31 Ιουλίου 2020

Το ζητούμενο είναι η κατανόηση του κόσμου.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης. 
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 29 Ιουλίου 2020.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα είναι να πλάθει με σχετική ευκολία αφηγήματα γύρω από την άποψή του, στα οποία μπλέκει δυνάμεις και παράγοντες που δεν ελέγχει, ούτε γνωρίζει καλά καλά.

Βλέπουμε, φερ’ ειπείν, ένα κράτος να κάνει κάτι που είτε μας αρέσει, είτε όχι, και αμέσως ψάχνουμε να βρούμε ποιον εκπροσωπεί, ποιος τον ωθεί, τίνος οι πλάτες τον υποστηρίζουν. Πολλές φορές, οι αρχικοί δρώντες αντικαθίστανται κυκλικά και αενάως. Ασφαλώς, δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υφίστανται διεθνείς συμμαχίες ή ότι αυτές δεν αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων.

Αυτό που ισχυρίζομαι είναι το εξής. Σε τέτοια πράγματα, πολύ υψηλής στρατηγικής και διεθνών σχέσεων, πληροφορούμαστε το 1 από τα 100 που συμβαίνουν. Διότι πολλά συμβαίνουν και δεν λέγονται. Επίσης, από τα 100 που πληροφορούμαστε, ισχύει μόνο το 1. Διότι πολλά λέγονται και δεν συμβαίνουν. Επισφαλή λοιπόν όλα τα βεβιασμένα συμπεράσματα.

Η συστηματική τριβή με την ενημέρωση, ο χρόνος, η απόδοση βαθμού αξιοπιστίας στους πομπούς πληροφοριών και η ευρεία και συγκροτημένη αντίληψη, βοηθούν στην επιλογή των σημαντικών πληροφοριών, φιλτράροντας όσα θολώνουν το τοπίο. Παραμένουμε όμως ευάλωτοι σε όσα δεν βγαίνουν ποτέ στην επιφάνεια. Οι εικασίες δεν είναι αρκετές για να τα αντιληφθούμε. 

Επιπλέον παράγοντας είναι η ανάγκη να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις διαφόρων που εμπιστευόμαστε ή οι δικές μας. Δηλαδή, η ανάγκη να νιώθουμε ότι γνωρίζουμε κάτι από το μέλλον. Οι προβλέψεις όμως είναι σχετικά εύκολο να επιβεβαιωθούν. Λέει κανείς δέκα παρακινδυνευμένες ασυναρτησίες, πέφτει μερικώς μέσα ή μία από αυτές, διότι ο κόσμος είναι χαοτικός, και μετά πανηγυρίζει ότι κατέχει τη γνώση του κόσμου και φουρνίζει άλλες τόσες. Έχουμε πήξει στην αερολογία. 

Γιατί όμως να επιζητούμε αποφατικά συμπεράσματα; Σε τι μας βοηθούν; Το ζητούμενο δεν είναι οι προβλέψεις, αλλά η κατανόηση του κόσμου. Δυστυχώς, πάσχουμε από παντελή αδυναμία κατανόησης του κόσμου. Εάν ο κόσμος κατανοηθεί καλύτερα, τότε ναι, θα μπορούσαν να γίνουν και καλύτερες προβλέψεις. Βάσιμες όμως. Όχι ξεκάρφωτες. 

Πόσο συχνά ρωτάμε «με ποιο σκεπικό προβλέπετε ότι θα γίνει αυτό που λέτε;». Και όταν το κάνουμε, οι απαντήσεις εξαντλούνται σε αόριστες υποθέσεις όπως ότι ο τάδε παίζει το παιχνίδι του δείνα. Πόσο συχνά ελέγχουμε τα δεδομένα αυτού του υποτιθέμενου σκεπτικού και τα θέτουμε στη βάσανο της λογικής ή της επαλήθευσης; Δεν φαίνεται να μας ενδιαφέρει αρκετά. Εάν ταιριάζουν με το προσωπικό μας αφήγημα, τα δεχόμαστε άκριτα. Αν όχι, τα απορρίπτουμε παρομοίως, αφού βέβαια έχουμε δεχθεί κάποια άλλη θεωρία. 

Ενίοτε χρησιμοποιούμε το ίδιο δεδεομένο με αντίθετο τρόπο! Εφαρμόζουμε τα αναμφισβήτητα δεδομένα που βλέπουμε γύρω μας, σε νέο σκεπτικό, αντί να τα χρησιμοποιούμε για να ασκήσουμε κριτική στο αφήγημα, ώστε να φτάσουμε σε ένα καλύτερο. Προσαρμόζουμε την πραγματικότητα στην θεωρία και όχι την θεωρία στην πραγματικότητα. Στραβός είναι πάντα ο γιαλός, ποτέ δεν αρμενίζουμε εμείς στραβά. 

Στο επόμενο άρθρο θα δούμε πώς αυτό το χαρακτηριστικό δρα καταλυτικά στο φαινόμενο της ώσμωσης της ηττοπάθειας – ή του φοβικού συνδρόμου – στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, ειδικότερα τα τελευταία 25 περίπου χρόνια, μέσω της αντίληψης ότι η Ελλάδα δεν έχει παρά ελάχιστους βαθμούς ελευθερίας κινήσεων στο διεθνές σκηνικό. 

Πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.