19 Ιουλίου 2019

Αρθρα του Νίκου Λυγερού για την Τουρκία και την Μακεδονία

Γράφει ο Νίκος Λυγερός  

Τουρκικά προβλήματα

Ακόμα προσπαθούν μερικοί να μας παραπλανήσουν με το θέμα του θερμού επεισοδίου εντός του καλοκαιριού. Είχαμε πριν τις εκλογές και την προεκλογική περίοδο για να υπάρχει μία δικαιολογία χρήσης αυτού του επιχειρήματος, αλλά είδαμε αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ότι όλοι όσοι το είχαν προωθήσει για πολιτικάντικους λόγους και μόνο, σταμάτησαν αμέσως την προπαγάνδα για να ασχοληθούν με την οργάνωση κομματικών υποθέσεων λες και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Επίσης συζητάμε για το θέμα σαν να είναι θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ ουσιαστικά είναι πρόβλημα του ΝΑΤΟ με την Τουρκία και το απέδειξε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου σε σχέση με τα F35 ως απάντηση για το θέμα των S-400. 

Κατά συνέπεια το όλο πρόβλημα δεν είναι ζήτημα ελληνο-τουρκικών σχέσεων αλλά ευρύτερο, διότι η Τουρκία παρόλο που είναι στο ΝΑΤΟ θέλει να συμμαχήσει με τη Ρωσία για να παίξει ένα ρόλο πιο ενεργό στη Συρία και στο Ιράκ υπό την αιγίδα της, αλλά και για να μη χάσει κομμάτια της κυριαρχίας της λόγω δημιουργίας του Κουρδιστάν, πράγμα το οποίο βλέπουν θετικά τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι. Η Τουρκία ενώ δείχνει ότι είναι επιθετική, απλώς κάνει πιο γερή άμυνα στο μυαλό της γιατί θέλει να θωρακίσει την ύπαρξή της, αλλά μάταια βέβαια.

πηγή 

Η ρωσική στροφή της Τουρκίας

Η ρωσική στροφή της Τουρκίας οφείλεται στις βλέψεις που έχει στη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Συρία και το Ιράκ με το πρόσχημα της ασφάλειάς της, ενώ θέλει να επεκταθεί για να αφοπλίσει τους Κούρδους που ζουν σε αυτές τις περιοχές και που θα μπορούσαν να ενωθούν για να δημιουργήσουν το Κουρδιστάν. Έτσι όσοι θέλουν να επικεντρωθούν στα θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν καταλαβαίνουν ποια είναι η αληθινή διάθεση της Τουρκίας. Διότι βλέπει ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι έχουν την ίδια άποψη για τις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και γι’ αυτό θεωρεί ότι μπορεί να είναι μόνο ένα μέτρο πίεσης για νέες διαπραγματεύσεις σε κοινοτικό επίπεδο. Αλλά βλέπει ότι δεν μπορεί να πάει και πολύ πιο πέρα, γι’ αυτό εκφράζεται πιο ελεύθερα από την πλευρά της στεριάς στη Μέση Ανατολή. Και αυτό είναι το κομβικό της σημείο αφού δεν έχει πλαίσιο να παίξει από την πλευρά της Ευρώπης. Έτσι ασχολείται όλο και περισσότερο με το ανατολικό της εδαφικό πρόβλημα διότι βλέπει ότι η κουρδική επιρροή μεγαλώνει όλο και περισσότερο και είναι αποδεκτή από την Ευρώπη και την Αμερική. Ενώ η Ρωσία υποστηρίζει στην περιοχή άμεσα αλλά και έμμεσα τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας απέναντι στους αθώους πληθυσμούς.  

