9 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτός είναι ο νέος νόμος των Ταλιμπάν: Οι απαγορεύσεις για άνδρες και γυναίκες -Τι προβλέπει;

Ο νόμος των Ταλιμπάν για την «προώθηση της αρετής και την πρόληψη της ανηθικότητας» ρυθμίζει τη ζωή των Αφγανών σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.
 
Ιδού τι γνωρίζουμε γι' αυτό το κείμενο των 87 σελίδων και των 35 άρθρων:
  • Η πιο σκληροπυρηνική διάταξη αφορά τη φωνή των γυναικών (οι οποίες είχαν ήδη αποκλεισθεί από το εκπαιδευτικό σύστημα πέραν του Δημοτικού σχολείου), η οποία δεν πρέπει να ακούγεται έξω από την κατοικία τους.
  • Ένας άνδρας δεν μπορεί να κοιτάζει το σώμα ούτε το πρόσωπο μιας γυναίκας που δεν ανήκει στην οικογένειά του, και αντιστρόφως.
  • Μια γυναίκα οφείλει να καλύπτεται πλήρως ενώπιον μιας μη μουσουλμάνας.
  • Οι άνδρες οφείλουν να φέρουν γένειάδα μακρύτερη από μια γροθιά.
  • Όταν γυμνάζεται, ένας άνδρας οφείλει να είναι καλυμμένος με φαρδιά ρούχα τουλάχιστον από τον αφαλό μέχρι κάτω από το γόνατο.
  • Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να μην δημοσιεύουν πληροφορίες που χλευάζουν ή εξευτελίζουν τους μουσουλμάνους.
  • Οι εταιρείες μεταφορών οφείλουν να προσαρμόζουν τα δρομολόγιά τους ώστε να επιτρέπουν στους επιβάτες και τους οδηγούς να προσεύχονται στην ώρα τους.
  • Ο σοδομισμός απαγορεύεται «ακόμα και με τη σύζυγό σου».
  • Τα παραδοσιακά παιγνίδια με σκληρά αυγά, καρύδια ή κόκκαλα αρνιού απαγορεύονται.
  • Απαγορεύεται να τραβάει κανείς ή και να βλέπει φωτογραφίες ή βίντεο ζωντανών όντων σε υπολογιστές ή smartphones.
  • Απαγορεύεται να έχει κάποιος φιλικές σχέσεις με μη μουσουλμάνους και να τους βοηθάει.
  • Απαγορεύεται η ανυπακοή στους γονείς.
Εξάλλου, εδώ και τρία χρόνια έχουν ήδη επιβληθεί πολυάριθμες υποχρεώσεις:
  • Η υποχρέωση να υπάρχει ένας «μαχράμ», ένας άνδρας συνοδός που να ανήκει στην οικογένεια, στις μετακινήσεις μιας γυναίκας.
  • Οι γυναίκες οφείλουν να είναι καλυμμένες από κορυφής μέχρις ονύχων (χιτζάμπ).
  • Η προσευχή (σε συγκεκριμένες ώρες) και η νηστεία του ραμαζανιού είναι υποχρεωτικές.
  • Απαγορεύεται η μουσική σε δημόσιους χώρους, όπως και τα παιγνίδια με χρήματα.
  • Απαγορεύονται οι εορτασμοί του Νοβρούζ (η νέα χρονιά στα περσικά) και του χειμερινού ηλιοστασίου καθώς και τα πυροτεχνήματα.
  • Απαγορεύονται η μοιχεία, η ομοφυλοφιλία, τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο.
  • Απαγορεύεται να μεταφέρει κανείς μια γυναίκα που δεν είναι καλυμμένη, και πρέπει «να αποφεύγει να την μεταφέρει» αν ο μαχράμ της «δεν έχει σώας τας φρένας» ή είναι υπερβολικά νέος.
  • Στους περισσότερους δημόσιους χώρους απαιτείται διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ο νόμος αφήνει σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα
  • Επιτρέπει στη γυναίκα να βγαίνει μόνη της από της σπίτι της «σε περίπτωση σημαντικής ανάγκης», χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
  • Από τη στιγμή που οι φιλικές σχέσεις με μη μουσουλμάνους απαγορεύονται, μπορούν άραγε οι Αφγανοί να εξακολουθούν να εργάζονται σε επιχειρήσεις μη μουσουλμανικών χωρών; Η Καμπούλ μπορεί άραγε να συνεργάζεται με αυτές τις χώρες;
  • Οι ταξιαρχίες του υπουργείου Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης της Ανηθικότητας (PVPV) μπορούν να επιβάλλουν οποιαδήποτε τιμωρία θεωρούν «αρμόζουσα» (μέχρι τρεις ημέρες κράτηση) και η οποία δεν αποτελεί «αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων». Άραγε αυτή η αστυνομία ηθών θα μπορεί, για παράδειγμα, να μαστιγώνει τους Αφγανούς στη μέση του δρόμου;
  • Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 31 Ιουλίου. Θα εφαρμοστεί άραγε πλήρως και από πότε; Οι γυναίκες, η φωνή των οποίων δεν μπορεί να ακούγεται πλέον, εξακολουθούν να μιλούν στο ραδιόφωνο, όπως και στην τηλεόραση.
  • Ο νόμος θα εφαρμοστεί ομοιόμορφα ακόμα και στις λιγότερο «αυστηρές» επαρχίες, όπως αυτή της Καμπούλ;
  • Πώς η αστυνομία ηθών θα μπορεί να εφαρμόζει, για παράδειγμα, την απαγόρευση κάθε φωτογραφίας ή βίντεο με ανθρώπους, ζώα ή φυτά σε κινητά τηλέφωνα ή τη δημοσιοποίησή τους στα μέσα ενημέρωσης;
Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, στην Καμπούλ οι ταξιαρχίες του PVPV περιπολούν δραστήρια και προειδοποιούν τις γυναίκες χωρίς «μαχράμ», με μαλλιά που δεν είναι σωστά καλυμμένα ή οι οποίες δεν φορούν γάντια.
 
Στη κεντρική επαρχία Παρουάν, γυναίκες δέχθηκαν επιπλήξεις επειδή δεν φορούσαν μάσκα και στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ (βόρειο Αφγανιστάν) ένας οδηγός ταξί λέει πως «προειδοποιήθηκε επανειλημμένα να μην μεταφέρει γυναίκες χωρίς μαχράμ ή που δεν φορούν χιτζάμπ».
 
Ένας 23χρονος κάτοικος της Καμπούλ αφηγείται πως τον σταμάτησαν τρεις φορές επειδή δεν έχει γενειάδα. «Φοβήθηκα και τους υποσχέθηκα ότι θα την αφήσω να μεγαλώσει», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Ήδη σε μια ιδιωτική τράπεζα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν πως όλοι οι άνδρες έχουν αλλάξει τα δυτικά κοστούμια τους με σαλβάρι καμίζ, την παραδοσιακή ενδυμασία.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Δεν είναι κατ' ανάγκη όλα λάθος όσα νομοθετούν οι φανατικοί ισλαμιστές στο Αφγανιστάν...
Αρκετά μάλιστα είναι λογικά και ηθικά....
Η διαφορά είναι ότι πολλά από αυτά είναι παράλογα, ρατσιστικά, καταπιεστικά και σίγουρα υποθάλπτουν την βία...
 
Το ισλάμ είναι μια θρησκεία μίσους και αίματος και δυστυχώς δεν είναι τόσο οι νόμοι της σαρίας που το δείχνουν, όσο οι ποινές και οι τιμωρίες που προβλέπονται και επιβάλλονται για όσους τους παραβούν.
 
Οσο για την θέση της γυναίκας αληθινά είναι σαφώς προβληματική και πλήρως καταπιεσμένη (σχεδόν υποβιβασμένη σε ζώο...)....
Σε αντίθεση με την δύση στην οποία ναι μεν δείχνει ελεύθερη και με ίσα δικαιώματα, αλλά ουσιαστικά είναι μια εκπορνευμένη και πνευματικώς και ηθικώς κατεστραμμένη ύπαρξη.... (με ευθύνη και του μίσανδρου νεοταξικού φεμινισμού).

Μόνο στην καθαρή και φιλάνθρωπη Ορθοδοξία μας η θέση της γυναίκας είναι εκεί που αρμόζει, πλάι σε έναν άνδρα που την σέβεται και την αγαπά με απολύτως ίσα δικαιώματα, αλλά και με πλήρως διακριτό ρόλο σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που της έδωσε ο Θεός. Μια αξιοσέβαστη σύντροφος και μητέρα.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.