20 Νοεμβρίου 2019

Σοβαροί κίνδυνοι για τον Ελληνισμό

Οι σχέσεις Τραμπ - Πούτιν - Ερντογάν και η απουσία Νετανιάχου 

Του Πανίκου Παναγιώτου 

Ο τουρκικός κατοχικός στρατός στη Συρία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συνεχίζει εκκαθαρίσεις «εναντίον των απίστων», καταδιώκοντας Κούρδους και Χριστιανούς.

Η Άγκυρα αγόρασε ρωσικούς πυραύλους και συμμετέχει σε στρατηγικές συνεργασίες με τη Μόσχα και την Τεχεράνη, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με εκθέσεις υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, η Τουρκία έχει στηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά το Ισλαμικό Κράτος, συνεχίζοντας να διευκολύνει το έργο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Κι όμως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός ηγέτης ανέφερε ότι είναι «μεγάλος οπαδός» του Ερντογάν, τού απένειμε τα εύσημα και τον εξύμνησε σε προκλητικό βαθμό. Επιπλέον, κατάφερε να «εγκλωβίσει» κορυφαίους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στον Τούρκο πρόεδρο για την εισβολή στη Συρία και για την προδοσία του Τραμπ σε βάρος των Κούρδων.

Η πρώτη «μεταστροφή» τους, μετά την κοινή συνάντηση που είχαν με Τραμπ και Ερντογάν, έγινε με την απόφαση του Λίντσεϊ Γκράχαμ να μην προχωρήσει στη Γερουσία η διαδικασία έγκρισης ψηφίσματος για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι σε ποιο βαθμό μπορεί να φτάσει ο θαυμασμός του Τραμπ για τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν.

Προσωπικά συμφέροντα;

Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, φέρεται να υποστήριξε ότι η σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν στηρίζεται σε «προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα», κατηγορώντας την κόρη και τον γαμπρό του Αμερικανού ηγέτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πρώην στενοί συνεργάτες του προέδρου Τραμπ τον κατηγορούν ότι λαμβάνει αποφάσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας των ΗΠΑ με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντά του.
Έντονες είναι οι επικρίσεις που δέχεται και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πολιτική της Μόσχας, καθώς και για την «περίεργη σχέση» του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κατά διαστήματα, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες και προβλήθηκαν ισχυρισμοί ότι ο Πούτιν «εκβιάζει» τον Τραμπ με στοιχεία που κατέχει για δήθεν όργια με ιερόδουλες σε σουίτα ξενοδοχείου στη Μόσχα, όπου παλαιότερα είχε διαμείνει και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Πέρα από όλα αυτά και για τα όσα λέγονται περί «εξάρτησης» του Αμερικανού προέδρου από τον Ρώσο ομόλογό του, διαβάσαμε στο Hellas Journal ότι στην τουρκική ιστοσελίδα Ahval αναφέρθηκε ότι ο Ερντογάν είναι πολύ πιο προσεκτικός όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Πούτιν απ’ ότι με τον Τράμπ, «καθώς η Ρωσία έχει περισσότερη ισχύ επί της Τουρκίας», όπως υποστήριξε ο αναλυτής Ömer Taşpınar, που αυτή την περίοδο συνεργάζεται με το Brookings Institution, στην Ουάσινγκτον.

«Σύμφωνα με όσα ακούω, ο Πούτιν διαθέτει πολλά αρχεία που θα μπορούσαν -αν το επιθυμούσε- να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν, όπως για περιπτώσεις διαφθοράς, μέχρι το αληθινό πρόσωπο της 15ης Ιουλίου (σ.σ. περί στημένου πραξικοπήματος)» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Taşpınar.

Η απουσία Νετανιάχου

Εκτός από τις σχέσεις αλληλοθαυμασμού μεταξύ αυτών των τριών ηγετών, που δίνουν τη δυνατότητα στον Ερντογάν να δρα ανεξέλεγκτα και εκβιαστικά, εντός και εκτός της χώρας του, τίθεται ένα άλλο βασικό ερώτημα που αγγίζει μια άλλη πτυχή των εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Και το ερώτημα αφορά το ρόλο του Ισραήλ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν «τύραννο», ενώ αρκετά ισραηλινά ΜΜΕ, στελέχη του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ και κορυφαίοι ακαδημαϊκοί εβραϊκής καταγωγής θεωρούν τον Τούρκο πρόεδρο έναν από τους «μεγαλύτερους εχθρούς» του εβραϊκού κράτους.

