10 Ιουλίου 2019

Αμμόχωστος: Η πόλη που βλέπετε είναι κατεχόμενη

Γράφει ο Πάμπος Βάσιλας 

«Μα είναι αλήθεια; Δεν είχαμε ακούσει ποτέ ότι υπάρχουν τέτοια πράγματα στη γη. Δεν ξέραμε πως συμβαίνει αυτό στην Κύπρο». Για τον Ζένια και την Όλγα από τη Μόσχα οι φετινές ολιγοήμερες διακοπές στον Πρωταρά θα μείνουν μάλλον αξέχαστες, όχι μόνο για τον ήλιο, τη θάλασσα, το κυπριακό φαγητό και την εκδρομή στα βουνά του Τροόδους.

Μαζί με τα δυο τους μικρά παιδιά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου βίωσαν την εμπειρία μιας παράκτιας κρουαζιέρας δυο περίπου ωρών στην περιοχή του Πρωταρά. Η οποία περιλαμβάνει ξενάγηση και στην περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Μέμνονα, από την οποία φαίνονται καθαρά οι παραλίες και η κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, η πόλη-φάντασμα. 

Κάθε χρόνο κατά τις διακοπές τους στην Κύπρο και τις περιοχές Αγίας Νάπας και Πρωταρά, χιλιάδες τουρίστες έχουν την εμπειρία του Ζένια και της Όλγας. Ενημερώνονται για την ιστορία μιας πόλης που είναι κατεχόμενη και κλειστή για τους κατοίκους της, εδώ και 45 χρόνια. Και προσπαθούν να αντιληφθούν μέσα από τις επεξηγήσεις του Κάπτεν Γκρέγκορι και των άλλων ιδιοκτητών σκαφών που πραγματοποιούν αυτές τις παράκτιες ξεναγήσεις, πώς είναι δυνατό να συμβαίνουν στον κόσμο τέτοια πράγματα τον 21ο αιώνα.

Ήταν γύρω στις 2 απόγευμα Σαββάτου που συναντηθήκαμε στη μικρή προκυμαία του Πρωταρά, με τον κ. Αντώνη Γρηγορίου. Γνωστό και ως Κάπτεν Γκρέκορι, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που αποτόλμησαν να επισκέπτονται τις παρυφές της κατεχόμενης Αμμοχώστου, μεταφέροντας τουρίστες για ψυχαγωγία μεν, αλλά και ενημέρωση για την ιστορία, το δράμα μιας πόλης στη Μεσόγειο, την Αμμόχωστο. Ξεκίνησε αυτά τα μικρά ταξίδια, από το 1983. Όταν οι Τούρκοι στη θέα σκαφών σαν του κυρίου Αντώνη έριχναν φωτοβολίδες στον ουρανό και κινητοποιούσαν ακταιωρούς, προς εκφοβισμό τους. 

Με τον κύριο Αντώνη, λοιπόν, κάναμε το ταξίδι των δυο ωρών που κάνει κάθε καλοκαίρι εδώ και 36 χρόνια, λέγοντας περίπου τα ίδια λόγια στους τουρίστες. Μόνο που τα χρόνια της κατοχής της Αμμοχώστου από εννέα που ήταν το 1983, αυξήθηκαν σε 45 το 2019. Και ακόμα, με πόνο ψυχής καθώς είναι και ο ίδιος πρόσφυγας από τον Άγιο Μέμνονα, μιλά για αγαπημένα χώματα που περπάτησε μικρό παιδί και ακόμα δεν μπορεί να ξαναπερπατήσει. 

Απόπλους και ενημέρωση 

Αποπλέοντας από το κέντρο περίπου του Πρωταρά και ακολουθώντας μια πορεία προς βόρεια, δηλαδή, προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο, περάσαμε από την παραλία του Κάππαρη και σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο, ο κ. Αντώνης πήρε το μικρόφωνο. Θα
ήταν 80-100 τουρίστες πάνω στο σκάφος, που απολάμβαναν τη θέα των παραλιών του πανέμορφου Πρωταρά. Ήταν η στιγμή της ενημέρωσης για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, που γίνεται από αυτά τα πλοιάρια προς τους τουρίστες. 

«Κυρίες και κύριοι είμαι ο Αντώνης Γρηγορίου και οι φίλοι μου με φωνάζουν Κάπτεν Γκρέκορι. Είμαι ο ιδιοκτήτης και ο οδηγός του σκάφους με το οποίο επιλέξατε σήμερα να γνωρίσετε τις όμορφες παραλίες του Πρωταρά, αλλά και τη θάλασσα της περιοχής». (Τα λόγια του μεταφράζονται από μέλη του πληρώματος στα αγγλικά και τα ρωσικά). Και συνεχίζει: «Στα αριστερά σας πάνω στο ύψωμα βλέπετε ένα φυλάκιο με ειρηνευτές στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών. Βρίσκονται εκεί για την προστασία και ασφάλεια της περιοχής, καθώς η πόλη που βλέπετε δυτικά στο βάθος είναι κατεχόμενη εδώ και 45 χρόνια από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος εισέβαλε στο νησί το καλοκαίρι του 1974 και παραμένει στη βόρεια πλευρά του. Η πόλη αυτή ονομάζεται Αμμόχωστος και δεν είναι δυνατό να πάνε σε αυτή οι νόμιμοι κάτοικοί της. Και επίσης δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε άλλο την πορεία μας προς αυτή την κατεύθυνση. Θα παραμείνουμε εδώ ακόμη μερικά λεπτά για να δείτε από μακριά την κατεχόμενη αυτή πόλη, την Αμμόχωστο και μετά θα κατευθυνθούμε προς τα νοτιοανατολικά, όπου θα φτάσουμε για να δείτε, αλλά και να κολυμπήσετε στα γαλανά νερά του, το ξακουστό Κάβο-Γκρέκο και τις σπηλιές του. Καλό ταξίδι σας εύχονται ο καπετάνιος και το πλήρωμα του σκάφους μας».

Φτάσαμε τόσο κοντά μα τόσο μακριά

Οι πληροφορίες δεν αφήνουν αδιάφορους τους τουρίστες πάνω στο σκάφος. Λίγα λόγια, αλλά αρκετά για να περάσουν το μήνυμα, επισημαίνει και ο ίδιος ο κ. Αντώνης. Φωτογραφίες από κινητά και μηχανές θα μεταφέρουν στις χώρες τους εικόνες από την «πόλη-φάντασμα» της Μεσογείου. «Μια πόλη της οποίας οι κάτοικοι έχουν 45 χρόνια να πάνε στα σπίτια τους». Μια πόλη που τα τουριστικά πλοιάρια πλησιάζουν από κάποια απόσταση, υπό την παρακολούθηση των Ηνωμένων Εθνών και μετά απομακρύνονται. Μια πόλη που τη λένε Αμμόχωστο. Παραλία Αγίου Μέμνονα, περιοχή Γκόλτεν Σαν, παραλίες και πόλη της Αμμοχώστου. «Φτάσαμε τόσο κοντά μα ήταν τόσο μακριά», έχουν να λένε στις πατρίδες τους χιλιάδες τουρίστες που κάθε χρόνο κάνουν αυτή τη μικρή κρουαζιέρα στις παρυφές της σκλαβωμένης πόλης της Αμμοχώστου.

Φιλελεύθερος

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.