29 Νοεμβρίου 2019

«Κύριε Μάτση, πού ξέρεις αν δεν είμαι κι εγώ Έλληνας»;

Μια συγκλονιστική ιστορία μέσα από το βιβλίο, «Μετά Παρρησίας· για την ιστορία και την αλήθεια» που έγραψε ο Κύπριος πολιτικός, Γιαννάκης Μάτσης. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτης το 2018. 

Η απίστευτη όσο και συγκλονιστική αυτή ιστορία ξεκίνησε από το Παρίσι, στις 18 Δεκεμβρίου 1989, όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε και ο Γιαννάκης Μάτσης.

Τότε ο αρχηγός της τουρκικής αντιπροσωπείας, βουλευτής του «Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας», Μουκέρεμ Τασίογλου, ανακοίνωσε επίσημα την πρόσκληση στην Επιτροπή να επισκεφθεί την Τουρκία για επιτόπου εξέταση της κατάστασης των Βουλγαρομουσουλμάνων που είχαν εγκατασταθεί εκεί, καθώς και των Κούρδων και των προσφύγων από το Ιράν και το Ιράκ. Ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Προσφύγων, ο Ισπανός σοσιαλιστής βουλευτής Αλφόνς Κουκό, δήλωσε ότι το θέμα συνδεόταν και με τα σχετικά Ψηφίσματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για διατήρηση της δημογραφικής σύνθεσης στην Κύπρο και αποτροπή της εγκατάστασης εκεί Βουλγαρομουσουλμάνων από την Τουρκία.

Σε μια χωρίς προηγούμενο χειρονομία, ο Τασίογλου απηύθυνε ιδιαίτερη πρόσκληση στον Γιαννάκη Μάτση να συμμετάσχει στην επίσκεψη της Υποεπιτροπής στη χώρα του. «Προσκαλώ τον κ. Μάτση», είπε, «διότι, εκτός του έργου της Υποεπιτροπής στην οποία θα συμμετάσχει, θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει ιδιαιτέρως με ιθύνοντα πολιτικά πρόσωπα της Τουρκίας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος»[1]. 

Η πενταμελής Υποεπιτροπή της ΚΣΣΕ θα περιόδευε από την Ανατολική Θράκη μέχρι την περιοχή του Κουρδιστάν, στην Ανατολική Τουρκία, και θα συνομιλούσε, εκτός από τους Τούρκους πολιτικούς ηγέτες, και με την ηγεσία των Κούρδων, των Ιρανών και των Βουλγαρομουσουλμάνων προσφύγων. Τα συμπεράσματά της θα υποβάλλονταν στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ. Για τον Μάτση θα διευθετείτο ειδικό πρόγραμμα χωριστών συναντήσεων με τους Τούρκους πολιτικούς. 

Η πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε να θίξει, κατά τρόπο παραστατικό, το δράμα των αγνοουμένων ήταν όταν βρέθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, με τις γνωστές φυλακές, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν μεταφερθεί αγνοούμενοι της Κύπρου. 

Όπως αφηγήθηκε αργότερα σε συνέντευξή του[2], ενώ βρίσκονταν στο μικρό λεωφορείο που τους μετέφερε, εξέφρασε την επιθυμία να περάσουν από τις φυλακές. Ο νεαρός εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που τους συνόδευε αρνήθηκε.

Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, τελείως συμπτωματικά, βρέθηκαν μπροστά στις φυλακές, αφού η τροχαία κίνηση τους ανάγκασε να αλλάξουν το δρομολόγιο της περιήγησής τους.
Ο Γιαννάκης Μάτσης άρχισε να βγάζει φωτογραφίες μέσα από το λεωφορείο και την επόμενη στιγμή όλοι αποβιβάστηκαν και ανέβηκαν τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στο τείχος των φυλακών. Τότε κάλεσε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του και τους είπε: «Εδώ βρισκόμαστε σε έναν χώρο που για μένα έχει τεράστια σημασία. Αυτές είναι οι φυλακές του Ντιγιάρμπακιρ, στις οποίες είχαν μεταφερθεί εκατοντάδες Έλληνες Κύπριοι αγνοούμενοι. Κάτω από τα πόδια μας, όπου βρίσκονται Κούρδοι φυλακισμένοι, πιθανότατα να υπάρχουν και Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι, αν βρίσκονται ακόμη στη ζωή». 


Οι Ευρωπαίοι βουλευτές έδειξαν συγκλονισμένοι και βομβάρδισαν τον Κύπριο συνάδελφό τους με ερωτήσεις. Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη θορύβησε τον Τούρκο συνοδό, ο οποίος του είπε οργισμένος πως, αν γνώριζαν ότι είχε την πρόθεση να ανακινήσει το θέμα των αγνοουμένων, δεν θα του επέτρεπαν την είσοδο στην Τουρκία. Ο Μάτσης αντέδρασε, λέγοντάς του ότι κανένας δεν είχε το δικαίωμα να εμποδίσει την επίσκεψή του στην Τουρκία ως μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. 

Το επεισόδιο, όμως, είχε συνέχεια, και μάλιστα εντελώς απρόβλεπτη. Φεύγοντας από το Ντιγιάρμπακιρ, πλησίασε τον Τούρκο συνοδό και, αφού τον επαίνεσε για τον ζήλο του στην εκτέλεση των καθηκόντων του, του σύστησε να είναι πιο προσεκτικός στη συμπεριφορά του απέναντι στους ξένους κοινοβουλευτικούς. 

Εκείνος τότε τον αγκάλιασε και του είπε: 
«Κύριε Μάτση, πού ξέρεις αν δεν είμαι κι εγώ Έλληνας;». 
Και του αποκάλυψε πως πράγματι ήταν Έλληνας με καταγωγή από τη Σμύρνη, δείχνοντάς του και τον σταυρό που του είχε δώσει η γιαγιά του και τον φορούσε στο στήθος του!

Σημειώσεις
1. Βουλή των Αντιπροσώπων, Ανακοινωθέν, Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 1989.
2. Περιοδικό «Ενημέρωση», τεύχος 231, Λευκωσία, 12 Απριλίου 1990, σσ. 12-17. 


Πηγή: Πεμπτουσία
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.