21 Απριλίου 2020

Ένας κόσμος που ξεχάσαμε από καιρό: Ευκαιρία τώρα να τον ξαναθυμηθούμε!

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ 

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ 

Στέκομαι στο παράθυρο του γραφείου μου. Στη βιβλιοθήκη μου, χιλιάδες βιβλία με παρακολουθούν. Στον απέναντι τοίχο γκραβούρες και χάρτες ιστορικών εποχών. Έξω, ο ήλιος λάμπει σε έναν μουδιασμένο ουρανό. Από τα δέντρα ακούω κελαηδήματα πουλιών. Πίσω στην αυλή χρώματα και μυρωδιές από ανθούς και λουλούδια. Και το πιο εκπληκτικό: Σχεδόν κανείς άλλος θόρυβος! 

Έχω την εντύπωση ότι η φύση, αποκαμωμένη από τόσες τραγωδίες και κακοποιήσεις από τον άνθρωπο, αναπνέει όπως ένα μωρό που αποκοιμιέται ήρεμα στην αγκαλιά της μάνας του μετά από ένα δυνατό κλάμα. 

Εδώ και ένα μήνα, όπως η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, είμαι έγκλειστος αλλά ήρεμος, αισιόδοξος. Ψύχραιμος. Κανένα άγχος. Επικοινωνώ τακτικά με φίλους και συναδέλφους για τα τρέχοντα. Συζητάμε και αναλύουμε τα δεδομένα για τον καινούργιο κόσμο που ήδη ανέτειλε. 

Έχω συντροφιά τα βιβλία μου. Διαβάζω και γράφω ασταμάτητα. Μελετώ καθημερινά αναλύσεις, άρθρα, πληροφορίες για τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του στην Κύπρο και στον κόσμο. Δικαιολογημένες οι ανησυχίες των ανθρώπων. 

Αυτή η νέα πανούκλα θερίζει δεκάδες χιλιάδες. Εκατομμύρια έχουν μολυνθεί. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πότε ο πλανήτης θα απαλλαγεί από τη νέα θεομηνία. Γιατροί και νοσοκόμοι με τις μάσκες και τις στολές, οι ήρωες της ζωής καταπάνω στον θάνατο. 

Δισεκατομμύρια άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Αγωνιούν. Προσεύχονται. Ελπίζουν. Προσδοκούν. Αισιοδοξούν αυτή η μάστιγα να τελειώσει το συντομότερο. Κοιτάζω από το παράθυρο του γραφείου μου. Ακόμα μια υπέροχη μέρα ταξιδεύει στο στερέωμα.
Ακόμα ο ήλιος χαμογελά στον ουρανό. Επιβεβαίωση ότι η ζωή συνεχίζεται. Ακόμα διαρκεί αυτή η απέραντη, συχνά εκκωφαντική σιωπή. Αφήνω το μυαλό μου να ταξιδέψει 40, 50 χρόνια πίσω. Τότε που ήμασταν παιδιά. Θα μου πείτε, «άλλες εποχές, τότε…. Γιατί τις θυμήθηκες σήμερα που ο θάνατος, η δυστυχία, η θλίψη, ο πόνος και η απώλεια είναι κορώνα στη ζωή μας;». 


Ακριβώς γι’ αυτό! Επειδή θα ήθελα να σας προτείνω ένα ταξίδι επιστροφής σε όσα άλλοτε αγαπήσαμε και χαρήκαμε. Σε όσα γνωρίσαμε και ζήσαμε. Σε όσα μας έμειναν ως μοναδικές, γλυκύτατες αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. Από τα χρόνια της ξεγνοιασιάς και της ανεμελιάς στις αλάνες και στους κάμπους. 

Από τις δουλειές στα χωράφια σε όλες τις εποχές του χρόνου. Από τα σχολικά μας χρόνια. Από τις ζαβολιές και τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα. Από τις φιλίες και τις έντονες συζητήσεις. Από τους δασκάλους και τους παλιούς συμμαθητές. Από τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες. 

Θυμηθείτε τον ρομαντισμό εκείνης της εποχής. Το φλερτ. Τα πρώτα τσιμπήματα μιας ανεξερεύνητης αγάπης. Τα πρώτα συνεσταλμένα βλέμματα. Το πρώτο φιλί. Τα μεγάλα σχέδια για το μέλλον. 

Οι φιλοδοξίες να κατακτήσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο με την αίσθηση μιας ασυγκράτητης ορμητικότητας και με το πάθος της δημιουργίας ενός καινούργιου μέλλοντος. Και τι δημιουργήσαμε; Η ανθρωπότητα έκανε πρωτοφανή άλματα στην τεχνολογία και στην ανάπτυξη, αλλά με ασύλληπτο τίμημα. 

Καταστρέψαμε τον πλανήτη! Πληγώσαμε ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Καταντήσαμε όλοι ένας κωδικός, αποτύπωση της μοναξιάς και της απανθρωπιάς του ανθρώπου. Καθόμαστε μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή, ενός τάμπλετ ή ενός κινητού. Δεν μιλάμε. Δεν συζητάμε. 

Χάσαμε τον ρομαντισμό και τις ευαισθησίες μας. Η τεχνολογία έκανε και κάνει θαύματα. Σήμερα καταλαβαίνουμε την αξία της. Μας επιτρέπει να επικοινωνούμε στον εγκλεισμό μας. Να κοινωνούμε διαδικτυακά τις σκέψεις, τις ιδέες, τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις μας. 

Αλλά… Τι τραγωδία για την ελευθερία του ανθρώπου: Μένουμε σπίτι! Έγκλειστοι! Φυλακισμένοι! Προσέχουμε! Προστατευόμαστε και μαχόμαστε εναντίον ενός αόρατου, θανατηφόρου εχθρού. Δεν έχουμε πια την προσωπική επαφή, τη συνάφεια, την κατά πρόσωπο επικοινωνία. 

«Βλέπουμε» τους αγαπημένους μας, τους φίλους, τους συναδέλφους, μέσα από μια οθόνη ή τους ακούμε από το τηλέφωνο. Λέμε ότι με τον περιορισμό στο σπίτι είναι η χρυσή ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τον εαυτό μας. 

Δεν νομίζετε ότι τώρα είναι ο καιρός για ενδοσκόπηση και ανασκόπηση πεπραγμένων; Για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Για μια νέα αρχή. Για μια νέα ζείδωρη πραγματικότητα. Κυρίως και πάνω απ’ όλα να σεβαστούμε, επιτέλους, τον πλανήτη Γη. Το περιβάλλον. Τη βιοποικιλότητα που είναι η μοναδική ασφάλεια ζωής για την ανθρωπότητα και ειδικά για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. 

Ο κορωνοϊός βαρά την πιο ηχηρή καμπάνα συναγερμού και τελευταίας προειδοποίησης για τον άνθρωπο. Η Γη δεν αντέχει άλλο τα εγκλήματα του ανθρώπου. Το παρατραβήξαμε! Γίναμε δούλοι των αλγόριθμων και των υπολογιστών. Ξεχάσαμε ή διαγράψαμε στοιχειώδεις λειτουργίες, δράσεις και αντιδράσεις μας ως έλλογων όντων. 

Με αφορμή τούτη τη δοκιμασία θανάτου, ας είναι η αφορμή να αλλάξουμε ζωή και συμπεριφορά. Να κάνουμε ένα ταξίδι επιστροφής σε εκείνες τις ρίζες που μας στερέωσαν και μας έκαναν ανθρώπους. Είναι επιλογή ζωής ή αφανισμού. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.