4 Ιουλίου 2020

Οι αρχαίοι “Λοκατζήδες” του Σπάρτακου… η γελοιοποίηση της Ρώμης

Η μάχη στο όρος Βεζούβιος ήταν η πρώτη σημαντική σύγκρουση του λεγομένου Γ’ Πολέμου των Σκλάβων. Ήταν επίσης η πρώτη σύγκρουση των εξεγερμένων του Σπάρτακου με τακτικά ρωμαϊκά στρατεύματα στην οποία ο πανέξυπνος Θραξ έδειξε το στρατηγικό του δαιμόνιο. Ο Σπάρτακος, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ήταν Θράξ καταγόμενος από την φυλή των Μαιδών. 

Ο ίδιος αναφέρει για τον Σπάρτακο: «…ου μόνον φρόνημαν μέγαν και ανδρείον έχων, αλλά και διά την σύνεσιν και πραότητα αυτού κρείττων της τύχης του, και του γένους του Ελληνικώτερος»… Κατέληξε μονομάχος στην Καπύη της νότιας Ιταλίας είτε ως λιποτάκτης του ρωμαϊκού στρατού, είτε ως αιχμάλωτος πολέμου. Το 73 π.Χ. όμως τέθηκε επικεφαλής εξέγερσης 78 περίπου μονομάχων που οπλισμένοι με τραπεζομάχαιρα και σούβλες κατέβαλαν τους φρουρούς και δραπέτευσαν. 

Ηγετικό ρόλο, στο πλευρό του Σπάρτακου, έπαιξαν και οι Γαλάτες Οινόμαος και Κρίξος. Οι μονομάχοι λεηλάτησαν τη γύρω περιοχή, εκδικούμενοι τους Ρωμαίους, αλλά και αρπάζοντας όπλα και απελευθερώνοντας σκλάβους. Έτσι ο Σπάρτακος συγκέντρωσε γύρω του μια μικρή δύναμη πυρήνας και αξιολογότερο στα πολεμικά τμήμα της οποίας ήταν οι δραπέτες μονομάχοι. 

Τελικά πιεζόμενοι από τους Ρωμαίους οι εξεγερμένοι κατέφυγαν στις απότομες πλαγιές του ηφαιστείου Βεζουβίου. Καθώς η εξέγερση του Σπάρτακου προκάλεσε ανάλογα φαινόμενα στην Καμπανία η Ρώμη δεν μπορούσε παρά να κινητοποιηθεί άμεσα. Έτσι απεστάλη μια δύναμη 3.000 ανδρών (περίπου 6 κοόρτεις) υπό τον τότε πραίτορα Γάιο Κλαύδιο Γλαβρίωνα.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι άνδρες του Γλαβρίωνα δεν ήταν έμπειροι λεγεωνάριοι αλλά ένα είδος πρόχειρα οργανωμένης «πολιτοφυλακής». Ακόμα κι έτσι να είχαν τα πράγματα οι Ρωμαίοι υπερείχαν σε αριθμό και οπλισμό και σε κάθε περίπτωση. Εξάλλου από τη δύναμη του Σπάρτακου μόνο οι 78 μονομάχοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόμαχοι. Και για αυτούς όμως άλλο ήταν να μάχονται στην αρένα και άλλο σε κατά παράταξη μάχη με, σε κάθε περίπτωση, τακτικό τμήμα. 

Ο Γλαβρίων κινήθηκε με τους άνδρες του προς τον Βεζούβιο και απέκλεισε τη μόνη οδό διαφυγής των εξεγερθέντων, υποβάλλοντάς τους σε μια ιδιότυπη πολιορκία. Ο Γλαβρίων υπολόγιζε πως η πείνα θα τους υποχρέωνε να κατέβουν και να τον αντιμετωπίσουν και να ηττηθούν – όπως ήταν βέβαιος – ή να παραδοθούν. 

Ο Σπάρτακος και οι άνδρες του ανεβάινουν στον Βεζούβιο
Αρχαίοι λοκατζήδες 

Υπολόγιζε όμως χωρίς τον Σπάρτακο. Ο τελευταίος γνωρίζοντας τις αδυναμίες των ανδρών του και τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου του κατάλαβε πως μόνο δρώντας ανορθόδοξα είχε ελπίδες. Έτσι μελετώντας το έδαφος κατέληξε σε μια «καταδρομική» λύση… αλά ΛΟΚ!

Ο ίδιος και οι άνδρες του έκοψαν κληματσίδες από τα επί του Βεζουβίου αμπέλια τις οποίες χρησιμοποίησαν για να πλέξουν γερά σχοινιά και ανεμόσκαλες. Με τα αυτά κατέβηκαν ένα βράδυ που οι Ρωμαίοι ξέγνοιαστοι ησύχαζαν. Ένας μονομάχος έμεινε πίσω και τους κατέβασε, σιγά-σιγά, τα όπλα τους δεμένα σε σχοινιά. 


Ξαφνικά μέσα στη νύχτα οι μονομάχοι εφόρμησαν με ιαχές. Οι Ρωμαίοι αιφνιδιάστηκαν και τρομοκρατήθηκαν καθώς οι μονομάχοι άρχισαν να τους σφάζουν χωρίς έλεος καθώς και οι ίδιοι δεν περίμεναν κανένα έλεος. Όσοι Ρωμαίοι γλίτωσαν από το σπαθί των μονομάχων τράπηκαν σε άτακτη και επαίσχυντη φυγή. Η τύχη του Γλάβρωνα δεν είναι γνωστή και καμία αρχαία πηγή δεν αναφέρεται σε αυτόν μετά την ήττα του. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι επέζησε ντροπιασμένος και εξαφανίστηκε από τα κοινά, άλλοι λένε ότι σκοτώθηκε στη μάχη. 

Ο αδούλωτος 

Σε κάθε περίπτωση ο Σπάρτακος είχε θριαμβεύσει. Μόνο μετά την ήττα αυτή η Ρώμη συνειδητοποίησε το μέγεθος της απειλής και απέστειλε νέα στρατιωτική δύναμη υπό τον πραίτορα Βαρίνιο που όμως επίσης κατατροπώθηκε από τον Σπάρτακο και μόλις γλίτωσε το κεφάλι του… Ο οπλισμός των ανδρών του δε αποτέλεσε πολύτιμο δώρο στους εξεγερμένους. 

Ο θάνατος του Σπάρτακου στο πεδίο της μάχης
Η κατάληξη της επανάστασης του Σπάρτακου είναι γνωστή και, θα μπορούσαμε να πούμε, σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένη καθώς η Ρώμη μπορούσε να χάνει μάχες, αλλά όχι τον πόλεμο από έναν στρατό απελπισμένων για μια σειρά από λόγους. Όμως αποτελεί ένα από τα φωτεινότερα σημεία της αρχαίας ιστορίας και το όνομα του αδούλωτου Θράκα έχει πάρει τη θέση του στο πάνθεον των φημισμένων πολεμιστών που δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Να προσθέσουμε ότι στην μεγάλη οθόνη μετέφερε την ιστορία του Σπάρτακου σε μια εκπληκτική ερμηνεία ο αγαπημένος ηθοποιός Κέρτ Ντάγκλας. 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.