9 Ιουλίου 2019

Εμείς ξεριζώνουμε λόγω ευρωπ. κατοχής και η Αίγυπτος φυτεύει 100 εκατομμύρια ελαιόδεντρα σε μια πενταετία!!!

Αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό επιτραπέζιων ελιών παγκοσμίως και, μέχρι σήμερα, το μεγάλο μειονέκτημα της Χώρας των Φαραώ ήταν το μικρό ποσοστό υποδομών που έχει για την παραγωγή ελαιολάδου. Αυτό, όμως, φαίνεται πως θα αλλάξει τα αμέσως επόμενα χρόνια. 

Ο υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου, Αμπντούλ Μονεΐμ Ελ-Μπανά, αναφέρθηκε φέτος για πρώτη φορά σε ένα πρωτοφανών διαστάσεων σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Μιλώντας σε συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιολάδου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, αποκάλυψε πως άμεσος στόχος της χώρας αποτελεί η φύτευση 100 εκατομμυρίων ελαιοδέντρων για την παραγωγή ελαιολάδου, με χρονικό ορίζοντα μόλις το 2022. 

Αυτό σημαίνει ότι περίπου σε δυόμισι χρόνια από τώρα, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, η Αίγυπτος θα εκτιναχθεί στις πρώτες θέσεις του βάθρου ενός παραδοσιακά ευρωπαϊκού κλάδου, παράλληλα με την ήδη υψηλή κατάταξή της στον τομέα της βρώσιμης ελιάς. 

Το «νταμπλ» σε αριθμούς 

Η αιγυπτιακή παραγωγή φέτος ανήλθε περίπου σε 450.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς, από τους οποίους οι 100.000 πήγαν για εξαγωγές, γεγονός που τη φέρνει στη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κλίμακα.

Από την άλλη, οι ποσότητες ελαιολάδου μετά βίας έφτασαν τους 20.000 τόνους, με την εγχώρια κατανάλωση να είναι ασφαλώς μεγαλύτερη, κάτι που οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενες εισαγωγές ελαιολάδου από τις μεσογειακές χώρες κάθε χρόνο.

«Οι ελαιώνες κάλυπταν περίπου τα 20.000 στρέμματα στα τέλη του 1970, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 960.000 στρέμματα», τονίζει ο Αιγύπτιος υπουργός.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη διάθεση 140.000 στρεμμάτων σε εγχώριους και ξένους επενδυτές για την εγκατάσταση λαδοελιών και ακόμη 40.000 που θα αφορούν αποκλειστικά Αιγύπτιους επενδυτές.

Τι άτυχοι!! Εκεί δεν έχουν… κίνητρα: Το νου σας στην παγίδα, μην ξεριζώσετε ελιές λόγω επιδότησης 

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη μεταποίηση της ελιάς κοντά στους ελαιώνες, με την κατασκευή εργοστασίων πλήρως εξοπλισμένων με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Αυτό, πέραν όλων των άλλων, αναμένεται να φέρει μια νέα πνοή στις αγροτικές επενδύσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Αγροτών.

«Τα ελαιόδεντρα αποτελούν την καταλληλότερη καλλιέργεια για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, καθώς μπορούν να φυτευτούν σε πολλές περιοχές και δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού», συνεχίζει.

«Το κάλεσμα για είσοδο ξένων επενδυτών στη χώρα δημιουργεί αισιοδοξία στον αγροτικό τομέα για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και της καλύτερης διαφήμισής τους. Παράλληλα, η κυβέρνηση ήδη προχωρά σε προγράμματα προστασίας και πρόληψης των φυτειών από ασθένειες», καταλήγει.

Φιλοδοξία της Αιγύπτου αποτελεί όχι μόνο να ανέβει στην πρώτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς επεκτείνοντας τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της και σε περιοχές που σήμερα χαρακτηρίζονται ερημικές, αλλά και να ανταγωνιστεί μετωπικά, διεκδικώντας ένα μεγάλο μερίδιο της πίτας, τους νυν μεγάλους της αγοράς ελαιολάδου, όπως την Ισπανία και την Τυνησία. 
Και, όλα αυτά, σε λιγότερο από μία πενταετία. 

“Τροφή-Φάρμακο”: Θα πρέπει να επισημάνουμε πως κάτι ακόμη που λίγοι μπορεί να ξέρουν ή να υποψιάζονται, οπότε θα σας χτυπήσω το καμπανάκι, καθώς η κάθε χώρα παραγωγής τροφίμων έχει διαφορετικές νομοθεσίες όσον αφορά την ανάπτυξή τους, οπότε μπορεί κάλλιστα να καλλιεργούνται/αναπτύσσονται/διακινούνται με τρόπους που ΕΔΩ απαγορεύονται!!

Για παράδειγμα, η πατάτα Αιγύπτου (σας λέει κάτι;) για την καλλιέργεια της οποίας χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και λιπάσματα που εδώ απαγορεύονται δια ροπάλου, λόγω τον παρενεργειών τους, εκεί επιτρέπονται. Κι όμως κατά καιρούς γεμίζει η αγορά “φτηνή” πατάτα Αιγύπτου και αρκετοί την καταναλώνουμε παντελώς ανυποψίαστοι για το τι άλλο καταναλώνουμε μαζί της! 

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.