Και ενώ λοιπόν σε άλλες περιπτώσεις το Ισραήλ επηρεάζει καταλυτικά τις αμερικανικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του, για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον και για τα όσα εγκωμιαστικά είπε ο Αμερικανός ηγέτης για τον Τούρκο ομόλογό του, που, ξεκάθαρα είναι «εκτός πλαισίου» της ιδιαίτερης συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ, φάνηκε ότι δεν είχε καμία «παρουσία» ή επίδραση ο Νετανιάχου και μάλιστα την στιγμή που δίπλα στον Τραμπ βρίσκεται ο εβραϊκής καταγωγής γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος «φροντίζει για όλα».

- Μήπως όλο αυτό το σκηνικό παραπέμπει σε μια «άθλια πραγματικότητα» που ούτε καν στηρίζεται σε προσωπικά – επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά κυρίως σε υπαρκτά ή ανύπαρκτα στοιχεία, εκβιασμούς, συναλλαγές και σκάνδαλα (ερωτικά και οικονομικά) σε επίπεδο ανωτάτων ηγεσιών;

- Μήπως και ο Νετανιάχου είναι «αιχμάλωτος» υποκλοπών και κατασκόπων του Κρεμλίνου και δεν είναι τυχαία η ακυβερνησία στο Ισραήλ και οι κατηγορίες σε βάρος του;

Εάν η Μόσχα διαδραμάτισε ρόλο στην εκλογή του Τραμπ το 2016, με προοπτική να το επαναλάβει και στις προεδρικές εκλογές του 2020, εάν η Μόσχα είχε ρόλο στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε την ίδια πρακτική ενδεχομένως να εφαρμόζει για το Ισραήλ και τον Νετανιάχου.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Ακόμα και στην περίπτωση, που, για τα προαναφερόμενα, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, φαίνεται πλέον ότι δημιουργείται μια νέα κατάσταση πραγμάτων στη διεθνή σκηνή, όπου ισχυρά κράτη δεν καθορίζουν και δεν αλλάζουν τις πολιτικές τους με βάση τα συμφέροντά τους και τις δημοκρατικές επιλογές των λαών τους, αλλά ανάλογα με συμφέροντα, σκάνδαλα, χαρακτήρες και προσωπικά κίνητρα των ηγετών τους.

Κι αυτή η κατάσταση περικλείει πολύ σοβαρούς κινδύνους για τον Ελληνισμό, την Ελλάδα και την Κύπρο. Η επιθετικότητα της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τον εναγκαλισμό του Ερντογάν με τον Τραμπ και τον Πούτιν, διαμορφώνει συνθήκες για απρόβλεπτες εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα, στο πλαίσιο των επεκτατικών επιδιώξεων της Άγκυρας.

Τα όσα εξελίσσονται αυτό τον καιρό στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στο Αιγαίο και τη Θράκη (με τις στρατιές των μεταναστών) δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις της Τουρκίας, η οποία στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προσπαθεί να αξιοποιήσει την «πρωτοφανή ανοχή» που επιδεικνύουν απέναντί της η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.

Μέσα σε ένα τέτοιο τοπίο, για μια ακόμη φορά, η Λευκωσία οδηγείται σε τριμερείς και πενταμερείς συναντήσεις, χωρίς πυξίδα, χωρίς συγκροτημένη στρατηγική και έχοντας την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό ή να εκθέσει την τουρκική αδιαλλαξία.

Στο τέλος, αφού και πάλι δεν θα υπάρχει διέξοδος στο αδιέξοδο, η Τουρκία θα έχει πετύχει ξανά ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της διχοτόμησης και τον έλεγχο του νησιού.

Ως πότε όμως θα στεκόμαστε μοιραίοι και άβουλοι μπροστά σε διαδικασίες και αποφάσεις που φέρνουν όλο και πιο κοντά την τουρκοποίηση και την ισλαμοποίηση της Κύπρου και απειλούν την εθνική ακεραιότητα της Ελλάδας; 

HellasJournal
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.