14 Δεκεμβρίου 2020

Η ιστορική προέλευση του όρου «πολιτική ορθότητα»

Άρθρο του Jon Miltimore 
Μετάφραση: Ενωμένη Ρωμηοσύνη
 
Ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης αναφέρθηκε πρόσφατα στην προέλευση του όρου «πολιτικά ορθό». Και είναι αποκαλυπτικά τα οσα αναφερει.  
 
Στο τεύχος Νοεμβρίου του Claremont Review of Books, ο Αngelo M. Codevilla έγραψε ένα άρθρο που αναλύει σε βάθος την άνοδο του όρου “πολιτική ορθότητα” στην Αμερική. Η φράση “πολιτική ορθότητα” είναι πανταχού παρούσα στην Αμερική σήμερα. Παραπονιέμαι για την “πολιτική ορθότητα” που και που, αλλά ποτέ δεν είχα σκεφτεί την προέλευση της φράσης. Ο Codevilla, ωστόσο, προσφέρει μια συναρπαστική θεώρηση στο θέμα.  
 
“Η έννοια της πολιτικής ορθότητας τέθηκε σε χρήση μεταξύ των κομμουνιστών στη δεκαετία του 1930 ως μια περίπου χιουμοριστική υπενθύμιση ότι το συμφέρον του Κόμματος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια πραγματικότητα που κατατάσσεται πάνω από την ίδια την γενικότερη κοινωνική πραγματικότητα,” γράφει ο Codevililla, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.  
 
Η ημι-χιουμοριστική υπενθύμιση πήγαινε κάπως έτσι:  
“Σύντροφε, η δήλωσή σου είναι εκ των πραγμάτων λανθασμένη.” 
“Ναι, είναι. Αλλά είναι πολιτικά ορθή “.  
 
Το ανέκδοτο ήταν μια ζωτικής σημασίας υπενθύμιση στην αυτοκρατορία του Στάλιν: Η απομάκρυνση σας από την επίσημη θέση του κόμματος θα μπορούσε να σημαίνει θάνατο. Το αν κάτι ήταν αλήθεια η όχι είχε μικρότερη σημασία από το αν προωθούσε ή όχι την “Ιδέα” (δηλαδή το συμφέρον του Κόμματος).  
 
Πώς ισχύει αυτό για την Αμερική σήμερα; Ο Codevilla λέει ότι οι προοδευτικοί, όπως και οι μαρξιστές πριν από αυτούς, έχουν ένα απλό λόγο ύπαρξης: να διορθώσουν μια παρακμιακη κοινωνία.  
 
“Η συνταγή είναι απλή: ο κόσμος δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι επειδή το βασικό, «δομικό » χαρακτηριστικό της κοινωνίας βρίσκεται σε” αταξία “…. Για τον Μαρξ και τους οπαδούς του αυτό το χαρακτηριστικό είναι η σύγκρουση για τα μέσα παραγωγής στη σημερινή κοινωνία …. Για τους Φροϋδιανούς είναι η κακή σεξουαλική προσαρμογή, για τους οπαδούς του Rousseau είναι ο κοινωνικός περιορισμός/αποκλεισμός, για τους θετικιστές είναι η ανεπαρκής εφαρμογή της επιστημονικής μεθόδου, για άλλους είναι καταπίεση της μιας φυλής από την άλλη.  
 
Μόλις ο έλεγχος της κοινωνίας περάσει αποκλειστικά στα χέρια του “κατάλληλου” συνόλου προοδευτικών, οι αντιφάσεις κάθε αίρεσης πρέπει να εξαφανιστούν καθώς το βασικό δομικό πρόβλημα διορθώνεται.  
 
Οι μέθοδοι των κομμουνιστών και των προοδευτικών διαφέρουν, αλλά ο στόχος είναι ένας και ο ίδιος: να επιτευχθεί η «πολιτιστική ηγεμονία», μια πολιτική φράση που διαδόθηκε από τον Antonio Gramsci (1891-1937), ένας Ιταλός μαρξιστής και πολιτικός που έγινε διάσημος στους προοδευτικούς κύκλους δεκαετίες μετά το θάνατό του.  
 
