημερών κι αν είναι ένας άνθρωπος που φεύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο, δεν παύει να είναι ένα κομμάτι του είναι μας, ένα κομμάτι του εαυτού μας, τόσο γι' αυτούς που συνδέονται συγγενικά μαζί του, όσο και γι αυτούς που συνδέονται φιλικά. Στην 2η κατηγορία ήτο κι ο εκλιπών για μένα. Τον γνώρισα από τα φοιτητικά μου χρόνια, λεύτερος ών εγώ. Και μπορεί να μας χώριζαν 20 και πλέον χρόνια ηλικιακής διαφοράς, όμως αναπτύχθηκε μεταξύ μας μία φιλία που επέπρωτο να κρατήσει ως τώρα. Είναι αυτό που λέμε "η χημεία των ανθρώπων". Κάτι ανάλογο παρατηρείται και μεταξύ αντιθέτων φύλων. Τα κοινά ενδιαφέροντα, τα ίδια μήκη εγκεφαλικών κυμάτων, η ίδια ή ανάλογη μόρφωση, η ψυχική ενέργεια που δονείται στα ίδια επίπεδα, κάμπτουν την καμπύλη του χρόνου και δημιουργούν ωραίες συναισθηματικές σχέσεις. Κι ο Κώστας μαζί μου ένοιωθε νέος και ήτο νέος, αφού μαζί ανεβήκαμε στον Σαραντάπηχο, στο Ρημόκαστρο, στον αγέρωχο και αρχέγονο Ατάβυρο, για να δούμε, να μελετήσουμε, να ψηλαφίσουμε, να μετρήσουμε σπήλαια, πετρώματα, υπολείμματα, ανθρώπινες κατασκευές. Για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα σαν ιστορικός και να αποθανατίσει τις σκέψεις του σε συγγράμματα, μελέτες, βιβλία. Κι αυτές του οι σκέψεις ήσαν συχνά ανατρεπτικές και ερχόταν σε σύγκρουση με άλλους ιστορικούς μελετητές, ιδίως για την θέση της Ακρόπολης της αρχαίας Ιαλυσίας, όσο και για την ακριβή θέση της Μάχης του Μαραθώνος, παραθέτοντας τα δικά του στοιχεία και ευρήματα. Κι αυτή η σύγκρουση, αναπόφευκτη στους επιστήμονες και δή τους ιστορικούς, δεν τον έκαμπτε, δεν τον πτοούσε! Εμπλουτισμένος -βιολογικά - με πείσμα και νεύρο ήτο ικανός να σε πείσει ότι το μαύρο είναι άσπρο. Κι αυτός ήτο ο Κώστας. Με αστείρευτο χαμόγελο ήτο ικανός να μιλάει για ώρες για το ίδιο αντικείμενο. Ήτο κι ευφυής, διορατικός, κοινωνικός, φιλόδοξος, Έλλην πατριώτης και γλεντοκόπος. Ποτέ δεν έλειπε από τα πάρτυ που διοργάνωνα λεύτερος αλλά και στις ονομαστικές μου εορτές και γενέθλιά μου αργότερα, ως οικογενειάρχης κι εγώ. Γνώρισε και αγάπησε και τους γονείς μου και δεν έπαψε να ενδιαφέρεται γι αυτούς, ως την εκδημία τους. 
 
