19 Οκτωβρίου 2024

Αμερικανός Συνταξιούχος καθηγητής βοήθησε να λυθεί το μυστήριο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας Γραμμικής Β – Η αποκρυπτογράφησή της είχε ονομαστεί το «Έβερεστ της Ελληνικής Αρχαιολογίας»

Ένας συνταξιούχος καθηγητής Κλασικών Σπουδών από το Τέξας δώρισε μια συλλογή εγγράφων στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι με λεπτομέρειες για την αποκρυπτογράφηση μιας αρχαίας ελληνικής γλώσσας που έχει προβληματίσει γενιές μελετητών. 
 
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, Thomas Palaima, στο Όστιν, δώρισε κουτιά με έγγραφα, αλληλογραφία, αρχεία και φωτογραφίες, καταγράφοντας τη συντονισμένη προσπάθεια να μεταφραστεί η Γραμμική Β, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη περίοδο που άκμασε ο Μυκηναϊκός πολιτισμός. 
 
«Χαίρομαι που αυτά τα ανεκτίμητα υλικά βρίσκονται πλέον στο UC Classics», δήλωσε ο Sean Gurd, πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. 
 
Η Γραμμική Β χρονολογείται από το 1400 π.Χ. και προηγείται της ελληνικής από αρκετούς αιώνες. Οι μελετητές, για δεκαετίες δυσκολεύονταν στην κατανόηση και μετάφραση των συμβόλων της. 
 
«Η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β έχει ονομαστεί το Έβερεστ της Ελληνικής Αρχαιολογίας. Ήταν ένα αίνιγμα που σαγήνευσε τη φαντασία πολλών μελετητών», δήλωσε ο Jeff Kramer, συνεργάτης έρευνας και αρχειοφύλακας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του UC.
 
Ο Jeff Kramer, νεότερος ερευνητικός συνεργάτης και αρχειοφύλακας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του UC, μιλάει για τη συλλογή φωτογραφιών, επιστολών και εγγράφων σχετικά με τη Γραμμική Β που δώρισε στο UC ο καθηγητής Thomas Palaima από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. πηγή φωτογραφίας: Andrew Higley/UC Marketing 
 
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις πρώτες επιγραφές για τη Γραμμική Β στην Κρήτη το 1900. Ο διάσημος καθηγητής Κλασικών Σπουδών του UC, Carl Blegen, συνετέλεσε σε αυτό όταν ανακάλυψε περισσότερες από 600 επιγραφές χαραγμένες με τη Γραμμική Β, κατά την ανασκαφή στην Πύλο το 1939. 
 
Ο Blegen, είναι περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην αρχαία πόλη της Τροίας και το έργο του στην Ελλάδα, που έφερε στο φως το Παλάτι του Νέστορα, το κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού κατά την Εποχή του Χαλκού. 
 
Αλλά η ανακάλυψη των πινακίδων της Γραμμικής Β’, αποδείχθηκε ανεκτίμητη στην κατανόησή της. 
 
Βιβλίο σημειώσεων αποκρυπτογράφησης. Το μυστήριο της Γραμμικής Β θα αιχμαλωτίσει τους μελετητές για πολλές γενιές. πηγή φωτογραφίας: Andrew Higley/UC Marketing 
 
«Έτσι έγινε δυνατή η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β’» 
 
«Η εφεύρεση του Blegen είναι που έκανε δυνατή την αποκρυπτογράφηση της γλώσσας», δήλωσε ο Kramer. 
 
Ήταν διακριτές όλες οι ατέλειες και όλα εκείνα τα ανθρώπινα ολισθήματα, που σε φέρνουν σε μία «άμεση επαφή» με έναν άνθρωπο από το 1170 π.Χ. 
 
Η διεθνής μεταφραστική προσπάθεια ξεκίνησε σοβαρά με την Alice Kober, καθηγήτρια του Κολλεγίου του Μπρούκλιν, η οποία για χρόνια εργάστηκε με τον μεταπτυχιακό φοιτητή των Κλασικών Σπουδών του UC, Emmett Bennett Jr., τον οποίο επέβλεπε ο Blegen, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τη γλώσσα. 
 
Το έργο τους συνέπεσε με την παγκόσμια γοητεία που ασκούσαν οι κώδικες και η αποκρυπτογράφησή τους, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μπένετ εργάστηκε ως κρυπτογράφος για τους Συμμάχους, επιφορτισμένος με τη μετάφραση κωδικοποιημένων μηνυμάτων από την Ιαπωνία. 
 
Η αποκωδικοποίηση μιας γλώσσας 3.500 ετών με τη χρήση μόνο γραπτών συμβόλων, ήταν μία μεγάλη πρόκληση για κάθε γλωσσολόγο ή ακαδημαϊκό. 
 
Υπάρχει μια προηγούμενη έκδοση αυτής της ελληνικής γραφής που ονομάζεται Γραμμική Α, που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω του περιορισμένου αριθμού των αποσπασμάτων που έχουν επιβιώσει. 
 
Πριν την εφεύρεση του λογισμικό λογιστικών φύλλων, η Kober, από το Κολλέγιο του Μπρούκλιν, κατέγραφε τα σύμβολα, ξεχωριστά με βάση τη συχνότητά τους και την αντικατάστασή τους με άλλους χαρακτήρες σε κάρτες που κρατούσε σε δεκάδες παλιά κουτιά τσιγάρων. 
 
Συγκέντρωσε 180.000 τέτοια ευρετήρια, τα οποία βρίσκονται τώρα σε αρχείο στα του UC’s Classics. Μέσα από την ενδελεχή ανάλυσή τους, ανακάλυψε ότι οι καταλήξεις των γραμμών της Γραμμικής Β ήταν σταθερά διαφορετικές, υποδηλώνοντας μια αλλαγή στη μορφή μιας λέξης, όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές γλώσσες με τον πληθυντικό ή την αλλαγή του φύλου στα ουσιαστικά. Ο Kramer είπε ότι πρόκειται για κλίσεις. 
 
Εν τω μεταξύ, η Kober και ο Bennett αλληλογραφούσαν με έναν Άγγλο αρχιτέκτονα και γλωσσομαθή που είχε βάλει σκοπό της ζωής του, την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β. 
 
Η μελετήτρια του Brooklyn College Alice Kober κατέγραψε τα μεμονωμένα σύμβολα που βρέθηκαν στη Γραμμική Β και προσδιόρισε τόσο τη συχνότητά τους στις πινακίδες όσο και την παράθεσή τους σε άλλα σύμβολα. Αποθήκευσε τις σημειώσεις – περισσότερες από 180.000 από αυτές – σε παλιές κούτες τσιγάρων. πηγή Φωτογραφίας: Andrew Higley/UC Marketing) 
 
Όπως και η Kober, ο αρχιτέκτονας Michael Ventris, μιλούσε πολλές γλώσσες και στον ελεύθερο χρόνο του δημιούργησε ένα πλέγμα αντιστοίχισης των συμβόλων με τα σύμφωνα και τα φωνήεντα. 
 
Δυστυχώς, το έργο του Kober διακόπηκε λόγω του πρόωρου θανάτου του από ασθένεια το 1950. Αλλά τόσο ο Palaima όσο και o Kramer, ήταν πεπεισμένοι ότι είχαν φτάσει πολύ σε μια κρίσιμη ανακάλυψη για τη Γραμμική Β. 
 
Αντίθετα, ο Ventris και ο συνεργάτης του στην έρευνα, John Chadwick, ένας άλλος πρώην αποκρυπτογράφος στο άκρως απόρρητο Bletchley Park της Αγγλίας, ήταν αυτοί που ανακάλυψαν το 1952 ότι η Γραμμική Β είναι μια μορφή της ελληνικής γλώσσας και παρείχαν την πρώτη δημοσιευμένη μετάφραση. 
 
«Οι Kober και Bennett έχτισαν τη σκάλα που ανέβηκε ο Ventris», δήλωσε ο Kramer του UC. «Δεν κατασκεύασε κανένα από τα σκαλοπάτια ή τα σκαλοπάτια, αλλά έκανε τα τελευταία σκαλοπάτια που μπορεί να είχε κάνει η Kober αν ζούσε». 
 
Ο Ventris πέθανε πρόωρα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1956. Ήταν μόλις 34 ετών. Ο Bennett τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής για το έργο του στη Γραμμική Β, μεταξύ άλλων συμβολών. 
 
Τρεις ακόμη προσωπικότητες του UC, όλοι τους καθηγητές, έχουν κερδίσει το ίδιο βραβείο: Ο Blegen, ο John “Jack” Caskey και ο Επίτιμος Καθηγητής του UC, Jack Davis. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Bennet ξεκίνησε το βιβλιογραφικό περιοδικό Nestor, υπό την επιμέλεια του Βοηθού Ερευνητή του UC Classics Carol Hershenson. Ο Bennett πέθανε το 2011. Ήταν μέντορας και δια βίου φίλος του Palaima και το συνονόματό του με τον γιο του Palaima. 
 
Τι λένε οι επιγραφές; 
 
Ο Palaima ανέφερε ότι ήταν κυρίως επαγγελματικά αρχεία για διεθνή δίκτυα εμπορίου, εισαγωγές και εξαγωγές και άλλα αγαθά και υπηρεσίες. 
 
«Δεν γράφουν ιστορίες ή ποίηση. Δεν στέλνουν γράμματα», είπε ο Palaima. «Αυτά είναι αρχεία που καταγράφουν ποιος κάνει τι, πού και πώς το κάνουν», δήλωσε ο Palaima. «Βλέπουμε πολλά θρησκευτικά κείμενα για θεούς και πολλά ονόματα για άρματα, οπλισμό και ζώα. Πόσα πρόβατα. Σε ποιον ανήκουν τα κοπάδια. Ποιοι είναι σε υπηρεσία, πόσα ζώα είναι διαθέσιμα για την επόμενη γιορτή». 
 
Ο Palaima επισκέφθηκε το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του UC τον Οκτώβριο, όπου έδωσε διαλέξεις σχετικά με τη συμβολή της Kober στη Γραμμική Β και τη συλλογή που δώρισε στο UC. 
 
Για τη διατριβή του, ο Palaima, διάβασε τα σημειωματάρια των ανασκαφών του Blegen και άλλων, από την Πύλο για να εκμαιεύσει και να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις πινακίδες της Γραμμικής Β και τα αρχαιολογικά τους πλαίσια. Για το έργο του, του απονεμήθηκε υποτροφία Φουλμπράιτ για σπουδές στην Αθήνα. 
 
«Συνέλεγα τις πήλινες πινακίδες και έβαλα τα δάχτυλά μου εκεί που ήταν τα δάχτυλα του γραφέα πριν 3.500 χρόνια», είπε. «Αναγνώρισα τους συγγραφείς. Μπορούσες να δεις όλες τις ατέλειες και όλα εκείνα τα ανθρώπινα πράγματα που την έκαναν πολύ οικεία επαφή με κάποιον από το 1170 π.Χ.».
 
Ο Palaima τιμήθηκε με μια Γενναία Υποτροφία ως συνεργάτης του MacArthur για τη συμβολή του στην κατανόηση της Εποχής του Χαλκού. 
 
Ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι η συλλογή του θα παρέχει σε μελλοντικούς μελετητές τα αρχεία και τις επιστολές που βοηθούν στην εξιστόρηση αυτής της σημαντικής ιστορίας, σε κατεύθυνση που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανακάλυψή της. 
 
«Τα UC Classics είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την μελέτη της Μεσογειακής Εποχής του Χαλκού», δήλωσε ο Palaima. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.