3 Ιουλίου 2019

Τα «δίκαια» και τα «άδικα» της ανανέωσης των ψηφοδελτίων

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Τα στοιχεία από τα ευρήματα κάθε λογής ερευνών έχουν πάντοτε πολλαπλές αναγνώσεις. Και η κάθε ανάγνωση εξαρτάται κυρίως από τους στόχους χρήσης των αποτελεσμάτων. Πρόκειται δηλαδή μια «έρευνα ρουτίνας», για να ξέρουμε δηλαδή πού βρισκόμαστε σε κάθε τομέα που ερευνάται; Ή υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον για κάποιου είδους «δράση», βάσει των αποτελεσμάτων και του τρόπου ερμηνείας τους; 

Παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα από τα μέσα του 2018, όταν και είχαν αρχίσει οι προετοιμασίες των κομμάτων για την θερμή εκλογική χρονιά του 2019 και η διαμόρφωση του αρχικού κορμού των συνδυασμών που εξέταζαν, είχα διαπιστώσει, ακόμη και μιλώντας με επικεφαλής κομμάτων και άλλα , ηγετικά στελέχη τους, μιαν «χαριτωμένη» αντιμετώπιση των άνω το 60 ετών πολιτευτών, τέως βουλευτών και στελεχών που είχαν πολιτευτεί και ενδεχομένως αντιμετώπιζαν την πιθανότητα να ξαναπολιτευτούν τα οποία, τα περισσότερα κόμματα θεωρούσαν ως «πεπερασμένα».

Το σύνθημα των περισσοτέρων «αστικών» κομμάτων ήταν η «Ανανέωση» σε όλα τα επίπεδα. Καμία αντίρρηση. Σωστή σκέψη. Και την επικροτώ. ΑΛΛΑ…. υπό την προυπόθεση ότι θα μπορούσαν να αποκωδικοποιήσουν και τη λέξη «πεπερασμένα». Πολλές οι ερμηνείες. Πεπερασμένα ηλικιακά; Από πλευράς δραστηριότητας; Από τον ενδεχόμενο χαρακτηρισμό τους ως «παλαιοκομματικών»; Από την …εμφάνισή τους; Από τη νοοτροπία τους; Τη διάθεσή τους; Την προσφορά τους; Την εμπειρία τους; Τη δημιουργικότητά τους; Την αποδοχή τους; 

Η εντύπωση που αποκόμισα ήταν ότι τα επιτελεία των κομμάτων θεωρούσαν «πεπερασμένους», «ξοφλημένους» , εν ολίγοις «βαρίδια» τα στελέχη τους που βάδιζαν προς – ή είχαν ξεπεράσει- τα 65- 70 τους χρόνια. Χωρίς σχεδόν ΚΑΜΙΑ εξαίρεση. Και με αυτή τη λογική, «έκοβαν κι έραβαν», στρατολογώντας 35ντάρηδες και 40άρηδες, πολύ αξιόλογους και ελπιδοφόρους μεν αλλά αδοκίμαστους, συνεπώς άπειρους. Προσπάθησα να επιχειρηματολογήσω αναφέροντας και την «άλλη πλευρά» , την εμπειρία, την απόδοση, την λαική αποδοχή, τη σοβαρότητα τέτοιων «βαριδιών» αλλά στάθηκε μάταιο. Και τα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών και των Εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταρτίστηκαν έτσι. 

Άλλη συζήτηση δεν έγινε βέβαια και το ίδιο ίσχυσε και με τους συνδυασμούς των Εθνικών Εκλογών. Το μεγαλύτερο μέρος του αστικού πληθυσμού, δεν γνώριζε καν τα ονόματα των υποψηφίων. Και ψήφισε βάσει της αναγνωρισιμότητας και της ευρύτατης προβολής από τα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Ελλάδα έχουμε έναν πραγματικά «γερασμένο» ηλικιακά πληθυσμό για πολλούς και διάφορους λόγους. Είναι δυνατόν να τον ανανεώσουμε πολιτικά με καθαρά ηλικιακά κριτήρια και να αναμένουμε ότι έτσι ΜΟΝΟ θα πετύχουμε τη στελεχιακή ανανέωση; Μα τότε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κωστής Στεφανόπουλος και ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Ξενοφών Ζολώτας θα είχαν «κοπεί»! Θα λύσουμε μήπως έτσι το ευρύτερο δημογραφικό μας πρόβλημα; Μα οι άνω των 60-65 ετών δεν ψηφίζουν; Δεν επιλέγουν; Δεν το έχουν αυτό το δικαίωμα; 

Και τι μαθαίνουμε επίσημα; Ότι ένας συντριπτικός αριθμός Ελλήνων ψηφοφόρων είναι σήμερα άνω των 65 ετών. Πρόκειται για τα συμπεράσματα της έρευνας του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δείχνει κάτι πολύ δυσάρεστο ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ αλλά και τρομερά ενδιαφέρον ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ: 22% των κατοίκων της Ελλάδας είναι πλέον ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ το ποσοστό των 85 ετών και άνω «αγγίζει» το 3,5%. Συνολικά 25,5%. 

Και τα αποτελέσματα; Επισήμως, ο πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2017 ήταν 10.757.300. Κοντά στα 2,8 εκατομμύρια, άνω των 65 ετών. Στις ευρωεκλογές ψήφισαν 6 εκατομμύρια. Αναλογικά, οι άνω των 65 ήταν 1.530.000 άνθρωποι.

Ποιος δεν το ήθελε αυτό το 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους; Διότι μη βάζοντας στα ψηφοδέλτια παρά ελάχιστους υποψήφιους άνω των 65, ανθρώπους που αυτός ο κόσμος ήξερε καλά και εμπιστευόταν - ή , έστω, απέρριπτε αλλά εν γνώσει του- εξανάγκαζε τους ψηφοφόρους να ψηφίσει «άλλους» ή και κανέναν. Αυτό είναι κάτι σωστό και δίκαιο;



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.