Η ομορφιά στις Οινούσσες
Η ομορφιά στις Οινούσσες προέρχεται από τη θάλασσα. Έτσι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όσους συνειδητοποιούν τη δημιουργικότητα του ναυτικού. Έχουμε ένα σύμπλεγμα νήσων που αναπτύχθηκαν λόγω απουσίας δεδομένων για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Οι κάτοικοι των Οινουσσών έχουν το παράδειγμα από τα Καρδάμυλα σε σχέση με τη ναυτοσύνη και κατάλαβαν ότι ήταν ένας τρόπος να ξεφύγουν από την οικονομική δυσχέρεια. Με άλλα λόγια σε πρώτη φάση κατανόησαν ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη και σε δεύτερη φάση βρήκαν μια διέξοδο μέσω της θάλασσας, για να φτάσουν σε τρίτη φάση σε μια ανάκαμψη μέσω της θαλάσσιας απόστασης σε όλο τον πλανήτη. Έτσι μια τοπική απόφαση είχε ολικές επιπτώσεις και αυτές αναδραστικά επηρέασαν τον τόπο για να φτάσει στο επίπεδο να ομορφύνει.
Είναι λοιπόν ένα γενικότερο παράδειγμα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο να εξετάζουμε μόνο τοπικά τα δεδομένα για να βρούμε το κατάλληλο πλαίσιο ανάπτυξης. Γι αυτόν το λόγο η ομορφιά στις Οινούσσες είναι του Ελληνισμού. Με αυτό το νοητικό σχήμα μπορούμε να δούμε πιο βαθιά το πώς η αξιοποίηση των πόρων σε όποια απόσταση και να είναι από τις αρχικές συνθήκες, επιτρέπει ανάκαμψη και ανάπτυξη. Χωρίς τη θάλασσα πώς θα ήταν ο Ελληνισμός; Χωρίς το Λαύριο ποια θα ήταν η Σαλαμίνα; Χωρίς τη Σαλαμίνα ποια θα ήταν η Ελλάδα; Σε αυτές τις ερωτήσεις απαντά η ομορφιά στις Οινούσσες.
πηγή
Από την ΑΟΖ στην ανάπτυξη
Επειδή τώρα σταμάτησαν τα ιδεολογικά εμπόδια της καθυστέρησης μπορούμε και πάλι να προχωρήσουμε δυναμικά το θέμα της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και των οριοθετήσεών της με την Αλβανία, την Ιταλία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Με τις συμβάσεις που έχουμε κάνει στα θαλάσσια οικόπεδα 2 και 10 αλλά και στις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο, Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης χάρη στις οποίες αγγίζουμε και τη μέση γραμμή, είναι απαράδεκτο να καθυστερήσουμε ακόμα περισσότερο την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και τη θέσπισή της. Επίσης αφού βλέπουμε τι γίνεται με την κυπριακή ΑΟΖ ακόμα αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε μετά από τόσα χρόνια. Αφού θέλουμε ανάπτυξη πρέπει να έχουμε ανάκαμψη και για να την έχουμε αυτή πρέπει να αξιοποιήσουμε δυναμικά την ελληνική ΑΟΖ που αποτελεί θωράκιση της Ελλάδας.
Δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να έχουμε ακόμα καθυστερήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Αν θέλουμε μια Ελλάδα πιο φωτεινή και έναν ουρανό πιο γαλάζιο, θα πρέπει να ασχοληθούμε και με τη θάλασσα χωρίς να ξεχάσουμε το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector και τον αγωγό φυσικούς αερίου East Med διότι αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας. Το ξέρει εδώ και χρόνια ο Ελληνισμός, είναι καιρός να το μάθει έμπρακτα και ο ελληνικός λαός για να ζήσει επιτέλους ελεύθερος.
πηγή
Σιγά σιγά η Ελλάδα σηκώνει το κεφάλι
Κάθε μέρα που περνά βλέπουμε αλλαγές που γίνονται σε διάφορα υπουργεία και κατανοούμε ότι έμπρακτα η Ελλάδα σιγά σιγά σηκώνει το κεφάλι και πάλι, γιατί απελευθερώνεται από τα δεσμά που είχε. Υπάρχει πλέον δυνατότητα να εξελιχθεί δίχως να περιμένει άλλο, για να αποκτήσει επιτέλους μια άλλη εικόνα, πιο δημοκρατική που σέβεται τη βούληση του ελληνικού λαού. Έτσι βλέπουμε ότι καταργούνται μέτρα αυθαίρετα που είχαν πολιτικές σκοπιμότητες, ότι ξεπερνάμε το θέμα του ασύλου, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ελεύθερα τα πανεπιστήμια χωρίς εξαιρέσεις, ότι θα ενισχυθεί η Ειδική Αγωγή που έχει τόσες ανάγκες, ότι η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο θα είναι ελεύθερη, ότι δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε ότι η κατάσταση δεν διορθώνεται.
Αντιθέτως κάθε υπουργός έχει τη δυνατότητα να παράγει ένα απελευθερωτικό έργο για την πατρίδα μας και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε άλλο για την κύρωση του συμβουλίου για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝότιοΔυτικά Κρήτης, για τη θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ, για τις οριοθετήσεις της ΑΟΖ, για το EuroAsia Interconnector, για τον East Med, για τον Ελληνικό Ζεόλιθο, για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, για την Έξυπνη Παιδεία, για τα βιβλία Ιστορίας και βέβαια για τη Μακεδονία μας. Ήρθε η ώρα του έργου σε πολλούς τομείς και υπάρχει η θέληση του ελληνικού λαού για ένα ελεύθερο μέλλον
πηγή
Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής
Δείτε επίσης:
Ν. Λυγερός: Αναφορά στο έργο και τον Γιώργο Ανδριανάκο. Αρχαία Νεμέα, 18/07/2019 ΕΔΩ
Ν. Λυγερός: Αρχαίο Στάδιο, Αρχαία Νεμέα, 18/07/2019 ΕΔΩ
Αναφορά στην είσοδο του Αρχαίου Σταδίου. Αρχαία Νεμέα, 18/07/2019 ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου