12 Φεβρουαρίου 2024

Ακαταληψία Καταλήψεων

Του
Κώστα Δημ Χρονόπουλου*
 
Πρόσφατα έλαβε χώρα συλλαλητήριο /διαμαρτυρία των φοιτητών, γονέων, δασκάλων, κομματοψωμιζόμενων και κομματοκατευθυνόμενων και φυσικά μπαχαλάκηδων, εναντίον της λειτουργίας των ξένων ΑΕΙ. Όλος αυτός ο εσμός των ετερόκλιτων στοιχείων διαμαρτυρόμενων, χωρίς σοβαρό –πλην του κομματικού βασικά, –λόγο. Ανησυχούν για την υποβάθμιση των κρατικών ΑΕΙ. Ουδέν ανακριβέστερο. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί. Ήδη η Κυβέρνηση αναφέρθηκε στη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των Κρατικών Πανεπιστημίων σε άρθρο του Νομοσχεδίου της. Καθώς και σε πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Ας δεχθούμε πως αυτά δεν είναι αρκετά ή δεν θα εφαρμοστούν. Ας δούμε την πραγματικότητα.
 
Είμαστε άραγε (πλην ψυχανώμαλων, μπαχαλάκηδων, κομματοδίαιτων της οπισθοδρομικής αριστερής κομπανίας και ολιγοφρενούληδων) ευχαριστημένοι από το μαύρο (ή μήπως …… ερυθρό) χάλι των ΑΕΙ μας;. Δεν φαντάζομαι. Άραγε πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν, (όπως τα κατάντησαν οι καρκινοβατούντες … «προοδευτικοί» εδώ και χρόνια;). Δεν νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια επιδείνωσης. Έχω αναφερθεί στο γεγονός ότι είμαι βέβαιος πως το ανώτερο (από πάσης πλευράς: αισθητικής, λειτουργικής, αξιακής κ.ο.κ) επίπεδο των υπό ίδρυση ξένων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, θα επιφέρει βελτίωση και των Κρατικών ΑΕΙ. Εκτός αυτού η οικονομική αιμορραγία των οικογενειών που τώρα στέλνουν στο εξωτερικό τα παιδιά τους για σπουδές, θα σταματήσει. Πολλοί δε κίνδυνοι επίσης θα περιοριστούν. Αλήθεια, πόσα συλλαλητήρια και καταλήψεις έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες για όσους έφυγαν και σπουδάζουν έξω;. Θυμάστε; Εγώ όχι!. Τώρα γιατί;. Μήπως επειδή θα εξοικονομηθούν χρήματα; Θα μείνουν στον τόπο τους τα παιδιά μας; Θα εισρέει συνάλλαγμα από ξένους φοιτητές που θα φοιτούν στα μη κρατικά ΑΕΙ, όπως γίνεται πχ στην Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία κ.ο.κ;. Διαμαρτυρίες ακούγονται και για το ότι μέτριοι ή κακοί μαθητές θα γίνονται σπουδαστές και, αύριο, επιστήμονες με αποτέλεσμα να χάνουν οι δικοί μας καλοί, τις δουλειές τους. Αστήρικτη και ανόητη (ή εκ του πονηρού;) η ανησυχία τους για δύο λόγους:
 
Ι. Εδώ και δεκαετίες δεν πήγαιναν μέτριοι ή και κακοί μαθητές στο εξωτερικό;. Άρα προς τι η νεοφυής ανησυχία;
 
ΙΙ. Η Κυβέρνηση έθεσε και έναν όρο /περιορισμό για τους φοιτητές των ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα : θα πρέπει να υπολείπονται μόνο κατά 20% (δηλ να πιάσουν , αν η βάση για τα δημόσια ΑΕΙ είναι 10, το 8) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Άρα δεν ισχύουν οι άρες, μάρες και οι κομματικές, ιδεοληπτικές «κουκουνάρες». 
 
Είναι δικαίωμα των φοιτητών να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες για τα Κρατικά ΑΕΙ στα οποία ήδη φοιτούν. Αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα, να απαιτούν την κατάργηση των δικαιωμάτων άλλων για σπουδές (ή καλύτερες συνθήκες Παιδείας) εκτός και αν είναι ….. τοπογραφικό το ζήτημα. Δηλαδή να συμφωνούν αν (οι άλλοι) σπουδάζουν μόνον εκτός Ελλάδας (!). Ούτε φυσικά επιτυγχάνονται οι στόχοι τους (ή δικαιώνονται οι … «αγώνες» τους) με το να ξυλοφορτώνονται μεταξύ τους οι «εξοργισμένες» φοιτητικές –κομματικές παρατάξεις, για το ποια θα ηγηθεί της πορείας διαμαρτυρίας. Ακόμα δεν εξυπηρετεί τον «αγώνα» τους η καταστροφή των Κρατικών Πανεπιστημίων μας με αχρείαστες καταλήψεις. Είναι λυπηρό και παράλογο, να δηώνουν /καταστρέφουν το ίδιο τους το σπίτι, προκειμένου να εκδικηθούν άλλους!!!. Συνειρμικά θυμίζουν τον «κερατά» /απατημένο σύζυγο, που έκοψε τα γεννητικά του όργανα, για να εκδικηθεί την μοιχαλίδα!... Όντως υψηλού / πανεπιστημιακού επιπέδου χειρισμός!. 
 
Χαμηλού /κομματικού επιπέδου αποπροσανατολισμός!.
 
ΥΓ Η διαχρονική καταστροφή και η αντιαισθητική , αηδιαστική εμφάνιση των υπό συνεχή κατάληψη Ελληνικών ΑΕΙ, καθιστά –εκτός των άλλων – επιτακτικότερη την άμεση ανάγκη για ξένα μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια (μήπως και η σύγκριση βελτιώσει και τα δικά μας). Μακάρι!. 
 
*Ιατρού



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.