1 Σεπτεμβρίου 2019

Κοζλοντούι – Η Ελλάδα οφείλει να προετοιμάσει τους πολίτες για κάθε ενδεχόμενο

Η Λιθουανία αποφάσισε να αγοράσει πάνω από 4 εκατομμύρια ταμπλέτες ιωδίου σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για το άνοιγμα πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη γειτονική Λευκορωσία. Τα χάπια αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων, αναμένεται να παραδοθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι πολίτες θα τα λαμβάνουν δωρεάν, σε περίπτωση διαρροής από τον πυρηνικό σταθμό, τον οποίο η Λευκορωσία αναμένεται να εγκαινιάσει μέσα στη χρονιά. Τα κύτταρα του θυρεοειδούς καταστρέφονται όταν απορροφούν την ακτινοβολία και το ιώδιο χρησιμοποιείται για να εμποδίσει τον θυρεοειδή αδένα από την έκθεση στην ακτινοβολία.

Ο κίνδυνος του Κοζλοντούι για την Βόρεια Ελλάδα

Ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Κοζλοντούι βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας και 5 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Κοζλοντούι στον Δούναβη ποταμό, στα σύνορα με την Ρουμανία. Είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας και ο μεγαλύτερος στην περιοχή. Οι προδιαγραφές κατασκευής του αντιδραστήρα προβλέπουν αντοχή σε σεισμό μέχρι 7 ρίχτερ. Σήμερα στο σταθμό λειτουργούν δύο αντιδραστήρες, ισχύος χιλίων μεγαβάτ ο καθένας. Σήμερα λειτουργούν οι αντιδραστήρες 5 και 6, που είναι αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος.

Στις 15 Ιουλίου 1966 η Βουλγαρία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Σοβιετική Ένωση και η κατασκευή του πρώτου σταθμού ξεκίνησε 6 Απριλίου 1970. Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας ήρθε από την Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1972 και εγκαταστάθηκε στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Το 2004 η Βουλγαρική κυβέρνηση, στα πλαίσια των απαιτήσεων ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκλεισε δύο από τους αντιδραστήρες, τους 3 και 4, ισχύος 440ΜW. 

Το 2009 όμως η Βουλγαρία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επαναλειτουργία των δύο αντιδραστήρων. Τον Οκτώβριο του 2010 εντοπίστηκαν ρωγμές σε σωληνώσεις ενός εκ των αντιδραστήρων, κατά τη διάρκεια εργασιών, χωρίς όμως να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας, ενώ τον Μάιο του 2011 εντοπίστηκαν ρωγμές σε ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα 5. Τον Μάρτιο του 2011, μετά τον Σεισμό στην Ιαπωνία και την έκρηξη στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, πραγματοποιήθηκε «Τεστ Αντοχής» στους αντιδραστήρες του από την ΙΑΕΑ.

Όμως την 1η Μαρτίου του 2006 στον πυρηνικό σταθμό έγινε ένα ατύχημα το οποίο αποκρύφτηκε από τον κόσμο, ακολουθώντας την συνταγή παραπληροφόρησης του Τσερνόμπιλ. Τελικά το Spiegel στις 26 Απριλίου του ίδιου έτους δημοσιεύει το θέμα και η Βουλγαρία αναγκάστηκε να αναφέρει για το ατύχημα στην Διεθνή Υπηρεσία Ατoμικής Ενέργειας.

Η τεχνική εξήγηση για το ατύχημα παρουσιάστηκε σε ειδική συνέντευξη τύπου από τους διευθυντές του πυρηνικού εργοστασίου στις αρχές Μαΐου του 2006. Σύμφωνα με τη γνώμη τους οι μηχανισμοί οδήγησης των ράβδων κόλλησαν λόγω της μακράς περιόδου 197 ημερών κατά την οποία παρέμειναν ανενεργοί, γεγονός που οφείλεται στην απρόσκοπτη λειτουργία του αντιδραστήρα κατά το συγκεκριμένο διάστημα του.

Η Ελλάδα και ειδικά τα βόρεια της χώρας, σε περίπτωση ατυχήματος από την πλέον πυρηνική μονάδα στην Ευρώπη, θα πληγεί άμεσα. Οι πολίτες δεν έχουν καμιά ενημέρωση και δεν έχουν εκπαιδευτεί για τέτοιες καταστάσεις. Η πολιτική ηγεσία της χώρας θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει , από τα σχολεία κιόλας, σε ενημέρωση και να δημιουργήσει πολίτες σε μια τέτοια κατάσταση θα συμπεριφερθούν με ψυχραιμία.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν συνολικά σχέδια , που δεν υπάρχουν, αφού η οικονομία της χώρας θα πληγεί, ειδικά στον αγροτικό -κτηνοτροφικό τομέα, και τουρισμό. 

«Δοκιμάστηκε» το 2019 

Με την ολοκλήρωση των τελευταίων αναβαθμίσεων στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι πραγματοποιήθηκαν δοκιμές στις 13 και 14 Ιουλίου που επιβεβεαίωσαν την ετοιμότητα των συστημάτων κάτω από συνθήκες αυξημένης ισχύος σε διάφορες μορφές λειτουργίας. 

Κατά την διάρκεια των δοκιμών στον αντιδραστήρα 5, η ισχύς θα περιορίστηκε αρχικά στο 60% και εν συνεχεία στο 40%. 

Στις 14 Ιουλίου, ο υπερσυμπιεστής τέθηκε εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες και μετά επαναλειτουργήσει. 

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί το 2017 στον έκτο αντιδραστήρα, ο οποίος σήμερα λειτουργεί σε πλήρη ισχύ, δηλαδή στα 1.040 MW. 

Πηγή: Via Diplomacy



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.