9 Οκτωβρίου 2024

Έλληνες επιστήμονες θα ταξιδεύσουν στον Νότιο Πολο στη Βουλγαρική βάση του Αγίου Κλήμη της Αχρίδας, στην Ανταρκτικη

Η Ελλάδα θα στείλει για πρώτη φορά επιστήμονες στην Ανταρκτική, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην επόμενη βουλγαρική αποστολή και θα ταξιδέψουν με το ερευνητικό σκάφος “Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BTA ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών Συμεών Κωνσταντινίδης, υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού με εμπειρία στην ωκεανογραφία και τη μετεωρολογία.
 
Ο πρόεδρος της ΜΚΟ συμμετείχε στο Διεθνές Πολικό Συνέδριο για τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών στις πολικές περιοχές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων EUPolarNet-2 και POLARIN, που πραγματοποιήθηκε στην Αγχίαλο (Αχελόι, στα βουλγαρικά), πόλη της επαρχίας Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
 
“Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για εμάς προς τον Νότιο Πόλο, γιατί είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα στείλει δικούς της επιστήμονες. Θα ήθελα να επωφεληθώ από την ευκαιρία για να ευχαριστήσω τον καθηγητή Χρίστο Πιμπίρεφ που μας πρόσφερε αυτή τη δυνατότητα και άνοιξε τις πόρτες της βουλγαρικής βάσης στην Ανταρκτική για εμάς”, τόνισε ο Κωνσταντινίδης. Πρόσθεσε ότι στα σχέδια της οργάνωσης περιλαμβάνεται και η κατασκευή μετεωρολογικού σταθμού στην παγωμένη ήπειρο, η οποία, ωστόσο, πιθανότατα θα γίνει την προσεχή χρονιά.
 
Ένας από τους επιστήμονες που θα ταξιδέψει φέτος στην Ανταρκτική με το βουλγαρικό πλοίο είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται με την αστροφυσική. Θα κάνει αστρονομικές παρατηρήσεις και μετρήσεις, εξήγησε ο Κωνσταντινίδης. Από ελληνικής πλευράς, η δεύτερη επιστημονική συμμετοχή θα είναι μια καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης, η οποία θα διεξάγει ψυχολογικά τεστ για ανθρώπους που ζουν σε απομονωμένα μέρη ώστε να ελέγξει αν πάσχουν από κατάθλιψη. Ένα άλλο πείραμα θα είναι η χρήση βίντεο που δημιουργήθηκαν ειδικά για να βοηθούν τους ανθρώπους σε απομονωμένο περιβάλλον να αισθάνονται καλύτερα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η ερευνήτρια θα χρησιμοποιήσει επίσης μια τεχνική για να μετρήσει τον μαγνητισμό που εκπέμπουν οι άνθρωποι ευρισκόμενοι κάτω από διαφορετικά συναισθήματα.
 
Ο Κωνσταντινίδης πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο Αχελόι, έμαθε πόσα έχει πετύχει η Βουλγαρία και ότι είναι πολλά βήματα μπροστά στην επιστήμη της Ανταρκτικής, όπως μεταδίδει το ΒΤΑ. “Θα θέλαμε να ακολουθήσουμε τα βήματα της Βουλγαρίας και να μάθουμε από την εμπειρία της”, είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολικών Ζωνών.
 
Πρόσθεσε ότι φιλοδοξεί να επισκεφθεί την παγωμένη ήπειρο στο μέλλον, αλλά για τον ίδιο τώρα είναι πιο σημαντικό να συντονίσει την επίσκεψη Ελλήνων επιστημόνων εκεί. “Όταν επιστρέψουν, θα μάθουμε από την εμπειρία τους και θα μπορέσουμε να οργανώσουμε περισσότερες αποστολές. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων και της Ευρώπης και να έχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε επιστήμονες από την Ελλάδα κάθε χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε τεχνογνωσία και στο μέλλον να χτίσουμε τη δική μας βάση ή να συνεργαστούμε με άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και να μοιραστούμε την επιστημονική βάση, τα όργανα, τον εξοπλισμό. Θα βρούμε τρόπο, αλλά το καλό είναι ότι είμαστε γείτονες, είμαστε κοντά και μπορούμε να κρατάμε επαφή πιο εύκολα”, τόνισε ο Κωνσταντινίδης.
 
Στο διήμερο συνέδριο στο Αχελόι, εκτός από μέλη του Βουλγαρικού Ινστιτούτου Ανταρκτικής, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του γερμανικού Ινστιτούτου Άλφρεντ Βέγκενερ, της Ισπανικής Πολικής Επιτροπής, του Κέντρου Πολικής Έρευνας της Πολωνίας, καθώς και εκπρόσωποι χωρών των Βαλκανίων όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Κύπρος. Μέρος του προγράμματος ήταν η παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του τεύχους Μαΐου του περιοδικού LIK, που είναι αφιερωμένο στα βουλγαρικά επιστημονικά επιτεύγματα στην Ανταρκτική. Το BTA προτίθεται να δημοσιεύσει το τεύχος και στα ισπανικά.
 
Με πληροφορίες από το capital.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.