Ο Κώστας Φωτίου ήτο και αεικίνητος. Έτρεχε παντού για να δώσει το παρών, τόσο σε εθνικές εορτές και παρελάσεις όσο και σε εθνικά ή διεθνή Συνέδρια. Πότε σε Ελλάδα, πότε σε Ιταλία και Ευρώπη, πότε σε Αμερική. Να συμμετάσχη σαν Έλληνας Ακαδημαικός, να καταθέσει απόψεις του, να συγγράψει μελέτες. Η συγγραφική του δραστηριότητα άρχισε από το 1961 με το έργο του " ΠΑΛΑΙΟΤΑΤΗ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ", όπου αναφέρεται στην τοποθεσία "Σαραντάπηχος" μεταξύ Καλυθιών και Μαριτσών Ρόδου, στα αρχαιολογικά ευρήματα για ύπαρξη παλαιάς ακροπόλεως με τείχη από συμπαγή ασβεστολιθικά πετρώματα και άλλα ευρήματα, που εντυπωσίασαν πολλούς αρχαιολόγους, αλλά για λίγο καιρό, ως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα. Το ίδιο εντυπωσιακή και ανατρεπτική ήτο η τελευταία του μελέτη για την ακριβή θέση της Μάχης του Μαραθώνος, που συνετάραξε επίσης πρόσκαιρα το Πανελλήνιο. Αξιόλογες είναι και άλλες μελέτες του που κατετέθησαν σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Το 1988 έτυχε της Τιμής από την ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΩΔ/ΣΟΥ να τυπωθεί το βιβλίο του: Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, όπου αναφέρεται σε οικισμούς, λιμάνια, ακροπόλεις και ιερά στην ανατολική Ρόδο. Μιλά για την θέση της Ομηρικής Λίνδου, που την τοποθετεί στον σημερινό Αρχάγγελο, για τους Αχαιούς, Δαναούς, Τρώες, Τυρρηνούς και Ρόδιους, ως εξουσιαστές της Μεσογείου.
 
Παντού ο Κώστας Φωτίου είχε φίλους και συγγενείς. Σε Ελλάδα, Ιταλία, Αμερική. Κι όλο ταξίδευε κι όλο δημιουργούσε. Ανήσυχο πνεύμα, μ αστείρευτο χιούμορ αλλά και υποκρυπτομένην ειρωνία για "χθαμαλούς τω πνεύματι". Δεν τον ενδιέφερε ο πλούτος και τα υλικά αγαθά. Και με τα λίγα περνούσε και με τα πολλά. Δεν θέλω όμως να σας κουράσω αναφερόμενος και στον άνθρωπο Κώστα, τον συγχωριανό σας, τον συγγενή σας, τον Καλυθενό κάτοικο (αφού στο Φαληράκι, δίπλα στο κύμα, έζησε τα τελευταία του χρόνια), διότι εσείς τον γνωρίσατε ίσως και καλύτερα από μένα. 
 
Πριν λίγα χρόνια, εδώ σ' αυτό το Κοιμητήριο, έθαψε την σύζυγό του. Τώρα αποχαιρετούμε και τον ίδιο, εκφράζοντες τα ειλικρινή μας Συλλυπητήρια στον γιό του Φώτιο, τις εγγονές και λοιπούς συγγενείς του. Ο μακάριος Θεός ας αναπαύσει την ψυχήν αυτού ένθα οι Δίκαιοι αναπαύονται και το αγλαόμορφο Φως του Παραδείσου να τον αγκαλιάσει με Αγάπη και θαλπωρή. 
 
Αντίο καλέ μου φίλε Κώστα, και δώσε τους χαιρετισμούς στους προσφιλείς γονείς μου, που σίγουρα θ' ανταμώσετε. Δεν θα ξεχασθείς ποτέ, ούτε από τους δεκάδες μαθητές και φοιτητές, -τριες που πέρασαν από τα χέρια σου, ούτε φυσικά από μένα και τους οικείους μου, για την μεγάλη προσφορά σου στο μουσείο μου (Πολιτισμικό Μέλαθρο Ρόδου) στο οποίο πρόσφερες ολόκληρη την Βιβλιοθήκη σου, από 500 περίπου επιστημονικά βιβλία και εγκυκλοπαίδειες. 
 
Αιωνία θα είναι η μνήμη σου. Καλό ταξίδι στον χώρο των α-ύλων πνευμάτων, απ όπου ελπίζομεν να μας στέλλεις σημεία παρηγοριάς και ψυχικού σθένους. Αντίο φίλε, άνθρωπε, καθηγητά, συγγραφέα, Ρόδιε πατριώτη.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.