27 Νοεμβρίου 2019

Facebook: Το νέο τεστ IQ είναι, ευτυχώς, εδώ για να μείνετε.

Γράφει ο Βασίλης Αντωνάς 
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Το παραδέχομαι. Το Facebook συνηθίζει να με εξοργίζει. Δεν θα μπορούσα για τη ζωή μου να καταλάβω γιατί κάποιος θα έπαιρνε (δεν έχει σημασία αν μοιραστεί δημόσια) μια εικόνα του εαυτού του, που πήρε ο ίδιος (!) Τραβώντας διάφορα δραματοποιημένα πρόσωπα, μετά από μια φωτογραφία της σαλάτας ντομάτας και αγγουριού που είχαν για δείπνο, ένας τόνος περιστροφικού περιεχομένου γύρω από ένα ή άλλο αίτιο (οτιδήποτε αρκεί να συνεπάγεται παράπονο) και συνολικά ξεκινάει αυτό που αποκαλώ "Look at Me-Shame on You" steeplechase.

Από καιρό σε καιρό έχω ξεκινήσει να γράφω για αυτό, συνήθως με έμμεση αναφορά και σε συνδυασμό με την απερισκεψία και την περιφρόνησή μου για όλους εκείνους τους εαυτούς, τους δίκαιους, προοδευτικούς που μας έχουν κατακλύσει με το κηρύγμα τους που δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό εκτός από τον καθορισμό αυτής της αριστείας είναι ένα πράγμα που πρέπει να ντρέπεται, μόνο και μόνο επειδή είναι ανίκανοι να την φτάσουν και ότι κανείς δεν πρέπει να προχωρήσει και να είναι ευτυχισμένος μόνο και μόνο επειδή δεν μπορεί να είναι.

Έτσι, εκεί. Το απολυταρχικό μου, πολωμένο κλαψάρισμα και η εξολόθρευση από το δρόμο, μπορώ τώρα να ρίξω μια ματιά στα πράγματα με περισσότερη ηρεμία. και, αυτή τη φορά, παραδέχονται ότι το Facebook είναι ίσως το πιο χρήσιμο πράγμα που εφευρέθηκε ποτέ από τον άνθρωπο, αφού οι Ιάπωνες ανακάλυψαν ότι τα ψάρια προτιμούν ακόμα καλύτερα όταν τρώγονται ωμά. Ή επειδή ο Ιωάννης Μοντάγκου, ο κόμης του Σάντουιτς, ήρθε με την ιδέα να γεμίσει τα τρόφιμα ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού, αν είστε με αυτόν τον τρόπο με κλίση.

Στο κείμενο μου, Coaching for Impact , διαπιστώνω ότι η Επίδραση είναι το άμεσο αποτέλεσμα 3 παραγόντων: Η συλλογή και η ανταλλαγή πληροφοριών (πληροφοριών), η διατήρηση ουσιαστικών, αμοιβαίων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων και η αξιοποίηση των πόρων. Η θεωρία μου είναι ότι εάν μπορείτε να εξασφαλίσετε οποιεσδήποτε δύο από τις παραπάνω, αποκτάτε αυτόματα πρόσβαση στο τρίτο. Από τους τρεις, οι πόροι είναι, κατά τη γνώμη μου, το πιο δύσκολο να έρθουν. Επομένως, όλες οι ξαφνικές πληροφορίες και σχέσεις φαίνονται κρίσιμες. 

Δεν θα ασχοληθώ όμως περαιτέρω με αυτό το "περιεχόμενο selfie" των θεωριών μου και με τον εαυτό μου. Αντ 'αυτού, θα επιστρέψω στην αρχική μου σκέψη, η οποία τώρα μετέτρεψε το μυαλό μου για το Facebook και τη χρησιμότητά του. Και ο λόγος που το έκανα είναι επειδή δεν δίνει μόνο μία πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα άτομα, αλλά επιτρέπει επίσης σε κάποιον να διανέμει πληροφορίες της επιλογής τους, με έναν τρόπο επιλογής τους σε μια στιγμή της επιλογής τους. Νομίζω ότι οι άνθρωποι αποκαλούν αυτήν την προπαγάνδα και τυχαίνει να είναι ένας μεγάλος οπαδός της.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω το προφανές: σε μια δεδομένη στιγμή, μια πολύ απλή αναζήτηση, σας δίνει τη δυνατότητα να συλλέξετε άνευ προηγουμένου, αξεπέραστη ποσότητα πληροφοριών για περίπου έναν στους δύο ανθρώπους στην Ευρώπη και τρεις στους τέσσερις ανθρώπους στη Βόρεια Αμερική. Και στον σημερινό κόσμο, όπου η ταχύτητα και η αποδοτικότητα είναι της ουσίας και ο νόμος του Ντάργουιν ισχύει περισσότερο από ποτέ, αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος θησαυρός που μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση. 

