23 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολιάζοντας τα … ασχολίαστα

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου *
 
Οι πρόσφατες (όχι όμως και οι τελευταίες) δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου προξενούν κλαυσίγελο. Όμως εμπεριέχουν και πικρές αλήθειες τις οποίες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τόσο οι Ελλαδίτες και ΕλληνοΚύπριοι ταγοί, όσο –κυρίως – οι δυτικοί ηγέτες «φίλοι και σύμμαχοι» του. Βέβαια, για όσους διαθέτουν κριτική σκέψη, ούτε πρωτοτύπησε ούτε μας διαφώτισε περισσότερο από όσα γνωρίζαμε.
 
Προσωπικά – εδώ και χρόνια – τονίζω πως το όνειρο του πάσχοντος από μεγαλοκαρδία /μεγαλοϊδεατισμό /ιδέες μεγαλείου Προέδρου, ήταν η νεκρανάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – με σουλτάνο τον ίδιο – (γι αυτό και έχτισε αυτοκρατορικό παλάτι στην Άγκυρα ώστε να είναι έτοιμος. Αγόρασε δηλ την γραβάτα και προσπαθεί να βρει κοστούμι – Αυτοκρατορία – να της ταιριάζει!).
 
Τώρα –στην μεγάλη, ασύνορη καρδιά του – προστέθηκε και η «γεωγραφική καρδιά»(;) = « Η γεωγραφία της καρδιάς». 
Αύριο ποιος ξέρει τι άλλο θα μας πει (όσο ακόμα θα κυκλοφορεί έξω……).
 
Σταχυολογώ:
 
1. «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Γαλάζια Πατρίδα»!.
Βέβαια προστασία ανύπαρκτης /φανταστικής τέτοιας Πατρίδας είναι ένα τουρκικό ιδεατό, αποκύημα φαντασίας, που ο κάθε ανεμόμυαλος ηγέτης, το ……… προστατεύει ως Δον Κιχώτης ο οποίος κυνηγά ανεμόμυλους. 
 
2. «Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το δίκαιο των ΤουρκοΚυπρίων αδελφών μας». Επιτρέπουν όμως τους φόνους, τους βιασμούς, τους αγνοούμενους, καθώς και την παραβίαση και αγνόηση των αποφάσεων /ψηφισμάτων των διεθνών Οργανισμών(!). Πάντως όσοι ρομαντικοί ή ευήθεις –εδώ ή στην Κύπρο μας – πιστεύουν ότι οι Τούρκοι επιθυμούν πράγματι δίκαιη λύση του Κυπριακού, ας ξαναδιαβάσουν αυτή την δήλωση. Παράλληλα ας προσέξουν τις κινήσεις της Τουρκίας η οποία επιθυμεί και επιχειρεί δύο χωριστά Κράτη!.....
 
3. «Το όραμα της Τουρκίας δεν περιορίζεται στα 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα». Κατανοητό πώς να χωρέσει μια τέτοιου μεγέθους μεγαλομανία σε τόσα –λίγα – τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν είναι δυνατόν. 
 
4. «Παντού, στην Λιβύη, τη Σομαλία, Βαλκάνια, Αιγαίο, Μεσόγειο, Ιράκ, Συρία, Μαύρη θάλασσα, θα προστατέψουμε τα δικαιώματά μας». Αλήθεια ποιος του έδωσε τέτοια δικαιώματα; Έχω την βεβαιότητα ότι πρέπει να κοιμάται αγκαλιά με την υδρόγειο σφαίρα κάθε βράδυ και να ονειρεύεται πως του ανήκουν όλες οι χώρες (κληρονομικό χάρισμα; ή άγρυπνος αταβισμός;). 
 
5. «Θέλουμε σχέσεις και με την Δύση / Ε.Ε και με τον Οργανισμό συνεργασίας της Σαγκάης». 
Όλα τα θέλουν, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν μικρόνοιες /πυγμαία δυτικά αναστήματα που τους θεωρούν πιστούς συμμάχους και τους ανέχονται. 
 
6. Τεράστια σημασία έχουν οι – ανθρωπιστικοί λόγοι εξαιτίας των οποίων επιθυμεί να κατακτήσει άλλους λαούς /Κράτη. Δεν το κάνει από αρπακτική /κατακτητική πρόθεση. Όχι. Από ενδιαφέρον, αγάπη, διάθεση προστατευτικής προσφοράς των λαών που δεν περνάνε καλά και υποφέρουν, όντας απροστάτευτοι και που ευελπιστούν πως κάποιος πρόθυμος καλοσυνάτος αγαπητικός / νταβατζής θα τρέξει να τους προστατέψει. Ιδού η δήλωση: «Το Ιράκ, η Συρία, η Παλαιστίνη, ήταν 4 αιώνες κάτω από την κυριαρχία μας και τώρα κάποιοι επικρίνουν άδικα το ενδιαφέρον μας για τις χώρες αυτές». Και όχι μόνον αυτές. 
 
