2 Ιουλίου 2019

Ο Ελληνας Ηπειρώτης Γεώργιος Καστριώτης «Σκεντέρμπεης» τσακίζει τους Τούρκους στη μάχη του Τορβιόλ

Η μάχη του Τορβιόλ δόθηκε μεταξύ των δυνάμεων του Γεώργιου Καστριώτη και των Οθωμανών. O Γεώργιος ήταν γιός του Ιωάννη Καστριώτη. Η συζήτηση για την καταγωγή του ακόμα συνεχίζεται με τους Αλβανούς να τον θεωρούν εθνικό τους ήρωα. 

Ο Καστριώτης είχε δοθεί όμηρος στους Τούρκους και μετονομάστηκε σε «Σκεντέρμπεη» (μπέης Αλέξανδρος) για τη γενναιότητά του. Κατάφερε να ξεφύγει από τους Τούρκους μετέβη στην Αλβανία και άρχισε πόλεμο κατά των Οθωμανών, παράλληλα με τον Ούγγρο Ιωάννη Ουνιάδη και των Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.

Ο σουλτάνος Μουράτ αντέδρασε άμεσα και διέταξε τον στρατηγό του Αλί πασά να συντρίψει τους εξεγερμένους, επικεφαλής μιας ισχυρής στρατιάς δυνάμεως 25.000 – 40.000 ανδρών, ανάλογα με την πηγή. Ο Αλί πασά ξεκίνησε από τα Σκόπια και κινήθηκε προς την σημερινή Αλβανία.

Απέναντί του ο Καστριώτης διέθετε 15.000 άνδρες – 8.000 ελαφρούς κυρίως ιππείς (Στρατιώτες) και 7.000 ελαφρούς, ως επί το πλείστον, πεζούς. Μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας ο Καστριώτης κινήθηκε και ανέπτυξε τις δυνάμεις του στην πεδιάδα του Τορβιόλ κοντά στην Επισκοπή, όχι μακριά από τα σύνορα της σημερινής Αλβανίας με το κράτος των Σκοπίων.

Ο Καστριώτης είχε επιλέξει προσεκτικά το πεδίο. Η στενή πεδιάδα είχε άνοιγμα μόλις 11 χλμ. και βάθος 5 χλμ. Περιβαλλόταν δε από λόφους και δάση. Ήταν δηλαδή το ιδανικό πεδίο δράσης ελαφρών στρατευμάτων, όπως αυτά που διέθετε.

Ο Καστριώτης διέθεσε στον ανεψιό του Άμεσι, γνωστό ως Χαμζά Καστριώτη, και σε τέσσερις ακόμα διοικητές του, 3.000 άνδρες με την εντολή στήσουν ενέδρα αναπτύσσοντάς τους στα δάση εκατέρωθεν της κύριας τοποθεσίας αντίστασης. Στόχος ήταν όταν οι Τούρκοι θα έπλητταν τις δυνάμεις του κατά μέτωπο οι άνδρες της ενέδρας να επιπέσουν στα πλευρά τους.

Στο μεταξύ αφίχθη στην περιοχή η τουρκική δύναμη που στρατοπέδευσε απέναντι από τον όγκο του στρατού του Καστριώτη. Όλη τη νύκτα πριν τη μάχη οι Τούρκοι οχλαγωγούσαν γύρω από μεγάλες φωτιές που είχαν ανάψει. Στο χριστιανικό στρατόπεδο επικρατούσε σιγή.

Η μάχη

Το πρωινό της 29 Ιουνίου 1444 ο Καστριώτης ανέμενε την τουρκική επίθεση έχοντας τάξει 9.000 άνδρες σε πρώτη γραμμή και 3.000 ως εφεδρεία. Τα τμήματα της πρώτης γραμμής είχαν αναπτυχθεί σε τρεις «ταξιαρχίες» έκαστη των 3.000 ανδρών, με την κεντρική ταγμένη βαθύτερα των άλλων. Έτσι η χριστιανική γραμμή παρουσίαζε σχήμα ημικυκλίου.

Οι άνδρες του Καστριώτη είχαν ταχθεί στους πρόποδες ενός λόφου. Στόχος τους ήταν να λειτουργήσουν ως δόλωμα και να παρασύρουν τους Τούρκους σε επίθεση. Αμέσως μετά θα αποσύρονταν στον λόφο ώστε να ολοκληρωθεί η παγίδα.

