Στη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε εισήλθαν στην Ελλάδα 2.793 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας 18 Νοεμβρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 24 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 1.615 αφίξεις στη Λέσβο, 548 στη Χίο και 630 στη Σάμο. Τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν ότι το κλειδί των ροών το κρατάει η Τουρκία, η οποία δεν κρύβει την απροθυμία της να τις ελέγξει, καθώς χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης, όπως, άλλωστε, το έχει ομολογήσει δημόσια ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.Η πίεση έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα. Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης παραδέχτηκε ότι τα τελευταία 24ωρα η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται καν στα σήματα που στέλνει η Ελλάδα για περιστατικά όπου εντοπίζονται πλοιάρια γεμάτα μετανάστες έτοιμα να αποπλεύσουν, ή μόλις έχουν αποπλεύσει, με προορισμό τα ελληνικά νησιά. «Υπάρχει μηδενική ανταπόκριση», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με τους αριθμούς, καθιστούν αδιέξοδη και τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Όσο γρήγορα γίνεται αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά, τόσο αυτές ξαναγεμίζουν από νεοεισερχόμενους. Η όλη διαδικασία μετατρέπεται έτσι σε σισύφειο έργο. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν συνολικά μεταφερθεί στην ενδοχώρα 9.000 αιτούντες άσυλο, οπότε από τις 20.000 θέσεις που είχαν εξευρεθεί, απομένουν 11.000, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα 9.747 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία στα νησιά, περισσότεροι δηλαδή από όσους μεταφέρθηκαν. Τα παραπάνω δεδομένα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το κυβερνητικό σχέδιο για την διαχείριση του προβλήματος. Το σχέδιο έχει τέσσερις πυλώνες, κόστος 110 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει 3.700 άμεσες προσλήψεις. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδείξει το αποτρεπτικό μήνυμα του συνόλου των νέων μέτρων που έχουν εξαγγελθεί. Η φύλαξη των συνόρων είναι ένα από αυτά.
Τα νέα κέντρα
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την αύξηση των θέσεων των συνοριακών φυλάκων κατά 400. Ειδικότερα, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που υπογράφεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, αυξάνει τις αρχικά προβλεπόμενες από το νόμο 2622/2019, 1.000 οργανικές θέσεις συνοριακών φυλάκων, κατά 400.
Επιπλέον, θα έχουμε και τα νέα κέντρα. Αν και τα κυβερνητικά στελέχη αποδεικνύονται ιδιαίτερα φειδωλά στην παροχή πληροφόρησης για τον τρόπο λειτουργίας τους, γνωρίζουμε ότι ήδη δρομολογείται η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά πρώτης υποδοχής και ελεγχόμενων δομών στην υπόλοιπη χώρα. Τα πρώτα κέντρα χωρητικότητας 8.000 θέσεων αναμένεται να δημιουργηθούν σε Αγρίνιο, Λειβαδιά, Λαμία, Ριτσώνα και Κρήτη, ενώ αναζητούνται χώροι σε Άρτα και Φωκίδα.
Τοπικοί άρχοντες, αλλά και κάτοικοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από το κυβερνητικό σχέδιο, για το οποίο δηλώνουν ανενημέρωτοι. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, προβάλλοντας ως δέλεαρ την οικονομική στήριξη που θα παρέχει ως αντάλλαγμα στους δήμους. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι σε αντίθεση με το παρελθόν θα ασκεί έλεγχο στα κέντρα αυτά, αποτρέποντας το σκηνικό χάους.
Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και το σχέδιο «Κανένα παιδί μόνο», με επιβλέποντα τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες. Ως συντονιστές αναδείχθηκαν η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Απόστολος Δοξιάδης. Ένα άλλο ακόμα καυτό μέτωπο είναι ο Έβρος. Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις για την προστασία του περάσματος έχουν και εκεί αυξηθεί οι ροές.
Διεθνοποίηση του προβλήματος
Εν μέσω όλων αυτών, συνεχίζεται η προσπάθεια διεθνοποίησης του προβλήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, με τον οποίο θα συζητήσουν –μεταξύ άλλων– και για το μεταναστευτικό, θέμα που ταλανίζει και τις δύο χώρες ως χώρες πρώτης υποδοχής.
Μέσα στην εβδομάδα καταφτάνει και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι. Πραγματοποιεί την τρίτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 27 και 28 Νοεμβρίου. Ως βασικό πρόβλημα, πάντως, παραμένουν τα “καραβάνια” μεταναστών που στέλνει και θα συνεχίζει να στέλνει ο Ερντογάν.
«Η Ελλάδα δε θα επιτρέψει στην Τουρκία να θεωρήσει ότι το μεταναστευτικό είναι διμερές ζήτημα, ούτε να εκβιάζει τη χώρα χρησιμοποιώντας τις μεταναστευτικές ροές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Πιθανόν να υπάρξει νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 4-5 Δεκεμβρίου για τα 70χρονα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Σε αυτήν σίγουρα θα συζητηθεί το μεταναστευτικό.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου