25 Σεπτεμβρίου 2023

Τι μπορεί άραγε να συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ;

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, 
 
Είχα παύσει να ενδιαφέρομαι για τα διαμειβόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ, αφότου ξεπούλησε τη Μακεδονία, και αφότου μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015.
 
Ήδη, ωστόσο, η κατάσταση εντός του οφείλει να δημιουργήσει πολυσύνθετες ανησυχίες, όχι αποκλειστικά και μόνο για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Και τούτο, διότι πρόκειται για την ανάγκη ύπαρξης αξιόλογης αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Είναι, καταρχήν, υποστηρίξιμο ότι ο συμπαθής, κατά τα άλλα, κ. Στέφανος Κασσελάκης, δικαιολογείται να μην έχει τον απόλυτο έλεγχο της γλώσσας μας, επειδή έζησε για χρόνια στο εξωτερικό.
 
Ωστόσο, το ατόπημα περί του «κρατιδίου», λυπούμαι να πω, ότι η απόδοση του σε ανεπαρκή χειρισμό της γλώσσας δεν μου φαίνεται αρκετά πειστική. Επιπλέον, και επειδή το συμβάν είναι από μόνο του τρομακτικό, για λόγους που υποθέτω ότι είναι διαυγείς, δεν θα έπρεπε να εκληφθεί ως πρόβλημα αποκλειστικά παραταξιακό, δεδομένου ότι είναι σαφέστατα εθνικό.
 
Είναι, βέβαια, πιθανόν ότι αυτοί που υποστηρίζουν τον κ. Κασσελάκη, θα έλεγα χωρίς δισταγμούς, γνωρίζουν περισσότερα σχετικά από όλους εμάς, και γι’ αυτό δεν δείχνουν να ανησυχούν.
 
Στην οικτρή, όμως, θέση που βρίσκεται η Ελλάδα, με απειλές από πολλές πλευρές, η χειρότερη δυνατή επιλογή της τώρα θα ήταν να ριψοκινδυνεύσει να έχει και στο μέλλον ανάλογες δηλώσεις με αυτήν του κ. Κασσελάκη.
 
Προκειμένου, λοιπόν, να βεβαιωθούν οι ψηφοφόροι του Σύριζα, και όχι μόνο, αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ότι το «κρατίδιο» ήταν μια κακή στιγμή, που αποκλείεται να έχει επανάληψη, υπήρχε ένας σίγουρος τρόπος, που όμως, για αδιευκρίνιστους λόγους δεν ακολουθήθηκε. Να είχε, δηλαδή, προηγηθεί της ψηφοφορίας μια τηλεοπτική συζήτηση εφ’όλης της ύλης, μεταξύ όλων των υποψηφίων, για την αρχηγία του Σύριζα, όπως εθνικά, οικονομικά, μεταναστευτικό πρόβλημα, και ότι άλλο θέμα θα κρινόταν απαραίτητο.
 
Θα υποστήριζα, επιπλέον, ότι μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να αποτελεί τον κανόνα, σε κάθε περίπτωση που κάποια ή κάποιος διεκδικεί μια υπεύθυνη θέση, για την κατάληψη της οποίας υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι. Πιστεύω, ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευγόταν κατηγορίες για νεποτισμό, που άλλοτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και άλλοτε όχι, και κυρίως θα υπήρχε δικλείδα ασφαλείας, σχετικά με την καταλληλότητα του εκάστοτε επιλεγμένου/ης.
 
Ειδικότερα, στην περίπτωση του κ. Κασσελάκη, πιστεύω ότι είναι πλέον η ξεκάθαρο, ότι αυτή η συζήτηση/αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων ήταν απολύτως επιτακτική. Και τούτο, παρότι είναι πολύ πιθανόν ότι ο κ, Κασσελάκης είναι καθόλα εξαιρετικός, και ακριβώς αυτός που χρειάζεται ο Σύριζα. Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για διεκδικητή της αρχηγίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προέκυψε ξαφνικά και από το πουθενά, ως διάττων αστέρας, επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή. Να επαναλάβω ότι ουδόλως αποκλείεται ο κ. Κασσελάκης να είναι πράγματι ο Μεσσίας που θα σώσει τον Σύριζα, και που θα αποδειχθεί πολύτιμος για την ποιότητα της ελληνικής πολιτικής ζωής. Αν, όμως, δεν είναι έτσι, και είναι κάτι ακριβώς διαφορετικό; Δεδομένου ότι, δυστυχώς, το άγνωστο, όπως είναι η περίπτωση του κ. Κασσελάκη, έχει αναγκαστικά απρόβλεπτο περιεχόμενο.
 
Πόσο, λοιπόν, καλύτερες και ασφαλέστερες να υλοποιηθούν, θα ήταν οι προσμονές του Σύριζα, να καταστεί ξανά αξιόλογη αξιωματική αντιπολίτευση ή και κυβέρνηση, αν είχε προηγηθεί αυτή η απαραίτητη, κατά τη γνώμη μου, συζήτηση! Αλλά, και πόσο πολύ αυξάνουν, δυστυχώς, οι αμφιβολίες και οι φόβοι, για το τι ενδέχεται να προκύψει, στο Σύριζα, όσο και γενικότερα στην Ελλάδα!
 
Ένα μυστήριο, πράγματι, χωρίς προς το παρόν εξήγηση, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο Σύριζα δεν έσπευσε να αποφύγει, όπως όφειλε, πιθανές κακοτοπιές, στην περίπτωση του κ. Κασσελάκη.
 



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O κατά τα άλλα συμπαθής κος-κα Στεφαν κατά την άποψη σας σεβαστή κ. Νεγρεπόντη, είναι ο Δούρειος Ίππος άλωσης των χρηστών ηθών και εθίμων του Ελληνισμού. Κατά την δική μου άποψη είναι λύκος με προβιά αρνιού και μόνο αφελείς δεν διακρίνουν τι κρύβεται πίσω από το προσωπείο, που φορά. Μια θεατρινίστικη γλοιώδης συμπεριφορά μαζί με τα plastic smiles και πίσω του ο σύντροφος του, που τον μιμείται ως μαριονέττα χαχανίζοντας.... και πίσω από αυτούς οι Συριζαίοι, που πλέον έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας ... Έχουν πιάσει πάτο οι τύποι αυτοί, αλλά ως διατρυπώμενοι έχουν διατρήσει και τον πάτο .... Έχουν αυξηθεί επικίνδυνα σε βαθμό που πλέον δεν μπορούμε να τους χωνέψουμε.....

Μη πρόσεχε φαύλη γυναικί· μέλι γαρ αποστάζει από χειλέων γυναικός πόρνης, ή προς καιρόν λιπαίνει σον φάρυγγα, ύστερον μέντοι πικρότερον χολής ευρήσεις και ηκονημένον μάλλον μαχαίρας διστόμου.
Μην πιστεύεις ανήθικη γυναίκα, γιατί από τα δόλια χείλη της πόρνης γυναικός στάζει μέλι, το οποίο για λίγο μόνον γλυκαίνει τον φάρυγγά σου και ύστερα θα διαπιστώσεις ότι είναι πικρότερο από χολή και πιο ακονισμένο από δίστομο μαχαίρι.
Παλαιά Διαθήκη– Παροιμοίαι Ε’ 3

Αλλά αν ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ...
Mundus vult decipi, ergo decipiatur.
Ο κόσμος αν θέλει να εξαπατηθεί, άσ’ τον λοιπόν να εξαπατηθεί.
Μ.








Ανώνυμος είπε...

Απίθανο σχόλιο!!!!!!!!!!!!
Ντ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.