Το μόνο που χρειάζεται είναι τα 10 έως 20 δευτερόλεπτα να μετακινηθείτε προς τα πάνω και προς τα κάτω το προφίλ ενός ατόμου για να σχεδιάσετε μια ακριβή σύνοψη του ποιοι είναι, συμπεριλαμβανομένου του κατά προσέγγιση IQ, των ναρκισσιστικών προκλήσεων (επίσης γνωστών ως ανασφάλειες) τις πολιτικές πεποιθήσεις, τις μαγειρικές τους προτιμήσεις και γενικά οτιδήποτε και όλα όσα θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε το επίπεδο εγγύτητας που επιθυμείτε να ακολουθήσετε μαζί τους, είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά. ή πώς μπορούν να σας βοηθήσουν, και πάλι, εάν είστε με αυτόν τον τρόπο κεκλιμένοι. Ποια είναι φυσικά πόσο μεγάλες εταιρείες και άλλοι παίκτες χρησιμοποιούν το θησαυροφυλάκιο των κοινωνικών μέσων.

Ταυτόχρονα, ενώ μερικοί άνθρωποι είναι απασχολημένοι που φαντάζονται ότι ο καθένας ακολουθεί τις καθημερινές θέσεις τους με αμείωτο ενδιαφέρον, σαν να ήταν η ζωή της Αικατερίνης από τα Wuthering Heights ή ο Scarlett O 'Hara από το Gone with the Wind ή ο Rick Blaine από την Καζαμπλάνκα και λαμβάνοντας το 83 ης selfie πρόσωπο πάπια, κάποιοι άλλοι είναι απασχολημένοι με τη συγγραφή ή ακόμα και την επινόηση, αν θέλετε τη δική τους ιστορία για τον εαυτό τους. Η ιστορία που θέλουν οι άλλοι να δουν. Η ιστορία που θέλουν να διαδώσουν. 

Αυτοί είναι οι επηρεαστές, που συλλέγουν πληροφορίες για τους άλλους, οι οποίοι στη συνέχεια μετασχηματίζονται σε δεδομένα λήψης αποφάσεων, διατηρώντας παράλληλα απασχολημένος με προσεκτική και σκόπιμη επιλογή των παραμέτρων που επιθυμούν να μεταδώσουν για τον εαυτό τους. ευθυγραμμίζοντας τα με την πρόθεσή τους με στρατηγικό, επικεντρωμένο και χωρίς συμβιβασμό τρόπο. αρνείται να επικοινωνήσει με ένα τυχαίο πρόσωπο · διατυπώνοντας την αφήγηση με την οποία θέλουν οι άλλοι να συμμετάσχουν.

Πρόκειται για επιρροή. Ελέγξτε αν θέλετε. Δεν έχω καμία αμφιβολία με τέτοια ορολογία. Εάν οι προοδευτικοί επιτρέπεται να δοξάζουν την αποτυχία, μου επιτρέπεται να χρησιμοποιούν βρώμικη ορολογία, όπως είναι ο έλεγχος. Ελεγχος. Νόμιζα ότι θα το γράψω για άλλη μια φορά. Για καλό μέτρο? και για να είναι προκλητική. Είμαι σε τέτοια πράγματα. Είναι μέρος της αφήγησής μου. Η στρατηγικά, ευθυγραμμισμένη, διατυπωμένη, εσκεμμένη αφήγηση μου.

Αυτοί οι άνθρωποι θα δημοσιεύσουν και μοιράζονται όταν έχουν επιτύχει πράγματι κάτι μεγαλύτερο από το πάτημα του πλήκτρου "take selfie" στο έξυπνο τηλέφωνό τους, προκειμένου να πλαισιώσουν το ανόητο βλέμμα τους. Κάτι από συνέπεια, κάτι που εργάστηκαν σκληρά και ότι μπορούν να κάνουν καλύτερα από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Κάτι εξαιρετικής ποιότητας. Θα ξεχάσουν να τοποθετήσουν την εικόνα από εκείνη την παμπ όταν είχαν πάρα πολλά να πίνουν ή το ρομαντικό Σαββατοκύριακο στο χωριό της χώρας με τη φίλη, που μπορεί να τους προκαλέσει πρόβλημα όταν φτάσει ο αντικαταστάτης της ή το γεγονός ότι μισούν τη δουλειά τους τόσο πολύ και ότι έχουν ψέματα στον προϊστάμενο καλώντας αρρώστους? ή όλα τα ιστορικά (που είναι ουσιαστικά η βασική παθολογία της εποχής μας, που τροφοδοτείται από τα κοινωνικά μέσα και τη μετριότητα), θέσεις επαινετικής προσοχής.

Είναι ένα υπέροχο εργαλείο, το Facebook. Ω ναι είναι. Είναι στην πραγματικότητα ο νέος έλεγχος ικανοτήτων ηλικίας, ο οποίος συνδυάζει όλα τα εργαλεία αξιολόγησης, από το IQ στο EQ που ο άνθρωπος έχει επινοήσει ποτέ σε ένα. 

Και γι 'αυτό είμαι ευγνώμων. Και για να πάρετε μια υπερήφανη selfie του εαυτού μου τρώει ένα καπνιστό σάντουιτς σολομού για να το μοιραστώ μαζί σας και να γιορτάσω το επίτευγμα μου να αξιοποιήσω και τις τρεις μεγαλύτερες εφευρέσεις του ανθρώπου με ένα πάτημα, γνωρίζοντας ότι δεν μπορείτε να περιλάβετε την πρόβλεψή σας να μάθετε Χρησιμοποίησα ολικής αλέσεως ή πολλαπλάσια. Μόνο το πρόβλημα είναι εάν μπορώ να μασήσω και να τραβήξω ένα πρόσωπο πάπιας ταυτόχρονα ... καλύτερα να το μάθω τότε. Η πρόκληση περιμένει.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.