Οι «ταξιαρχίες» των δύο πτερύγων διέθεταν 1.500 πεζούς, κυρίως τοξότες, και άλλους τόσους ιππείς. Κλιμακωτά αναπτύχθηκε και η κεντρική «ταξιαρχία» με 1.000 ελαφρούς ιππείς σε πρώτο κλιμάκιο και πεζούς τοξότες πίσω. Πίσω από τους τοξότες τάχθηκαν βαρύτεροι οπλισμένοι πεζοί.

Όταν όλα ήταν έτοιμα ο Καστριώτης ανέμενε τον εχθρό. Ο Αλί πασά κινήθηκε εναντίον του. Ένα τουρκικό σώμα ιππικού επιτέθηκε κατά των χριστιανικών προφυλακών στο κέντρο αλλά αποκρούστηκε. Ο Καστριώτης απαγόρευσε στους άνδρες του να καταδιώξουν τους Τούρκους φοβούμενος παγίδα. Το αυτό επαναλήφθηκε στο χριστιανικό αριστερό. Στο μεταξύ ο τουρκικός όγκος είχε πλησιάσει.

Τότε ο Καστριώτης έδωσε το σύνθημα. Οι «ταξιαρχίες» επέπεσαν κατά των Τούρκων αγκιστρώνοντας τους κατά μέτωπο στο στενό πεδίο όπου η αριθμητική τους υπεροχή δεν αποτελούσε πλεονέκτημα. Την κρίση στιγμή οι ενεδρεύοντες άνδρες του Καστριώτη εξόρμησαν κατά των τουρκικών πλευρών και νώτων.

Πανικόβλητοι οι Τούρκοι τράπηκαν σε φυγή. Παρόλα αυτά το τουρκικό κέντρο συνέχισε να ανθίσταται μέχρι που κυκλώθηκε και ρίχτηκαν στη μάχη και τα εφεδρικά τμήματα του Καστριώτη. Ακολούθησε άγρια σφαγή. Χιλιάδες έπεσαν και όσοι επέζησαν τράπηκαν σε άτακτη φυγή. 

Οι απώλειες των Τούρκων ήταν συντριπτικές. Οι νεκροί, ανάλογα με την πηγή, υπολογίζονται σε 8.000 – 22.000 άνδρες με τον δεύτερο αριθμό να θεωρείται πιθανότερος. Άλλοι 2.000 – 4.000 Τούρκοι αιχμαλωτίσθηκαν. 

Η νίκη προκάλεσε θαυμασμό σε όλον τον χριστιανικό κόσμο. Ο Καστριώτης συνέχισε να μάχεται τους Τούρκους ηρωικά μέχρι τον θάνατό του. 

history-point.gr
Πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Ουδεμίαν σχέση έχει ο Ελληνας Ορθόδοξος Χριστιανός Γεώργιος Καστριώτης με τους σημερινούς Αλβανούς απογόνους των Τουρκαλβανών μουσουλμάνων που σε όλη την τουρκοκρατία υπηρέτησαν σαν επίλεκτα στρατεύματα τις Οθωμανικές Δυνάμεις....

Αλλωστε τον μεγάλο αυτό Ελληνα τιμησαν στην ιστορία τους ΜΟΝΟ οι Ελληνες (και κυρίως Βορειοηπειρώτες, Ηπειρώτες και Αρβανίτες) οι οποίοι πολέμησαν σε όλη την Τουρκοκρατία τους Τούρκους αγωνιζόμενοι πάνω στα αχνάρια του Καστριώτη...

Περισσότερα για τον μεγάλο Ελληνα Ηπειρώτη στις παρακάτω αναρτήσεις.

Τι εθνικότητας ήταν ο Καστριώτης ο επονομαζόμενος "Σκεντέρμπεης"; 

Αλβανός βουλευτής του Κοσσυφοπεδίου: Ο Σκεντέρμπεης σήκωσε την σημαία του Βυζαντίου κι έσφαζε Αλβανούς μουσουλμάνους....  

Για τον Γεώργιο Καστριώτη έχει γραφτεί μία και μόνη βιογραφία από έναν περίπου σύγχρονό του τον Marinus Barletius το 1743. Σε αυτήν δεν αποκαλείται πουθενά Αλβανός αλλά αποκαλείται σαν Πρίγκηπας της Ηπείρου. Δείτε την ΕΔΩ   

Γεώργιος Καστριώτης ένας κλεμμένος Ελληνας ηγεμόνας από τους γνωστούς κλέφτες των Βαλκανίων 

Αγνωστοι Ελληνες ήρωες. Ο Ισκεντέρ της Αλβανίας που απέκλεισε τους Τούρκους από την Ευρώπη.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.