16 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς η πολιτική των ΗΠΑ διέλυσε την Μέση Ανατολή

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ διέλυσε την Μέση Ανατολή και δημιουργεί αέναους πολέμους

Η Υεμένη είναι ένας εφιάλτης, μια καταστροφή, ένα χάος - και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για όλη αυτή την καταστροφή αναφέρει σε ανάλυσή του ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Danny Sjursen. 

Όπως αναφέρει ο Sjursen η ιστορία πίσω στην Υεμένη, η οποία είναι ήδη η φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, είναι σημαντική.

Εν συντομία, ο κατακλυσμός προκλήθηκε από διαμαρτυρίες εναντίον του δικτάτορα που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης το 2011. Μετά από λίγο, ένας αναποφάσιστος και διστακτικός Πρόεδρος, ο Obama κάλεσε τον Πρόεδρο Ali Abdullah Saleh να παραιτηθεί.Μια μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίχθηκε από τη Σαουδική Αραβία ανέλαβε, αλλά κυβερνούσε (έκπληξη) κακώς.

Στη συνέχεια, από το 2014 έως το 2015, μια αμιγώς σιιτική πολιτοφυλακή από το βορρά της Υεμένης επιτέθηκε στο νότο και κατέλαβε την πρωτεύουσα μαζί με τη μισή χώρα.

Σε εκείνο το σημείο, αντί να προχωρήσουν σε ειρήνη, οι ΗΠΑ υποστήριξαν στρατιωτικά, μια εκστρατεία βομβιστικής τρομοκρατίας με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, που προκάλεσε αποκλεισμό της χώρας, πείνα και εισβολή μισθοφόρων που επηρέασε κυρίως τους πολίτες της Υεμένης.
Σε εκείνο το σημείο, η Υεμένη είχε «σπάσει» σε δύο κομμάτια.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή όταν οι νότιοι αυτονομιστές (υπήρξαν κάποτε, πριν από το 1990, μια νότια και βόρεια Υεμένη) κατέλαβαν την κύρια λιμενική πόλη της Υεμένης, υποστηριζόμενοι από τους φαινομενικά συνεργάτες της Σαουδικής Αραβίας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τις τελευταίες ημέρες, η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίχθηκε από τη Σαουδική Αραβία ανακατέλαβε τον Άντεν, αλλά οι νότιοι αποσχιστές φαίνεται να είναι ισχυρότεροι από ποτέ στην περιοχή.

Είναι σαφές ότι η Υεμένη δεν μπορεί ποτέ να επανασυνδεθεί.

Προσθέστε στο γεγονός ότι οι μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα χρησιμοποίησαν το χάος του πολέμου για να αποκτήσουν κάποια αυτονομία στη μη κυβερνημένη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει με αξιοπιστία ότι το αποτέλεσμα της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ Σαουδικής παρέμβασης ήταν τουλάχιστον μια Υεμένη διαιρεμένη σε τέσσερα κομμάτια.

Ας κάνουμε μια σύντομη περιήγηση στην ιστορία των δύο δεκαετιών της Ουάσινγκτον για την απόλυτη διάρρηξη των εθνοτικών κρατών της Μεγάλης Μέσης Ανατολής και την καταστροφή μιας ήδη κομματιασμένης περιοχής.
Εδώ πηγαίνει, από τη Δύση προς την Ανατολή, σε έναν κατά κανόνα μη συνολικό κατάλογο.


Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και η πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Λιβύη έχουν εξαπολύσει έναν συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο, χώρισαν τη χώρα μεταξύ τουλάχιστον δύο πολέμαρχων και επέτρεψαν σε όπλα και στρατιώτες να διασχίσουν τα νότια σύνορα και να αποσταθεροποιήσουν τη Δυτική Αφρική.

Αυτό σημαίνει ότι ο Νίγηρας, η Λιβύη, το Καμερούν, το Μάλι, το Τσαντ και η Νιγηρία έχουν δει την κοινή τους επικράτεια γύρω από τη λίμνη Τσαντ να γίνεται μια αμφισβητούμενη περιοχή, αμφισβητηθείσα από μια νέα εξουσιαστική ομάδα ισλαμιστών.
Αυτό, φυσικά, οδήγησε τον αμερικανικό στρατό να γεμίσει μερικές χιλιάδες στρατιώτες σε αυτές τις χώρες.

