23 Νοεμβρίου 2024

Ψάχνουμε για “κουφάρια” έξω αλλά “κόβουμε” τα δικά μας στα διαλυτήρια.

Aναδημοσίευση από τον Δούρειο Ίππο
άρθρο του Σάββα Δ. Βλάσση 
 
Το ΓΕΣ έχει μεγάλη εμπειρία σε αποσυρμένο υλικό κάθε είδους καθώς πολλές φορές επιτροπές αξιωματικών έχουν μεταβεί κυρίως στις ΗΠΑ, προκειμένου να επιθεωρήσουν και να επιλέξουν από τις αμερικανικές “μάντρες”. Τελευταία, επιθεωρήθηκαν και τεθωρακισμένα οχήματα M2 Bradley, που ήταν σε τέτοια κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται απλώς ως “κουφάρια”.
 
Είναι γνωστό όμως ότι ακόμη και αυτά είναι δυνατόν να χρησιμεύσουν, εφόσον αποφασισθεί να γίνει πλήρης αποκατάσταση με την ανάλογη φυσικά δαπάνη, που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την έκταση των σχετικών εργασιών. Τα “κουφάρια” είναι χρήσιμα επειδή ενσωματώνουν σύνθετη κατασκευή με μηχανικά μέρη και θωράκιση απαιτητικών συγκολλήσεων, οι οποίες αποτελούν σημαντική φάση στην παραγωγή ενός τεθωρακισμένου οχήματος και έχουν σημαντικό κόστος ενώ προϋποθέτουν και την παραγγελία ελεγχόμενου υλικού από συγκεκριμένους βιομηχανικούς προμηθευτές. 
 
Με την συγκεκριμένη εμπειρία του ΓΕΣ, και δεδομένης της σημερινής καταστάσεως που ισχύει παγκοσμίως, λόγω των αυξημένων αναγκών ειδικώς για άρματα μάχης, έχει ενδιαφέρον να αναρωτηθεί κανείς γιατί ο Ελληνικός Στρατός συνεχίζει να “κόβει” αποσυρμένα άρματα. Υπάρχει ένας ικανός αριθμός αρμάτων σειράς Μ, που έχουν αποσυρθεί και παρά την κατάστασή τους, μπορούν να αξιοποιηθούν βιομηχανικά αντί να οδηγούνται σε διαλυτήρια ώστε να εισπραχθούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. 
 
Όλα αυτά τα χρόνια αλλά και πολύ πιο συγκεκριμένα την τελευταία τριετία, από την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, σκέφθηκε κανείς στο ΓΕΣ να απευθύνει ένα ερώτημα σε ελληνικές εταιρείες, εάν έχουν να καταθέσουν κάποια πρόταση αξιοποιήσεως των αποσυρμένων αρμάτων;
 
Σκέφθηκε μήπως η ΓΔΑΕΕ (αν έχει καταρτίσει κατάλογο ικανοτήτων παραγωγής ελληνικών εταιρειών) να θέσει τέτοιο ερώτημα προς την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ή και το ίδιο το ΓΕΣ, σχετικώς με το τί ενδεχομένως θα το ενδιέφερε να ακούσει; 
 
Η μικρή σύζευξη των Γενικών Επιτελείων με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, είναι ευδιάκριτη σε πολλές περιπτώσεις. Προφανώς, ούτε οι αρμόδιοι που αναζητούν τελευταία την μαγική συνταγή της “καινοτομίας”, διαβλέπουν κάτι χρήσιμο στα χαλύβδινα “κουφάρια”, παρά το ότι η αξία τους σήμερα έχει αυξηθεί διεθνώς. 
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν των M48, “κόβονται” και τα νεώτερα M60 ενώ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν γίνει κάποιες κρούσεις από ξένους στρατούς, που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Στα όμματα των ξένων και ιδίως των συμμάχων που τους απασχολούν τα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία, ένας συμμαχικός στρατός που ξεφορτώνεται με αυτή την ευκολία αποσυρμένα άρματα, φαινόμαστε εντελώς “εκτός τόπου και χρόνου”. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει κατά πολύ, από την εποχή που ελήφθη απόφαση να “καθαρίσουν οι χώροι” από τα αποσυρμένα άρματα. 
 
Ας αναρωτηθεί κανείς, γιατί οι άλλοι στρατοί διατηρούν μεγάλο μέρος του αποσυρθέντος υλικού κι εμείς όχι; Γιατί στρατοί εκτός ΝΑΤΟ μέχρι πρότινος, όπως η Σουηδία, διατηρούσαν σε αποθήκευση “αρχαία” τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία όμως τώρα παραχωρούν στην Ουκρανία; Γιατί εμείς δεν έχουμε “ανακαλύψει” ΜΙΑ ευκαιρία λόγω Ουκρανίας, όχι να εκμεταλλευτούμε τα αποσυρμένα αλλά ούτε καν να αναβαθμίσουμε τα πιο χρήσιμα από τα παλαιότερα άρματα που διαθέτουμε; 
 
Αυτό που έχει προκύψει εξάλλου, σε εθνικό επίπεδο, αφορά τον προβληματισμό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, ως προς το μέλλον του αρματικού δυναμικού της. Παλαιότερα, είχε ενισχυθεί με παραχώρηση αποσυρθέντων αρμάτων AMX-30 που προσέφεραν για αρκετά χρόνια. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν μπορούμε να συνεισφέρουμε και πάλι με έναν μετρημένο οικονομικώς τρόπο, αντί να απαιτηθεί για άλλη μια φορά να καταφύγουμε “στο ράφι” ξοδεύοντας πολλαπλάσια; 
 
Φυσικά δεν είναι μόνο το κόστος. Υπάρχει και το ζήτημα του χρόνου. Η παραγωγή αρμάτων μάχης δεν εξελίσσεται μαζικά όπως στο παρελθόν. Δυσκολίες στις αλυσίδες εφοδιασμού, περιορίζουν σημαντικά την προτεραιότητα και οι σχετικές προμήθειες πρώτων υλών επιβαρύνουν την παραγωγή. Απαιτείται περίπου 5ετία από την ανάθεση συμβάσεως, μέχρι να αρχίσουν οι παραλαβές των πρώτων αρμάτων. 
 
Αναρωτιέται κανείς τί άλλο πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για να αποκτηθεί συνείδηση – κουλτούρα αναζητήσεως αυτοδύναμων επιλογών με το υπάρχον υλικό, αντί της πρώτης επιλογής για “έτοιμα από το ξένο ράφι”. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.