Με άλλα λόγια, πάρα πολλές –και η δική μας – χώρες που ήταν κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό, τώρα τον νοσταλγούν και οι ΝεοΟθωμανοί τους προσφέρουν την μοναδική ευκαιρία να ξαναζήσουν, να ξανααπολαύσουν, όσα έχασαν! Προδήλως η ανθρωπότητα οφείλει να κλίνει ευλαβικά το γόνυ στους Ασιάτες επιδρομείς, επιγόνους του Αττίλα, για την πολιτιστική και ανθρωπιστική προσφορά τους. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να ανοίξει καινούργιες πτέρυγες για να χωρέσει / νοσηλεύσει τους … Νεότρελους ΝεόΤουρκους! 
 
7. «Όπου χρειάζεται, όπου έχουμε συμφέροντα, θα παρεμβαίνουμε». Και πολύ καλά θα κάνετε αγαπητά μας Καρτάσια, αφού κάποιοι σας ανέχονται και σας επιτρέπουν να κυκλοφορείτε χωρίς χαλινό /φίμωτρο.
 
8. «Όπου έχουμε ομογενή, από την Αδριατική μέχρι τις Στέπες της Ασίας και από τον Καύκασο μέχρι την Αφρική, η υπόθεση του και το ντέρτι του είναι και δικά μας» (ψυχικάρης). Επειδή τον συμπαθώ –τέτοιος που είναι – και για να τον διευκολύνω, εγώ θα του πρότεινα να στείλει πράκτορες- Τουρίστες παντού (από τον Βόρειο έως τον Νότιο Πόλο και τούμπαλιν) οι οποίοι να μένουν και να πάρουν υπηκοότητα. Αργότερα να ζητήσουν την … προστασία της Τουρκίας(!).
 
9. Θέλει και την Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη αφού σε προηγούμενους αιώνες ήταν κτήσεις υπόδουλες στους Οθωμανούς ανθρωπιστές. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας, στην Ιερουσαλήμ και τους αδελφούς της Παλαιστίνης , που οι πρόγονοί μας διοίκησαν με ειρήνη και δικαιοσύνη». (Τουρκικών προδιαγραφών αρετές!).
 
10. «Έχουμε επίκεντρο την Τουρκία, αλλά το όραμά μας περιλαμβάνει όλο τον κόσμο». Όπερ έδει δείξαι. 
 
Επιτέλους: Για να καταλάβουν και οι βλάκες της Γης, που το πάει ο σαλταρισμένος ντελικάτης. Προξενεί απορία ο κυνισμός, η ωμή ειλικρίνεια, η θρασύτητα των εξωπραγματικών απαιτήσεων, ο πρωτόγνωρος μεγαλοιδεατισμός, η πλήρης –προκλητική- περιφρόνηση προς τους πάντες που τυχόν θα εναντιωθούν στην υλοποίηση της … Τουρκογαλάζιας Πατρίδας. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, οι ηγέτες των άλλων χωρών (κατ ‘ εξοχήν των δυτικών) δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τον τουρκικό κίνδυνο. Ούτε βέβαια την σχεδιασμένη Ισλαμοποίηση που υλοποιείται. Ευελπιστώ πως τώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκαθάρισε τις τουρκικές προθέσεις /βλέψεις, θα συνέλθουν και θα αντιδράσουν δεόντως. Διαφορετικά …. 
 
11. «Σπάσαμε τα δεσμά, τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας». Είναι ευτύχημα που την αλυσοδεμένη Αγία Σοφία την απελευθέρωσε ο Ερντογάν, ο Χριστιανοελευθερωτής (θου Κύριε ……). 
 
Η Δύση και ιδίως η Ε.Ε , οφείλει να προστατεύσει τα πραγματικά γεωγραφικά της σύνορα, πριν τα …. καταπιούν εκείνα της ΤουρκοΓαλάζιας Πατρίδας. Απογοητεύει βέβαια η –ευεξήγητη πάντως – εμμονή ορισμένων Ευρωπαίων (ιδίως των Γερμανών) σε φιλοτουρκική πάγια πολιτική. 
 
Επί του πιεστηρίου: ο κος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία ενδέχεται να εισβάλλει στρατιωτικά στην Μέση Ανατολή. Η Γερμανίδα Υπουργός όταν κλήθηκε να σχολιάσει συνέστησε: αυτοσυγκράτηση και προσπάθεια αποκλιμάκωσης(!). Τόσο απλά. 
 
Ας έρθουμε τώρα στα Ελληνοτουρκικά:
Οφείλουμε όλοι μας, να μην τρέφουμε αυταπάτες , ως προς τις διαθέσεις των Τούρκων (γενικότερα, γιατί δεν είναι μόνον ο Τ. Ερντογάν το πρόβλημα) απέναντί μας. 
 
- Η Τουρκία ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι: εχθρική χώρα. 
- Η διπλωματία υποδεικνύει τις συνομιλίες, χωρίς εθνικές υποχωρήσεις / παραχωρήσεις.
- Η Τουρκία δεν θα πρέπει ποτέ να γίνει μέλος /εταίρος στην Ε.Ε. (σ.σ όποιοι διαφωνούν ας δουν την συμπεριφορά της –ως φίλης και συμμάχου- εντός του ΝΑΤΟ).
- Αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό (σύμφωνα με τα ψηφίσματα των διεθνών Οργανισμών) δεν έχουν νόημα οι συζητήσεις.
- Η τυχόν επανάληψη παραβάσεων και παραβιάσεων να απαντηθεί άμεσα με κατάρριψη. Και να γίνουν αφορμή να τερματιστούν οι όποιες συνομιλίες. 
- Έντονες, συνεχείς πιέσεις στην Ε.Ε ώστε να αποφασίσει – επιτέλους- την κατοχύρωση των γεωγραφικών ευρωπαϊκών συνόρων, ταυτόχρονα με την ενιαία εξωτερική πολιτική και την αμυντική στρατιωτική θωράκισή της. (Αν δεν θέλει να παραμείνει ένας οικονομικός ….. συνεταιρισμός η Ε.Ε).
- Οι διμερείς ή τριμερείς (συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου) δεν αποδίδουν ούτε ενδείκνυνται. Το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει διεθνές ζήτημα. 
 
Άλλωστε είναι αφύσικο /ανεπίτρεπτο να συζητούν οι θύτες με τα θύματα, οι κατακτητές, με τους κατεχόμενους για να βρουν …. λύσεις στο πρόβλημα, όταν η λύση είναι μία και μοναδική: η αποχώρηση του εισβολέα /κατακτητή από τα εδάφη που άρπαξε. Τι να συζητήσουμε λοιπόν με τους Τούρκους επιδρομείς; Να μας λυπηθούν και αντί του 37% να μας επιστρέψουν κάτι πχ ένα 17% και να κρατήσουν το υπόλοιπο 20%; Το θεωρώ μπακαλίστικη εθνική πολιτική. Μειωτική και απορριπτέα. 
 
Βέβαια οι ρομαντικοί ενυπνιάζονται πως θα πείσουν τον κατακτητή να συμφωνήσει με τα ψηφίσματα των διεθνών Οργανισμών. Ανοηταίνουν! Πέρασαν (50) πενήντα χρόνια και τα έγραψαν κανονικά. Τώρα θα αλλάξουν γνώμη; Τώρα μάλιστα που ξέφυγαν εντελώς και σχεδιάζουν επεκτατική πολιτική με οράματα / φαντασιώσεις όπως: Γαλάζιες Πατρίδες, Γεωγραφία καρδιάς, ασύνορη (και ασυμμάζευτη;) καρδιά που επιθυμεί να αρπάξει ό, τι υπάρχει; Είναι ποτέ δυνατόν να αναθεωρήσουν και να παραχωρήσουν αυτό που ήδη – στην πραγματικότητα, όχι ως όραμα γαλάζιο – κατέχουν και θεωρούν ως Πατρίδα δική τους το 37% της Κύπρου; Μήπως οι Δυτικοί, η Ε.Ε και φυσικά εμείς, οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι αδελφοί μας πρέπει να συνέλθουμε; Να αλλάξουμε την ατελέσφορη πρακτική /πολιτική έναντι της …….. «πεφιλημένης φίλης και συμμάχου ειρηνόφιλης» Τουρκίας; Τόσο βλακώδης αυταρέσκεια –ότι κάνουμε το σωστό – ούτε μας συνιστά, ούτε επιτρέπεται. 
 
Είναι –επιεικώς – ντροπή /αίσχος –οι σύμμαχοι στον ΝΑΤΟ να αντιμετωπίζουν με «καρτερικότητα και νηφαλιότητα» τις Ελληνοτουρκικές διαφορές ή και συγκρούσεις. Ψύχραιμοι και σώφρονες Πόντιοι Πιλάτοι μας συνιστούν: 
 
«Βρείτε τα μεταξύ σας». Τι να βρούμε μπρε γελοίοι λεβέντες; Σας παίρνει ο πόνος για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αδιαφορείτε για τα 50 χρόνια Κατοχής μέρους της Κύπρου χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε από την «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ Τουρκία; Τι αισχρή /εμετική υποκρισία είναι αυτή;
 
ΥΓ Θα επακολουθήσει: ανοιχτή επιστολή μου προς τον Τούρκο Πρόεδρο. Θα παραινούσα (τους αρμόδιους κυρίως) να την μελετήσουν και να την συνυπολογίσουν στον τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής. 
 
*Ιατρού



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.