πηγή 

Η ανάγκη αλλαγής επιτροπής

Λόγω του Άρθρου 20.4 του Προσυμφώνου των Πρεσπών, το Άρθρο 8.5 συνεχίζει να λειτουργεί και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η νατοϊκή διαδικασία και αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξακολουθεί να προετοιμάζει και το βιβλίο της ιστορίας από το οποίο έχει βγει οποιαδήποτε αναφορά σε σημεία της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της εκπαίδευσης που δεν είναι συμβατά με τα άρθρα του Προσυμφώνου. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει τα μέλη της επιτροπής που επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία είναι υπέρμαχοι του Προσυμφώνου, αφού η ίδια διαφωνεί για την αξία του περιεχομένου της. 

Υπάρχει λοιπόν κάποια απάντηση στην ερώτηση τι θα γίνει με το νέο βιβλίο της ιστορίας κι αν θα υπάρξουν αλλαγές που θα επιτρέψουν να ισχύσουν οι αξίες του Ελληνισμού ή θα πρέπει και πάλι να περιμένουμε την αντίσταση του ελληνικού λαού για να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και να πάρουν μια πρωτοβουλία που εναρμονίζεται με τις θέσεις του Ελληνισμού. Είναι σημαντικό να γίνουν κινήσεις τώρα που διορίζονται πολλοί θεσμικοί, έτσι ώστε η ανάδραση να μην είναι ετεροχρονισμένη σε σχέση με τα εθνικά γεγονότα.

πηγή 

Τέλος στα τουρκικά F-35

Η Αμερική το αποφάσισε κι έδωσε τέλος στην παρουσία της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ θετική διότι είναι το πρώτο βήμα για να ξεκαθαρίσει η θέση του ΝΑΤΟ σε σχέση με τις παράλογες κινήσεις της Τουρκίας. Έτσι όσοι φοβήθηκαν τις επιπτώσεις που θα είχε η συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό το πρόγραμμα έχουν και ξαφνιαστεί και ανακουφιστεί. Αλλά πρέπει να ομολογήσουν ότι δεν είχαν υπολογίσει τα θέματα της Μέσης Ανατολής και της γέννησης του Κουρδιστάν που έχουν την μεγαλύτερη προτεραιότητα στην εθνική πολιτική της Άγκυρας. Έτσι αυτή η κίνηση έγινε πράξη και η Τουρκία έχασε πολλά δισεκατομμύρια με την επιλογή που έκανε. 

Υπάρχει όμως τώρα και το θέμα το θεσμικό του ΝΑΤΟ που αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να κάνει με κράτη που έχουν τέτοια συμπεριφορά και θα πρέπει να σκεφτεί το ανάλογο από το Άρθρο 50 που υπάρχει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι προς το παρόν δεν προβλέπεται ούτε η διαδικασία αποχώρησης από το ΝΑΤΟ ούτε αυτή του διωγμού. Όμως η Τουρκία μπορεί να είναι η περίπτωση που θα ενεργοποιήσει αυτές τις αποφάσεις. Διότι δεν αρκεί να βγαίνει από ένα πρόγραμμα, από τη στιγμή που αμφισβητεί τα θεμέλια της ΒορειοΑτλαντικής Συμμαχίας.  

πηγή  

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Ν. Λυγερός: Επικήδειος Λόγος για τον Γ. Ανδριανάκο. Νεμέα, 18/07/2019 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός: Αναφορά στο έργο και τον Γιώργο Ανδριανάκο. Αρχαία Νεμέα, 18/07/2019 ΕΔΩ 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "100 χρόνια αντίστασης στη λήθη της Γενοκτονίας". 21ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 ΕΔΩ 

Μέρος Ι - Ν. Λυγερός: Ο ρόλος του ανθρώπου στην Ανθρωπότητα. Ελληνική Κοινότητα, Waiblingen, 21/07/2019 ΕΔΩ 
Μέρος ΙΙ ΕΔΩ 

Μέρος Ι - Ν. Λυγερός: Έξυπνη παιδεία και πολιτισμός. Αγία Μαρίνα -Γεωπονικά, Καλλικράτεια. Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 ΕΔΩ
Μέρος ΙΙ ΕΔΩ 
Μέρος ΙΙΙ ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.