15 Οκτωβρίου 2020

«Αξιόλογον»

 
Ο εθνικός μας ύμνος αποτελεί, κατά γενική ομολογία, ένα ωραιότατο και συγχρόνως απόλυτα ισορροπημένο μίγμα μεταξύ υψηλού ποιητικού λόγου και υπέροχης μελωδικής γραμμής, στην οποία συνυπάρχουν το δέος μπροστά στην μορφή της ελευθερίας («σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού»), η οδύνη ενώπιον των οστών της θυσίας («τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά») και η βεβαιότητα του ερχομού της λευτεριάς («χαίρε ω χαίρε λευτεριά»).
 
Πίσω από την ιστορία της καθιερώσως του εθνικού μας ύμνου κρύβεται μία ολίγον πικρή λεπτομέρεια, η οποία όμως είναι αποκαλυπτική των συνεπειών της διχόνοιας μας αλλά και ενδεικτική της μοίρας μας, όπως διεγράφη ήδη με τον ερχομό των Βαυαρών. Μία μοίρα πολιτικής εξάρτησης, υποτέλειας στα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά και διαμόρφωσης ψυχολογίας ενός νεοραγιαδισμού, που οδήγησε σε θλιβερό σύμπλεγμα κατωτερότητας απέναντι σε ό,τι ερχόταν από την Εσπερία.  
 
Όταν ο Νικόλαος Μάντζαρος απέστειλε στον βασιλέα Όθωνα την μελοποίηση των δύο πρώτων στροφών του «Ύμνου εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού, ο βασιλιάς απέστειλε στους κορυφαίους μουσικούς του Μονάχου να αξιολογήσουν τον ύμνο. Η απάντηση ήρθε μονολεκτική:  
«Αξιόλογον»  
 
Η κρίση αυτή οδήγησε στην απόφαση να καθιερωθεί ο ελληνικός εθνικός ύμνος. 
Ίσως και να μεμψιμοιρώ, νομίζω όμως πως την κάθε ελληνική καρδιά αυτή η διαδικασία της αφήνει μία πικρία:  
Ακόμη και ο εθνικός μας ύμνος, το σύμβολο αυτό των αγώνων και των οραμάτων του λαού μας, έπρεπε να πάρει την βαυαρική-ευρωπαϊκή σφραγίδα ώστε και σε αυτό να πληρούμε κάποια συγκεκριμένα… διεθνή στάνταρ.  
 
Η ιστορία στάθηκε πολλές φορές απέναντί μας γενναιόδωρη, στην περίπτωση όμως της διακυβερνήσεως μας αμέσως μετά την απελευθέρωση δεν μας έδωσε δεύτερη ευκαιρία: Ο θάνατος του κυβερνήτη Καποδίστρια σήμανε το οριστικό τέλος στις ελπίδες μας να αποκτήσουμε ηγεσία με ελληνική συνείδηση, αυτοπεποίθηση, επίγνωση βέβαια της κατάστασης μας αλλά και εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις για να κερδίσουμε ξανά τη θέση μας στην παγκόσμια ιστορία ως ένα ελεύθερο έθνος.
 
Κανείς δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί εάν δεν είχε δολοφονηθεί ο Κυβερνήτης. Νομίζω πάντως πως ο εθνικός μας ύμνος δεν θα είχε οδεύσει προς την Δύση για έγκριση. Ίσως όμως και πάλι, αξιολογημένος από ελληνική επιτροπή, να είχε γίνει και αυτός αιτία συγκρούσεων και διχασμού. Ποιος ξέρει; Το βέβαιον είναι πως η νοοτροπία αυτή απλώθηκε στο χρόνο και έφτασε μέχρι τις μέρες μας. Τότε ανίκανοι να κυβερνηθούμε μόνοι μας, ζητήσαμε βασιλέα.
 
Σήμερα, ίδια νοοτροπία παρουσιάζεται σε διάφορους χώρους της δημόσιας ζωής, όπως για παράδειγμα στην δημόσια διοίκηση, όπου με διακομματική συναίνεση, ευρωπαίοι επίτροποι έχουν εγκατασταθεί στα υπουργεία, ελέγχοντας και ρυθμίζοντας. Ίδια νοοτροπία ακόμη και στην ελληνική διαιτησία που καλεί τον ευρωπαίο ειδήμονα αρχιδιαιτητή να επιβλέψει ορισμούς διαιτητών των ελληνικών αγώνων ποδοσφαίρου και να εγγυηθεί την έντιμη διεξαγωγή τους. Και αυτή η πρόσκληση δεν ενοχλεί κανέναν, αντίθετα, είναι από τα ελάχιστα θέματα που οι Έλληνες ομονόησαν, αν και ήδη άρχισαν πάλι οι διχογνωμίες.  
 
Την ώρα που ο εξ ανατολών γείτονας φαντασιώνεται ανασύσταση μιας αυτοκρατορίας, εμείς φαντασιωνόμαστε την ασφάλεια που δίδουν οι υψηλοί προστάτες μας. Ίσως τελικά οι δικές μας φαντασιώσεις να είναι πιο ρεαλιστικές. Αυτός ο ρεαλισμός αμβλύνει βέβαια τον πόνο μιας ταπεινωτικής κηδεμονίας αφού το επιβάλουν οι ισορροπίες. Η ταπείνωση αυτή όμως, όσο και αν φαίνεται να συνηθίζεται ως επαναλαμβανόμενη, θα απωθείται διαρκώς και θα αφήνει ολοένα και περισσότερο το αποτύπωμα της πάνω στην βαθύτερη ψυχή μας. Δεν θα το βλέπουμε, θα υφιστάμεθα όμως διαρκώς μια ανεξήγητη οργή, πού, καθώς δεν θα τολμήσουμε ή απλώς θα βαρεθούμε να ανιχνεύσουμε, θα εκτονώνεται εντός των συνόρων σε γραφικές και αποκαρδιωτικές διαδηλώσεις, πίσω από αφελή και απαρχαιωμένα συνθήματα ολοκληρωτισμών όλων των αποχρώσεων.
 
Όλοι εναντίον όλων, ένοχοι εναντίον ενόχων, φρονιμότατοι όταν καταφθάσουν οι υποδείξεις, που πάντα τυγχάνουν συμμορφώσεως. Μέχρι να νιώσουμε πως κυβερνόμεθα από χείρα στιβαρή, προερχόμενη από τη σάρκα μας και από την ψυχή μας, ειλικρινώς και γνησίως υπήκοη της λαϊκής βούλησης.  
Άμποτε!
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.