28 Νοεμβρίου 2019

Η πρώτη γνωστή πανοπλία με ενεργητική θωράκιση ήταν Βυζαντινή!

Ο Βυζαντινός αυτός θώρακας θεωρούνταν από τους ακαδημαϊκούς ως μία κατασκευή που άγγιζε την σφαίρα του φανταστικού μιάς και ξέφευγε από την πιο συνηθισμένα σχεδίαση των υπόλοιπων παραδοσιακών θωρακίσεων της εποχής.

Σφυρηλατεί και γράφει ο Δημήτρης Κατσίκης - Hellenic Armors 

Οι Βυζαντινές Αγιογραφίες στρατιωτικών Αγίων (π,χ Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δημητρίου κλπ) φιλοτεχνημένες από τον 10ο και μετά αιώνα διασώζουν σε σημαντικό βαθμό την Βυζαντινή στρατιωτική τεχνολογία, μια τεχνολογία που συμπεριλαμβάνεται στα επιτεύγματα της πολυαιώνιας Ελληνικής σχολής οπλουργίας , που δυστυχώς στις μέρες μας έχει περάσει στην σφαίρα της λήθης. Η ενδελεχής μελέτη των μεταλλικών ενδιαιτημάτων των Στρατιωτικών Αγίων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έτσι όπως αυτοί αναπαρίστανται από τις αρχές του 10ου αιώνα μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα μέρος της λησμονημένης δόξας του Βυζαντίου, μιας Αυτοκρατορίας που συνέχισε την κληρονομιά των κτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Από τα τέλη του 13ου μ.Χ αιώνα εμφανίζεται στις αγιογραφίες της Χερσόνησου του Αίμου, ένας πολύ αξιοπερίεργος θώρακας. Μια από τις πιο λεπτομερής αναπαραστάσεις του εν λόγω θώρακα αφορά την πανοπλία που απέδωσε ο Εμανουήλ Πανσέληνος (περί του 1290 μ.Χ) στον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρων. Ο Βυζαντινός αυτός θώρακας θεωρούνταν από τους ακαδημαϊκούς ως μία κατασκευή που άγγιζε την σφαίρα του φανταστικού μιάς και ξέφευγε από την πιο συνηθισμένα σχεδίαση των υπόλοιπων παραδοσιακών θωρακίσεων της εποχής.

Μια ρεαλιστική ανακατασκευή της πανοπλίας αυτής σε φυσικό μέγεθος ήρθε να αποδείξει την αληθοφάνεια των Αγιογραφιών και να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι ο Αγιογράφος αποθανάτισε με το πινέλο του μια πραγματικότητα. Ανεξάρτητοι ομόκεντροι δίσκοι αποτελούμενοι από δέρμα και μέταλλο συνδεόμενοι μεταξύ τους με δερμάτινα κορδόνια συνθέτουν ίσως την πιο πολύπλοκη (από μηχανικής άποψης) πανοπλία του πλανήτη. Η πανοπλία αυτή αποτελεί ένα άθλο μηχανικής καθώς διαθέτει τον πρώτο γνωστό μηχανισμό αμυντικής θωράκισης με ενεργητικό χαρακτήρα.


Οι θωρακικοί και οπίσθιοι ομόκεντροι κύκλοι λειτουργούν εν πολλοίς σαν ένα τεράστιο ελατήριο ικανό να απορροφά την κινητική ενέργεια των εισερχόμενων βλημάτων. Το Βυζαντινό αυτό τεχνολογικό επίτευγμα θα μπορούσε από μόνο του να φέρει μία επάνάσταση στο πως θα πρέπει να βλέπουν οι Έλληνες την Μεσαιωνική τους Παράδοση.

http://defenceline.gr/index.php/diaphora/item/3004-byzantio 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.