14 Απριλίου 2020

ΗΠΑ: Ανεργία 20% και "βουτιά" του ΑΕΠ κατά 40% το β’ τρίμηνο "βλέπει" η JPMorgan

Του Sergei Klebnicov 

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να "χτυπά” τις χρηματιστηριακές αγορές και την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street προχωρούν σε περαιτέρω πτωτικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών τους για το ΑΕΠ και την ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, προβλέποντας ότι το πλήγμα στην οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι είχαν προβλέψει αρχικά. 

Η JPMorgan είναι η τελευταία από τις μεγάλες τράπεζες που περιέκοψε εκ νέου τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τους οικονομολόγους της να αναμένουν πλέον "βουτιά” της τάξης του 40%. Η προηγούμενη εκτίμησή της επενδυτικής τράπεζας έκανε λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 25% στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη Πέμπτη, που έδειξαν ότι επιπλέον 6,6 εκατ. εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία. Συνολικά περισσότεροι από 16 εκατ. Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καταδεικνύοντας πόσο "βαρύς” είναι ο αντίκτυπος του κορονοϊού στην οικονομία.

Τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες θέσεων εργασίας καταδεικνύουν κατακόρυφη αύξηση, με τους οικονομολόγους της JPMorgan να εκτιμούν μάλιστα ότι ο αριθμός των Αμερικανών που θα χάσουν τη δουλειά τους μπορεί να ανέλθει στα 25 εκατ. τον Απρίλιο και το ποσοστό της ανεργίας να "χτυπήσει” το 20%.

Οι μεγάλες τράπεζες προσπαθούν θα υπολογίζουν τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού, με αρκετές εξ αυτών να περιμένουν πλέον πτώση του ΑΕΠ άνω του 30% στο δεύτερο τρίμηνο.

Η Morgan Stanley, για παράδειγμα, αναθεώρησε επίσης πτωτικά τις εκτιμήσεις της για το δεύτερο τρίμηνο μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τις απολεσθείσες θέσεις εργασίας και την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που "κατέβασαν ρολά” τον Μάρτιο. Η τράπεζα αναμένει τώρα πτώση του ΑΕΠ κατά 38%, από 30% που ήταν η αρχική εκτίμησή της.

Και οι αναθεωρήσεις επί τα χείρω δεν σταματούν εδώ. Πρόσφατα, ο επενδυτικός γίγαντας PIMCO ανέφερε ότι αναμένει επίσης πτώση του ΑΕΠ κατά 30% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και υποχώρηση 5% στο σύνολο του 2020, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε την προηγούμενη Πέμπτη ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 28% το τρέχον τρίμηνο, τονίζοντας μάλιστα ότι "η πτώση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη”.

Τα οικονομικά στοιχεία που βλέπουν εξάλλου το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες αρχίζουν να αποκαλύπτουν πόσο βαρύ είναι το πλήγμα που επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού. Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε εκτίναξη των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας αλλά και σημαντική πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και υποχώρηση του όγκου νέων αιτήσεων ενυπόθηκων δανείων.

Παρότι όμως η Wall Street ανέμενε ότι η οικονομία θα δεχθεί πλήγμα από την εξελισσόμενη υγειονομική κρίση, τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο κορονοϊός θα αφήσει πίσω του πολύ μεγαλύτερες "πληγές” από ό,τι αρχικά αναμενόταν. 

"Η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική. Επιπλέον βλέπουμε πια λιγότερες πιθανότητες για σημαντική ανάκαμψή της τους προσεχείς μήνες σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως”, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της JPMorgan στην πρόσφατη ανάλυσή τους. "Ως αποτέλεσμα, αναθεωρήσαμε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις μας για μια ακόμη φορά και πλέον αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού της ανεργίας από ό,τι είχαμε υπολογίσει”, προσθέτουν. 

πηγή



Share

2 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

Θα τολμησω να πω μια ''χαζομαρα'' διοτι απο οικονομικα δεν το εχω ...απλα λεω !
κατα την αποψη μου οι μονοι που δεν θα χασουν .....ειτε φυσικα προσωπα ειτε χωρες ειτε οργανισμοι ειτε τραπεζες ......θα ειναι ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ Κ ΕΙΝΑΙ Ή ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΦΟΥΝΤΟ ....ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΕΣ ΜΟΥΦΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΜΕ ΤΡΕΜΟΥΛΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΗΝ ΣΚΑΣΟΥΝ ΟΙ ΦΟΥΣΚΕΣ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ...........ΤΕΛΙΚΑ ΒΡΗΚΑΝΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ Κ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝΕ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΙ , ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΩΣΟΥΝ Κ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ .

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Βρήκες κι άλλο κίνητρο...
Εκτός από αυτούς που είναι έτοιμοι να δανείσουν αυτούς που καταστρεφονται που ειναι και οι πλέον υποπτοι για ολο αυτο... ειναι λίγο υποπτοι και αυτοί που ηταν στο χείλος της καταστροφής...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.