30 Δεκεμβρίου 2020

Αλλάζει και ο τρόπος που πεθαίνουμε: Η μοναξιά του θανάτου και η αποτυχία κρατών και κοινωνιών στους οίκους ευγηρίας

Πριν αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, οι ταξιδιώτες πρέπει να επιβληθούν σε τεστ για τον νέο κορωναϊό. EPA, ALEX GALLARDO  
 
 
Ούτε μια τελευταία αγκαλιά, ούτε ένα τελευταίο φιλί. Το πιο βάναυσο χαρακτηριστικό της πανδημίας είναι η μοναξιά του θανάτου.  
Ασθενείς πεθαίνουν μόνοι σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και σπίτια. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο τελευταίος αποχαιρετισμός γίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου.  
 
Εδώ και πολλά χρόνια είχε αλλάξει ο τρόπος που ζούμε λόγω της τεχνολογίας. Τώρα, αλλάζει και ο τρόπος που πεθαίνουμε. Ο κορωνοϊός έκλεψε όνειρα, συναισθήματα, συνήθειες, αγάπες και ζωές.
 
Κι αυτή η επαναλαμβανόμενη επισήμανση περί «υποκείμενων νοσημάτων» για ασθενείς και αποβιώσαντες προβάλλεται με τέτοια επιμονή λες και θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι αυτοί που φεύγουν έτσι κι αλλιώς θα έφευγαν.
 
Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ανυπόστατο και παραπλανητικό ισχυρισμό ότι δήθεν αρρωσταίνουν βαριά ή πεθαίνουν μόνο όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα.  
 
Αλλά, οι άνθρωποι που χάνονται, όποια κι αν είναι η ηλικία τους, δεν θα πέθαιναν τώρα αν δεν είχαν κολλήσει τον ιό. Άλλωστε, λόγω των μικρών και μεγάλων θαυμάτων της επιστημονικής κοινότητας, κάθε άτομο μπορεί να συνυπάρξει με ένα και δυο και με περισσότερα υποκείμενα νοσήματα για χρόνια, για δεκαετίες.  
 
Ακόμα και στην πιθανότητα να ερευνηθούν όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό, μπορεί και να μη βρεθεί ούτε ένας που θα ήταν «προγραμματισμένος» για την στιγμή που συνέβη. Έστω και μια μέρα ζωής επιπλέον θα ήταν ένα δώρο, αλλά κυρίως δεν θα ήταν ένας μοναχικός και κακός θάνατος.  
 
Και, ίσως, η πιο συγκλονιστική και εγκληματική πτυχή στη διαχείριση της πανδημίας σε πάρα πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι οι τραγωδίες σε οίκους ευγηρίας, σε μονάδες φροντίδας και αποκατάστασης.  
 
Η μεγάλη διεθνής προβολή που είχε δοθεί για τα όσα είχαν διαδραματιστεί τον περασμένο Μάρτιο σε οίκο ευγηρίας στο Σιάτλ των ΗΠΑ, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους σαράντα και πλέον οικότροφοι, καθώς επίσης και τα όσα δραματικά εξελίχθηκαν τους πρώτους μήνες αυτής της λαίλαπας σε πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, αλλά και στη Νέα Υόρκη, θα έπρεπε τουλάχιστον να αποτελούσαν τρανταχτά παραδείγματα προς αποφυγή.  
 
Κι όμως, τέτοιου είδους τραγωδίες επαναλαμβάνονται συνεχώς. Ενώ από την άνοιξη έως το φθινόπωρο υπήρχε αρκετός χρόνος για να παρθούν μέτρα διαφύλαξης αυτών των χώρων και ενώ οι επιστήμονες τόνιζαν διαρκώς από την αρχή ότι «αναμένεται δεύτερο κύμα που θα είναι πιο απειλητικό», τελικά αποδείχθηκε ότι κράτη και κοινωνίες δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους απροστάτευτους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα στα μέρη όπου διέμεναν να φροντίσουν οι ίδιοι για την ασφάλειά τους.
 
Πέρα από την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας, διαπιστώνεται ξανά και ξανά ότι για την εξάπλωση του ιού και τη «σιωπηρή σφαγή» σ’ αυτούς τους χώρους συνέτεινε και μία μάλλον αδιάφορη στάση ενός μεγάλου ποσοστού πολιτών και αρμοδίων υπηρεσιών.  
 
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες σε διεθνές επίπεδο, από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, σχεδόν οι μισοί θάνατοι από COVID-19 συνέβησαν σε οίκους ευγηρίας και σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποτυχία της ανθρωπότητας μέσα στη μαύρη χρονιά της πανδημίας.  
 
Το θλιβερό αυτό γεγονός αποδεικνύει συνάμα ότι οι σύγχρονες κοινωνίες αγνοούν τον σεβασμό στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και οι οποίοι θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα στις αποφάσεις τους.  
 
Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει μόνο πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και πανδημία της αγνωμοσύνης. Κι αυτή είναι πολύ πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα.
 



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

............ οι σύγχρονες κοινωνίες αγνοούν τον σεβασμό στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και οι οποίοι θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα στις αποφάσεις τους.
....................
Ψυχρα κ υπολογιστικα λοιπον ,διοτι με την αποξενωση που εγινε με προσχημα την με λαθος λεξη ''πανδημια'' ολοι οι ανω των 70 ...ειναι βαριδια των ασφαλιστικων χρεωκοπημενων ταμειων κ των υγειονομικων παροχων με εξετασεις -φαρμακα-νοσηλειες κλπ
Για τα απροσωπα κρατη οπως εχουν γινει ,τα παντα ειναι αριθμοι ,ποσοστα ,διαγραμματα κ μοντελα παρουσιασης, καθε πιθανης δραστηριοτητας ...
ΑΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΟΟΥΝ ΠΟΥ ΚΛΑΙΝΕ ΜΕ ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ,ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΥΛΟΓΙΑ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ....ΚΑΙ ΕΑΝ ΟΧΙ ΟΛΟΙ, ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Κ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ...ΙΣΩΣ Κ ΜΑΚΑΡΙ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.