Αυτή η ανάπτυξη είναι απίθανο να τελειώσει καλά.

Στο Ισραήλ / Παλαιστίνη, οι δεκαετίες υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και ο D. Trump που διπλασίασε την πολιτική αυτή - μεταφέροντας την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και στρατευόμενοι στα σχέδια του Ισραήλ για να προσαρτήσουν ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης - εξασφάλισαν όλα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος.

Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή χωρίζεται σε τουλάχιστον τρεις (για τους Παλαιστινίους, τουλάχιστον) μη διασυνδεδεμένες οντότητες: τη Γάζα, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

Στη Συρία, η αμερικανική ανάμειξη στον εμφύλιο πόλεμο, η αυτοκαταστροφική στήριξη για διάφορες ομάδες ισλαμιστών εκεί και η στρατιωτική παρέμβαση εκ μέρους των Κούρδων, έσπασαν τη Συρία σε κέντρο βίας τζιχαντιστών βορειοδυτικά, στο κέντρο της χώρας το καθεστώτος Assad και στα ανατολικά οι Κούρδοι που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Στο Ιράκ η παράνομη εισβολή των ΗΠΑ το 2003 φαίνεται να έχει διαρρηχηθεί σε ένα αυτόνομο κουρδικό βορρά, το οποίο ασκεί πίεση στους σιίτες στις ανατολικές και νότιες περιοχές και ελέγχεται στη δύση από τους Σουνίτες.

Τέλος, στο Αφγανιστάν, η αμερικανική εισβολή και κατοχή - καθώς και κάθε επερχόμενη ειρηνευτική συμφωνία - εξασφάλισαν ότι αυτή η υπόθεση μιας χώρας της Κεντρικής Ασίας  θα διαιρέσει, στο άμεσο μέλλον, στους νότιους και ανατολικούς και μακρινούς Τασίκ / Ουζμπεκ.
Οι μειονότητες της Χαζάρα βρίσκονταν βόρεια και δυτικά.

Το θέμα είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστρέψει ανεπανόρθωτα ένα ευρύ φάσμα του πλανήτη από τη Δυτική Αφρική στην Κεντρική Ασία.

Οι παρεμβαίνοντες σε αμφότερα τα μέρη και οι αμέτρητες ομάδες προβληματισμού επιμένουν ότι ο αμερικανικός στρατός πρέπει να παραμείνει σε ισχύ σε ολόκληρη την περιοχή για να αστυνομεύσει τους επικίνδυνους «μη κυβερνητικούς χώρους», ωστόσο η πρόσφατη ιστορία καταδεικνύει αδιαμφισβήτητα ότι είναι η ίδια η παρέμβαση της Ουάσιγκτον και η παρουσία των στρατευμάτων της, που καταλύει (σχετικά) σταθερά εθνικά κράτη και εξουσιοδοτεί τους αυτονομιστές και τους ισλαμιστές.

Μια περιοχή από τη Νιγηρία στο Αφγανιστάν, η οποία κάποτε αριθμούσε περίπου 22 κρατικές οντότητες, έχει καταλήξει από την έναρξη των «τρομοκρατικών πολέμων» των ΗΠΑ σε περίπου 37 αυτόνομες, μερικές φορές δύσκολα κυβερνημένες ζώνες.

Σύμφωνα με τους «εμπειρογνώμονες», αυτό θα σήμαινε συνολική καταστροφή και αυξημένο κίνδυνο για την πατρίδα.

Ωστόσο, η αμερικανική στρατιωτική πολιτική και η ίδια η παρέμβαση προκάλεσε αυτό το κάταγμα. Έτσι δεν είναι καιρός να σταματήσουμε τις αμερικανικές αποστολές μάχης; Όχι σύμφωνα με τους κυριότερους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και τους επικριτές.
Για αυτούς, ο πόλεμος πρέπει (πάντα) να συνεχιστεί!


www.bankingnews.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.