Οι προοδευτικοί έμαθαν ότι η επίτευξη ηγεμονίας με ποινική τιμωρία είναι δύσκολη. Διανοούμενοι που επιδιώκαν να αναπλασουν την Αμερική – “η οποία γεννήθηκε μολυσμένη από τις αρχικές αμαρτίες του Δυτικού Πολιτισμού που ηταν ρατσισμός, σεξισμός, απληστία, γενοκτονία”, κ.λπ. – βρήκαν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να επιτύχουν το στόχο τους, “την πολιτικη ορθότητα”.  
 
Η πολιτική ορθότητα, που διαιωνίζεται από μια μικρή τάξη ανθρώπων εδραιωμένων στα πανεπιστήμια, τις γραφειοκρατίες και τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεσω της κατάλληλης προπαγανδας, είναι το ιδανικό εργαλείο για την επίτευξη πολιτιστικής ηγεμονίας. Είναι “ισχυρή αποπλάνηση” αντί του βιασμού.  
 
Επιτυγχάνει “σιωπηρή συνεργασία από εκατομμύρια που δαγκώνουν μετά τα χείλη τους.”  
 
Ως πολιτική φιλοσοφία, η πολιτική ορθότητα μπορεί να φαίνεται άψυχη και άσκοπη. Αλλά ο Codevilla σημείωσε ότι ο στόχος του Λένιν και του Στάλιν δεν ήταν ένα κράτος χτισμένο πάνω σε μαρξιστικές αρχές αλλά ο έλεγχος του κόμματος. Οι δύο φιλοσοφίες είναι εξίσου κενές.  
 
“Όπως και οι Ευρωπαίοι συγγενείς του, το μόνο που προσφέρει ο αμερικανικός προοδευτισμός είναι η υπακοή στην άρχουσα τάξη, που επιβάλλεται από την “πολιτική ορθότητα”….Ούτε υπάρχει κανένα τελικό όριο σε αυτό που θεωρείται πολιτικά ορθό, περισσότερο από οτι υπήρχε ποτέ στον κομμουνισμό. Εδώ και τώρα, όπως παντού και πάντα, έρχεται η πολιτική ορθότητα, για να δοξάσει το κόμμα και να ταπεινωσει τους υπόλοιπους”.  
 
Δεν είναι ακριβώς ,κάτι που πρέπει κανείς να διαβασει επιπόλαια, το άρθρο του Codevilla, αντίθετα είναι κατι που πρέπει να διαβάσει οποιος ενδιαφέρεται σοβαρά για την κατανόηση της φύσης και της προέλευσης του όρου “πολιτική ορθότητα”. Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι Codevilla έπισημανε κάτι παρόμοιο με αυτό που ο Δρ Jordan Peterson ειχε έπισημανει σε μια συνέντευξη του.  
 
Είναι η ιδέα ότι η πολιτική ορθότητα είναι ένα κίνημα 1) θεμελιωδώς με πολιτικό χαρακτήρα και 2) βασίζεται στη δυσαρέσκεια μιας διχασμενης κοινωνιας.  
 
Ο Πίτερσον είπε ότι αυτο δεν είνα τυχαίο. Βγαίνει κατευθείαν από το βιβλίο του Σαούλ Αλίνσκι.  
«Οι άνθρωποι της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι πάντα με το μέρος της συμπόνιας και των «δικαιωμάτων των θυμάτων», έτσι όταν εναντιώνεσαι σε ό, τι κάνουν σε θεωρούν αμέσως ως ένα δράστη. Δεν υπάρχει μέρος που μπορείς να σταθείς χωρίς να δυσφημιστείς, και γι’ αυτό συνεχίζει η “η πολιτική ορθότητα” να σέρνεται προς τα εμπρός…” Στην ουσία δεν υπάρχει καθόλου συμπόνοια. Υπάρχει μονο δυσαρέσκεια.”  
 
Είναι ένα απλό σημείο, αλλά πολύ σημαντικό. Σταμάτα και σκέψου το για λίγο.  
Πόσο η πολιτική μας σήμερα εμπνέεται και καθοδηγείται από την δυσαρέσκεια;  
 
Μετάφραση: Ενωμένη Ρωμηοσύνη  



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.